Montenegro International pisao NATO i EU: Ustavni puč i prijetnja građanskim ratom u Crnoj Gori

0

NVO Montenegro International obavijestila je juče EU i NATO zvaničnike o posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori i ustavnom puču koji se dešava od trenutka formiranja 42 Vlade Crne Gore.

Pismo je poslato na preko 200 adresa u Evropskom Parlamentu, Evropskom Savjetu, Evropskoj komisiji i NATO, uključujući i generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu i svim ambasadama u Crnoj Gori, dok će danas biti upućeno na sve adrese administracije u Vašingtonu.

Pismo prenosimo u cjelosti

“Nova parlamentarna većina u Crnoj Gori formirana nakon izbora 30. avgusta ove godine sinoć je donijela novi značajno izmijenjeni Zakon o vjerskim slobodama koji je jasno dao prevlast Srpskoj pravoslavnoj crkvi, organizaciji koja nije ništa drugo do produžena ruka države Srbije i njene tajne službe, kao i najznačajniji promoter malignog ruskog uticaja u regionu. Zakon ovu organizaciju dovodi u povoljan i privilegovan položaj promovišući je de facto u položaj zvanične državne religije, iako pristalice i vjernici Srpske pravoslavne crkve ne čine više od 40% cjelokupnog stanovništva Crne Gore.

Zapravo 40% crnogorskog stanovništva čine pristalice Srpske pravoslavne crkve, dok je s druge strane 60% crnogorskog stanovništva žestok protivnik ove „crkve“. Zakon je usvojen na apsolutno nezakonit način jer je poslanička grupa URA zamijenila poslanika Filipa Adžića poslanicom Suadom Zoronjić čiji mandat poslanika ovlašteno tijelo, tj. Državna izborna komisija nije potvrdila. Pritom, osoba koja nije formalno poslanica glasala je u parlamentu za usvajanje zakona, iako parlamentarna većina prethodno nije imala kvorum za organizaciju sjednice parlamenta u skladu sa procedurama.

Takođe je vrijedno pomenuti da vladajuća većina ima 41 zastupnika od 81, što je jako tanka većina i bez ovog bezakonja zakon ne bi bio usvojen! Ova apsolutno nezakonita odluka ne proizvodi nikakve pravne posljedice i podgrijava već povišene političke tenzije i dovodi Crnu Goru na ivicu građanskog rata, jer većina stanovništva u Crnoj Gori neće prihvatiti odluku da im se Srpska pravoslavna crkva, kao entitet strane države, nametne kao vrhovna vjerska institucija i službena religija u Crnoj Gori.

U isto vrijeme Crnogorska pravoslavna crkva bila je lišena svih pregovora o zakonu. Izmjene zakona nisu prošle ni jednu demokratsku proceduru, organizovane su bez javnih konsultacija i konsultacija s Venecijanskom komisijom Savjeta Evrope (što je bio slučaj sa prethodnim zakonom), a u parlamentarnu proceduru je Zakon unesen preko noći, od strane “eksperta” Srpske pravoslavne crkve koji je izabran za ministra, iako se nalazi u poziciji konflikta interesa!

Vrijedno je spomenuti da se situacija na zapadnom Balkanu pogoršava, a zloćudni ruski uticaj je svakim danom sve vidljiviji, kroz ponašanje službene Srbije koja je postala glavno središte lažnih vijesti, ruske propagande i obavještajnih ruskih agenata, dok Srbija kao takva služi prvenstveno kao glavno čvorište za destabilizaciju jugoistočne Evrope i šire evropske regije u ime Rusije. Primarno sredstvo u Crnoj Gori za destabilizaciju i promociju srpskog i ruskog zloćudnog uticaja je Srpska pravoslavna crkva i njeni politički i medijski kraci.

Isto ili slično ponašanje primjećeno je i drugdje u regiji zapadnog Balkana, poput Bosne i Hercegovine, gdje službena Srbija preko Republike Srpske i njenog člana zajedničkog državnog predsjedništva Milorada Dodika namjerno zloupotrebljavaju veto ovlašćenja svakog člana predsjedništva kako bi blokirali funkcionisanje Bosne i Hercegovine kao funkcionalne države, da dalje koristi taj „argument“ kao argument da je Bosna i Hercegovina disfunkcionalna država i da se treba raspasti, a Republika Srpska da se pridruži Srbiji.

Takođe, crnogorska državnost treba da bude tiho izbrisana i da se Crna Gora pridruži budućoj formiranoj Velikoj Srbiji! Destabilizacija Kosova je takođe vidljiva, a srpske vlasti samo čekaju dobru priliku da vrate Kosovo u Srbiju upotrebom vojne sile. Ovi događaji neizbježno će dovesti do novog krvoprolića na Balkanu i vrijeme je da se Evropska unija, NATO i Sjedinjene Američke Države aktivnije uključe i spriječe ovaj scenario!

Danas je, opet suprotno Ustavu, predsjednik Skupštine ilegalno organizovao sastanak Savjeta za bezbjednost i odbranu, bez predsjednika Crne Gore koji je jedina osoba po Ustavu koja saziva, predsjedava i potpisuje odluke, a oni su nezakonito donijeli odluku o smjeni načelnika Generalštaba vojske, na isti način kao što su doveli osobu koja ima bliske veze sa Rusijom da upravlja Agencijom za nacionalnu bezbjednost.

Juče je više od 10.000 Crnogoraca i Crnogorki protestovalo ispred Parlamenta (slika gore), koji su bijesni i na bivšu vlast i na ovu ilegalnu većinu, i javno su izjavili da će, bez obzira na bilo čiju izdaju, uzvratiti udarac i da bez borbe neće dozvoliti otvorenu okupaciju Crne Gore, niti novu Srebrenicu ili 1918. godinu. Podsjećamo da se u periodu od 1919. do 1929. godine dogodio zločin protiv čovječnosti u Crnoj Gori, organizovan od strane zvaničnih vlasti države Srbije i uz pomoć domaćih izdajnika, kada je više od 5.000 domaćinstava uništeno, a ljudi zvjerski ubijani, o čemu su izvještavali mnogi međunarodni predstavnici, poput lorda Sidenema u Domu Lordova Ujedinjenog Kraljevstva.

Na kraju da napomenemo da je pored usvajanja novog Zakona o vjerskim slobodama, nova većina odbila raspravljati o predloženoj Deklaraciji o genocidu u Srebrenici i Zakonu o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebi njihovih simbola, što jasno ukazuje na namjere i principe nove parlamentarne većine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].