MOR: Inflacija u svijetu više nego udvostručena za godinu dana

1

Rast inflacije u svijetu odražava efekte zatvaranja zbog globalne pandemije u toku 2020. i 2021. godine, ali je na inflatorni skok u skorije vrijeme uticao porast cijena energije i hrane, posebno od početka rata u Ukrajini, što će u narednim godinama vjerovatno održati cijene na visokim nivoima, ocijenila je Međunarodna organizacija rada (MOR).

Godišnja stopa inflacije širom svijeta, mjerena indeksom potrošačkih cijena, ubrzala je rast na 9,2 odsto u martu 2022, sa 7,5 odsto u februaru 2022. godine, 6,8 odsto u januaru 2022. i 6,4 odsto u decembru 2021, ukazuje se u najnovijoj analizi MOR koju je objavio portal Nezavisnost.org.

Stopa inflacije u martu 2022. bila je više nego dvostruko veća od stope od 3,7 odsto zabilježene u martu 2021.

Stručnjaci MOR ukazali su da je rat u Ukrajini izazvao veliki šok na tržištima roba i poremetio globalne obrasce trgovine, proizvodnje i potrošnje na načine koji će vjerovatno u narednim godinama održati cene na visokim nivoima.

Prema podacima o globalnom tržištu roba iz marta 2022, pšenica i ulje su trenutno približno 50 odsto skuplji nego prije godinu dana, a rastu i cijene i drugih žitarica.

“Za zemlje uvoznice, ova poskupljenja predstavljaju značajnu prepreku ekonomskom rastu i egzistenciji, potencijalno podižući društvene i političke tenzije”, upozorio je MOR.

Međutim, kako se napominje u analizi, cijene, posebno hrane, rasle su i prije početka rata u Ukrajini.

“Ograničenja prekograničnog kretanja radne snage i poremećaji u globalnim lancima snabdijevanja u vezi sa kovidom-19 povećali su troškove proizvodnje i smanjili konkurenciju. Nedavna povećanja cijena izazvana ratom u Ukrajini jednostavno su pogoršala postojeći pritisak na cijene zbog spoja velike potražnje i stalne nestašice ponude”, ističe se u analizi MOR-a.

Navedeno je da porast cijena ima veliki uticaj na životni standard domaćinstava, posebno onih sa nižim prihodima, koja veći dio svojih prihoda troše na hranu i druge osnovne potrepštine.

Kako je ukazano, domaćinstva se sada suočavaju sa izglednim pogoršanjem ličnih finansija “u pozadini slabijeg nacionalnog ekonomskog rasta i odloženog oporavka nakon krize”.

Prognoza je da naredni mjeseci vjerovatno “neće donijeti veliko olakšanje” s obzirom na nove epidemije kovida-19 u nekim kineskim gradovima, a posebno zbog rata u Ukrajini, koji zajedno stvaraju ogromnu neizvesnost u pogledu funkcionisanja globalnih lanaca snabdijevanja i cijena roba, naveo je MOR.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]