Montenegro International: Radulović da pročita Ustav

0
Đorđe Radulović
Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović saopštio je juče kako je upoznat sa činjenicom da predsjednik države Milo Đukanović neće potpisati odluku o opozivu sedam ambasadora, te da to neće biti smetnja da ambasadorima prestane mandat, pozivajući se pritom na član 43 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, saopšteno je iz NVO-a Montenegro International.

“Grubo kršenje Ustava i zakona u Crnoj Gori, pravni haos koji nastaje kao posljedica takvih postupanja, gomila neistina koju vlast svakodnevno saopštava, širi se sada i na međunarodni plan sa ozbiljnim i nesagledivim posljedicama. Mada je teško prihvatiti i razumjeti da je u pitanju neznanje, zbog ozbiljnosti pitanja o kojima je riječ”, poručuju iz NVO.

Upravo iz tih razloga, iz Montenegro International-a, predočili su ministru Raduloviću, sljedeće zakone uz preporuku da ih pročita, sa razumijevanjem:

Ustavom Crne Gore članom 95 tačkom 6 definisana je nadležnost predsjednika Crne Gore da postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih misija u inostranstvu koji predstavljaju Crnu Goru.

Ustavom Crne Gore članom 100 tačkom 9 definisana je nadležnost Vlade da predlaže ambasadore Crne Gore.

Članom 40 stavom 4 Zakona o vanjskim poslovima Crne Gore utvrđeno je da predsjednik ukazom opoziva ambasadora a stavom 5 istog člana da Predsjednik daje ambasadoru akreditivno i opozivno pismo.

Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima članom 43 na koji se pozvao ministar, definisano je da funkcije diplomatskog agenta prestaju između ostalog notifikacijom države koja akredituje,državi kod koje se akredituje da su funkcije diplomatskog agenta prestale.

Iz NVO-a su ustanovili, da aktuelni ministar vanjskih poslova, nije savladao gradivo.

“Morali ste savladati i lekciju koja se odnosi na to da država mora najprije da ispoštuje svoje ustavno-pravne norme i procedure, da bi po pitanju opoziva ambasadora, vaša Vlada koju identifikujete sa državom i bez nadležnosti njenog Predsjednika, uopšte mogla da komunicira sa državom prijema. Način na koji se obračunavate sa našim diplomatama, nešto je nezabilježeno u svijetu. Diplomatski uzusi predviđaju da diplomate pred istek mandata ili kada iz drugog razloga napuštaju zemlju prijema, o tome obavijeste nadležne adrese, diplomatski kor te zemlje, uz prigodni protokol”, dodaju iz nevladine organizacije.

Kako će naše diplomate objasniti kontaktima u zemljama prijema, pitaju iz NVO, zbog čega odlaze ili možda preporučujete da odu bez pozdrava? Ili ćete možda lično Vi poslati depešu svim svjetskim prijestonicama, u kojoj ćete saopštiti jedinu istinu, pojeo ih je mrak demokratske promjene?!

Vaše obrazloženje da Vlada nije obavezna da obrazloži opoziv ambasadora, navode iz NVO, ozbiljno je taman toliko koliko će biti obrazloženje izbora novih ambasadora, a koje će valjda glasiti- podoban.

“Dah atmosfere straha i pravne nesigurnosti osjeća se i izvan granica Crne Gore i jedino što ćete time postići, jeste da ćete se civilizovanom svijetu legitimisati kao nepouzdan, neozbiljan i, u najmanju ruku, bizaran sagovornik sa Balkana. A mi, mi imamo nekredibilnog državnog službenika, nekredibilnog šefa diplomatije, koji svojim postupcima od države pravi nekredibilnog subjekta u međunarodnim odnosima”, ističu iz Montenegro international-a.

Zatim su se osvrnuli na pokušaje poigravanja sa ugledom u međunarodnim okvirima, od strane novoizabranog ministra.

“Uvjeravate nas da imate natprirodne moći, da pomjerate brda i planine, ne sumnjamo da bi bez problema sami napisali ukaz opoziva i poslali DHL-om, svjedočimo koliko držite do pravnog sistema, koliko uvažavate sud kojemu je u opisu posla da provjerava i vaše odluke, ali sad ste podigli vašu opasnu igricu na viši nivo- na međunarodni plan, poigravajući se ugledom Crne Gore i pritom grubo obmanjujući javnost o pravnoj utemeljenosti odluka koje ste naumili na sprovedete”, dodaju iz NVO.

Zaustavite se ministre, poručili su iz Montenegro International-a, propise u ruke, upozoravamo i podsjećamo Vas na ono što napisa Baltazar Bogišić da čak i tuđa ruka ničije pravo ne skraćuje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].