More je nedjeljivo i zajednička briga

1
sa svečanog otvaranja Dana nauke na brodu "Urania"

Dani nauke u Kotoru

Na svečanom otvaranju dijela festivala “Otvoreni dani nauke” gradonačelnica Kotora Marija Ćatović je na italijanskom istraživačkom brodu “Urania”, koji je jutros uplovio u kotorsku luku, izrazila zadovoljstvo što se dio Festivala nauke odvija baš u Kotoru.

Ona je pozdravila ideju da brod po prvi put otvori svoje laboratorije za javnost u Kotoru i zahvalila prijateljima iz Italije, predstavnicima Ministarstva nauke koje je predvodila ministrica dr Sanja Vlahović i svim partnerima koji su učestvovali u organizaciji ovog festivala.

“Otvoreni Dani nauke su postali tradicija i predstavljaju snažan doprinos daljem učvršćivanju bilateralnih odnosa Crne Gore i Italije. Sve veće je interesovanje italijanskih partnera za ulaganje u CG  i interes za turističku i kulturnu saradnju”, kazao je Vojin Vlahović, ambasador Crne Gore u Republici Italiji.

“Sporazum o saradnji Ministarstva nauke i Nacionalnog istraživačkog Savjeta Italije je omogućio crnogorskim mladim istraživačima rad u istraživačkim centrima i institutima u Italiji, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije i CNR-a”, kazao je Vlahović.

Ovu mogućnost je dobilo 5 kandidata iz CG u disciplini menadžment u oblasti politike ribarstva i mora, zatim u oblasti upravljanja i upotrebe resursa hrane usmjerenih ka održivosti poljoprivrede i šumarstva i smanjenju efekata klimatskih promjena, kao i u oblasti promocije i očuvanja kulturne baštine, podsjetio je Vlahović.

Nauka je ta koja spaja i otvara prostor za mlade generacije nagasio je on ističući plodnu saradnju između Univerziteta Crne Gore i rimskog Univerziteta La Sapienza.

Prisutnim naučnim i kulturnim radnicima i novinarima na brodu “Urania” obratio se i direktor Instituta za pomorske nauke NCR Fabio Trincardi, potencirajući činjenicu da je more zajedničko, ali i briga za njegovu  zaštitu  i očuvenje biodiverziteta u moru.

direktori Lučke uprave Lučić i Luke Kotor Konjević

On je predstavio Institut za pomorske nauke i njegovu djelatnost i govorio o uspješnoj saradnji sa kotorskim Institutom za biologiju mora kroz projekte koji sublimiraju njihov 12-to godišnji rad.

Trincardi je istakao značaj zajedničkog pomorskog planiranja  prostora, a kada je riječ o Bokokotorskom zalivu on  je apostrofirao problem otpadnih i atmosferskih voda i ukrštanje morskih struja.

Zahvaljujući istraživačkim brodovima poput “Uranie” ostvaruju se brojni rezultati na polju istraživanja cijelog Mediterana.

Ovim istraživačkim brodom je izmjerena i dubina Boke Kotorske i mapirani izvori slatke vode u zalivu.

Osim saradnje sa Institutom za biologiju mora u Kotoru, Institut za pomorske nauke iz Italije u Crnoj Gori sarađuje i sa Centrom za ekotoksikološka istraživanja i Hidrometeorološkim zavodom CG.

“Dijelimo isto more i  kome god da se desi problem na moru,  moramo ga zajednički rješavati”, poručio je Trincardi.

Posebna atrakcija festivala nauke u Kotoru je bila ispred Instituta za biologiju mora gdje je puštena u more  odomaćena zelena kornjača, zaštićena vrsta, sa posebnim transmiterom koji će omogućiti da se isprati što kornjača radi u podmorju.

kornjača sa antenom zaplovila zalivom
kornjača sa antenom

Transmiter je postavljen na oklopu kornjače i omogućitće da, kroz jednogodišnji monitoring, naučnici ustanove pravce kretanja 25 jedinki kornjača u Jadranu.

Nakon toga, na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru pod simboličnim naslovom “I ja sam danas mornar” je  otvorena spektakularna laboratorija iz programa “Herd”, koja je uz pomoć norveške Vlade uspostavljena u ovoj naučnoj instituciji.

“Zadovoljstvo nam je što Ministarstvu nauke i ove godine organizuje Otvorene dane nauke koji imaju za cilj da promovišu nauku u našem društvu i da je vrate na ono mjesto koje nauka nesporno i zaslužuje”, poručila je za Skala radio ministrica nauke dr Sanja Vlahović.

Posebno je važno, naglasila je ona, da se naučno istraživačka zajednica Crne Gore u potpunosti otvara prema svijetu i to iz dva razloga.

Prvi je da našim naučnicima budu dostupne laboratorije za sve one oblasti istraživanja koje mi u Crnoj Gori nemamo, a drugi razlog je da se naša naučna zajednica umreži i u boljoj komunikaciji sa partnerima iz inostranstva prati savremene trendove i u njima učestvuje, kazala je ministrica Vlahović.

ministrica Vlahović sa kapetanom broda "Urania"
brod "Urania" u kotorskoj luci
na taraci Instituta za biologiju mora u Kotoru

1 KOMENTAR

  1. Eto tii ga na! Otvorili sre mi oci sto je more ! A ove slike su vam kao sa kakvog funerala, samo sto ne zaspete, dok ne izadjete , pa pozirate a ministrica natakne ocale, ma koji ambijent, koji efekat na nas male, jadnike……..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]