Monografija Kulturna istorija Paštrovića

0

 (izvodi iz recenzija)

Kulturna prošlost Paštrovića je veoma bogata: ostaci materijalne kulture sežu još u doba praistorije i antike; slovenski, odnosno srpski živalj naseljava ovaj kraj još u ranom srednjem vijeku, a prvi pomen imena datira iz XIV vijeka.

Paštrovići se posebno afirmišu u periodu vladavine srpske dinastije Nemanjića kada im je car Dušan i dao plemstvo. Do danas je sačuvana jaka tradicija iz tog perioda istorije. Svjedočanstva su brojna: na ovom malom prostoru postoji više od pedeset crkava sa sedam manastira od kojih četiri: Praskvica, Duljevo, Reževići i Gradište svoje nastajanje vezuju za srpske vladare. Više vijekova Paštrovići su se nalazili pod vlašću stranih država, najduže pod Mletačkom republikom, ali su uprkos svemu sačuvali svoj srpski jezik, vjeru i običaje.

Dr Miroslav Luketić

Delo Kulturna istorija Paštrovića predstavlja sintetičku problemsku monografsku studiju koja nominalno pripada preseku disciplinarnih skupova arheologije, istorije i etnomuzikologije, etnološku, antropološku, književnu, sociološku i ekonomsku problematiku… U sociokulturnim slojevima, koje je prisutno i u istraživanjima koja su rezultovala ovom studijom – moguće je uočiti raznovrsno kulturološko nasleđe ove oblasti koje potiče od tragova visoke srednjovekovne kulture, tradicionalne kulture, kulture mletačkog Mediterana, ali i turske kulture razvijenog feudalizma i centralnoevropske kulture… Kao takvo delo predstavlja dragocen doprinos u naučnom i kulturnom smislu čiji značaj prevazilazi nacionalne granice.

Prof. dr Bojan Žikić

Svakako ne mali značaj ovog projekta koji trenutno možemo sagledati, ogleda se i u tome što danas (ali i decenijama unazad), ne postoji slična knjiga koja Paštroviće, njihovu kulturu i kulturnu istoriju sveobuhvatno tretira na naučno-stručan način, podjednako pristupačan različitoj publici i istančanim čitalačkim ukusima. Ističem da se nedostatak takve publikacije posebno oseća u beogradskom i, uopšte, srpskom čitalištu, i to ne samo među onom brojnom paštrovskom i primorskom zajednicom koja ovde već vekovima obitava, stvara i na svaki način doprinosi, već i znatno šire – među našim svekolikim društvom. Knjiga o Paštrovićima mogla bi, bez preterivanja, da postane i obavezna lektira ne samo primorskih zavičajaca.

Prof. Bojan Suđić

Istorijska pozornica očuvanja autentičnog nacionalnog identiteta u sudaru sa različitim svetovima, upravo je potvrđena u Paštrovićima u kojima se u kontinuitetu neguju kulturološke različitosti u odnosu na susede.

Kulturna istorija Paštrovića podjednako na stručan i popularan način osvetljava osobenosti paštrovskog kulturnog prostora kroz minule epohe. Vremenski raspon tema koje se obrađuju počinje sa srednjim vekom, kada se patrijarhalno paštrovsko biće formira kao kompaktna plemenska zajednica, a završava se Drugim svetskim ratom koji uspostavlja novi poredak, kako u svetu, tako i na ovom malom primorskom pojasu.

Akademik Branislav Mitrović

* * *

Nedavno je objavljena jedinstvena monografija Kulturna istorija Paštrovića, autora prof. dr Nikole Samardžića, dr Mile Medigović Stefanović, dr Zlate Marjanović i doktoranda Dušana Medina.

Monografija je publikovana u izdanju renomirane izdavačke kuće HERAedu iz Beograda, u okviru edicije “Vrt”, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Recenzenti monografije su akademik Branislav Mitrović, prof. dr Bojan Žikić, dr Miroslav Luketić i prof. maestro Bojan Suđić.

“Izdavačka kuća HERAedu iz Beograda osnovana je 2004. s ciljem da objavljuje knjige koje pomjeraju granice, proširuju vidike i spajaju duh prošlosti sa univerzalnom idejom o neophodnosti opstanka između različitih kultura. Na tržištu izdavačke produkcije, svijet se mijenja. Štampanu knjigu neće ugušiti elektronska izdanja uprkos novim trendovima. Nije slučajna eksplozija naučno-fantastične produkcije i istorijske literature. U godini 2018. koja je proglašena za Evropsku godinu kulturne baštine, odlučili smo se za ovaj izdavački poduhvat i odškrinuli vrata za dalja istraživanja o kulturološkom fenomenu opstanka malih naroda i lokalnih zajednica u budućnosti koja je pred nama” kaže Zorica Stablović Bulajić.

Zašto onda izdavanje „Kulturne istorije Paštrovića“ – jedinstvene storije o maloj skupini od 12 plemena na obali Crnogorskog primorja, koja je uglavnom poznata po prirodnim ljepotama i brojnim crkvama (preko 60) i manastirima (četiri drevna, tri novija) s pravoslavnom tradicijom očuvanom uprkos najezdi i osvajanju velikih zapadnih i istočnih sila, sa isto tako globalnim pretenzijama. Odredište nije slučajno. Mala kultura, osobena, utemeljena na tradiciji i moralnim vrijednostima, nimalo epska i guslarska, već u raljama stranih uticaja, pritisaka i nametanja novih kulturnih modela, sačuvala je autentičnu kulturnu matricu podneblja kome pripada.

„Kulturna istorija Paštrovića“ neobična je i jedinstvena naučno-stručna monografija sa multidisciplinarnim pristupom referentnih autora: prof. dr Nikole Samardžića (istoričara s Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu), dr Mile Medigović Stefanović (bibliotekarke i književnice iz Beograda), dr Zlate Marjanović (etnomuzikološkinje iz Pančeva) i mr Dušana Medina (doktoranda arheologije i menadžera kultunre baštine iz JU Muzeji i galerije Budve). Ispisana je na čak 308 stranica, V5 formata, meki povez, i bogato ilustrovana. Monografiju su, u okviru bibliotekte „Vrt“ uredili Zorica Stablović Bulajić i Dušan Medin, a recenzirali akademik Branislav Mitrović (arhitekta), prof. dr Bojan Žikić (etnolog-antropolog), dr Miroslav Luketić (istoričar) i maestro Bojan Suđić, istaknuti dirigent i muzički pedagog, rodom upravo iz Paštrovića. Treba dodati da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije podržalo izdavanje izdavanje ove knjige u okviru projekta Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu „Modernizacija Zapadnog Balkana“ (br. 177009).

“Ne bismo to mogli da učinimo da nam na to nisu ukazali: dr Miroslav Luketić, istoričar, akademik Branislav Mitrović, arhitekta, dr Katarina Mitrović, istoričarka, prof. Bojan Suđić, dirigent, Nemanja Kuljača, izdavač iz Budve, mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti, Davor Sedlarević, etnokoreolog i dr Miroslava Mićunović, neuropsihijatar, kao i autori, posebno dr Mila Medigović Stefanović, dr Zlata Marjanović i doktorand Dušan Medin. Njima dugujemo neizmernu zahvalnost, kao i brojnim vlasnicima ilustracija”, dodaje Stablović Bulajić.

Prva promocija je zakazana za ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu – četvrtak, 25. oktobar, u 14 časova, sala “Vasko Popa”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]