MKI: Nema uslova za novi aneks, Kinezi mogu na sud

0

Glavni izvođač radova na autoputu, kineski CRBC, nema pravo na opravdano produženje roka i dodatna plaćanja za završetak prioritetne dionice autoputa Smokovac-Uvač-Mateševo.

To je, kako su Danu saopštili iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), utvrdio glavni inženjer, koji je kao nadzorni organ, po ugovoru, trebalo da utvrdi da li je zahtjev CRBC-a za produženjem roka i dodatnim plaćanjima opravdan.

Na nalaz inženjera CRBC može da se žali prvo pred Komisijom za rješavanje sporova, a u krajnjem i da ide na arbitražu pred sudom u Cirihu, što bi dodatno zakomplikovalo projekat, koji je ionako zadao previše glavobolje Crnoj Gori, piše Dan.

“Zbog toga se još nijesu stekl i uslovi za definisanje novog roka za završetak radova, odnosno zaključenje novog aneksa ugovora”, kazali su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Rok za završetak radova na autoputu je istekao 30. septembra, a Kinezi su tražili od države da produži rok za završetak radova i da im plati dodatni novac za završetak radova, smatrajući da na to imaju ugovorno pravo usljed događaja ili okolnosti koji, po njegovoj ocjeni, utiču na projekat, a spadaju u rizike investitora.

“Podnošenjem potraživanja jedne ugovorne strane, zbog događaja/okolnosti na strani druge ugovorne strane, započinje ugovorna procedura u kojoj inženjer vrši vrednovanje i utvrđivanje podnesenih zahtjeva, nakon čega nezadovoljna strana zaštitu svojih prava može tražiti naugovorom definisanim instancama, tj. strana koja je nezadovoljnautvrđivanjem inženjera, može dalje zaštitu svojih prava tražiti pred Komisijom za rješavanje sporova (KRS), tzv. institut DAB-a, uspostavljen pravilima FIDIC-a, odnosno u krajnjem pred Arbitražnim sudom Trgovinske komore u Cirihu. U do sada završenim utvrđivanjima izvođačevih potraživanja, inženjer je utvrdio da izvođač nema pravo na opravdano produženje roka i dodatna plaćanja, te se nijesu stekli uslovi za definisanje novog roka za završetak, odnosno zaključenje aneksa ugovora”, pojasnili su iz resora na čijem čelu je Mladen Bojanić.

Kinezi su zahtjev za novim rokom i dodatnim plaćanjem poslali prije dolaska nove vlade, početkom decembra.

Za završetak radova, kako smo saznali nakon usvajanja predloga budžeta za 2021. godinu, potrebno je još 127,6 miliona eura. Vlada, kako su naveli, ima taj novac u budžetu, ali ima mogućnost i da ga pozajmi ukoliko bude potrebe.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]