Monenegro Biznis Alijansa: Primjena novog modela fiskalizacije podrazumijeva znatne troškove za sve kompanije

0

Montenegro Biznis Alijansa je od samog početka ukazivala na moguće probleme implementacije Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

 

Podsjećaju da su s članovima MBA, pripremili Prijedlog Alternativnog rješenja na Nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. MBA i dalje ostaje uvjerena da bi bilo mnogo praktičnije i povoljnije za sve da je usvojeno alternativno rješenje koje su predlagali, saopšteno je danas iz te organizacije.

“No, što je tu je, sada treba povesti računa o tome da primjenu ovog zakona učinimo realnijom i prihvatljivijom za biznis. Primjena novog modela fiskalizacije podrazumijeva znatne troškove za sve kompanije. Većina poreskih obveznika će morati da investira u nove ili unapređenje postojećih uređaja, uvođenje interneta na svakom prodajnom mjestu i sve drugo što prati predložene promjene ovog tipa”, dodaju u saopštenju.

Da li je pravo vrijeme početi sa novim modelom fiskalizacije, pitaju, kada se ne samo crnogorska već i svjetska ekonomija skoro godinu dana bori sa COVIDOM-19, a samim tim trpi ogromne posljedice, gdje nažalost većina privrednika jedva uspijeva da pokrije sve postojeće obaveze.

“Svaki dodatni trošak u ovom periodu, a uvođenje fiskalizacije jeste trošak za sve privrednike, predstavljalo bi dodatni problem posebno za mikro, mala i srednja preduzeća. Posebno sada, kada treba da razmišlljamo kako da održimo našu privredu i kako da sačuvamo naša preduzeća, uvode im se novi nameti i problemi. Da li to želimo da uradimo privredi? Imajući u vidu da imamo najveći broj mikro, malih i srednjih preduzeća, svaka promjena predstavlja novi izazov za poslovanje zato i te kako moramo biti oprezni. Jer mi rezervni privatni sektor nemamo i zato učinimo da postojećem omogućimo najbolje uslove za razvoj i napredak”, zaključuju u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]