More, ribe i ptice slikarski motiv Jova Ivanovića

0
sa otvaranja izlozbe

Sa otvaranja izlozbe

“Mala retrospekrtiva”, naziv je izložbe slika crnogorskog slikara Jovana Ivanovića koja je sinoć otvorena u kotorskoj galeriji “Solidarnosti”.

Ova izložba donosi izbor Ivanovićevih radova iz njegovog budvanskog ateljeja, porodične i privatne kolekcije, slike i crteže za koje ima emotivan odnos, pa namjenjujući ih svojima u porodici osigurava da ostanu u njegovoj blizini, kazala je u ime domaćina Marija Mihaliček, istoričarka umjetnosti.

Izložba “Mala retrospektiva” je koncepcijski osmišljena kao retrospektivni prikaz petodecenijskog stvaralaštva, ali bez pretenzija na kompletnost dosadašnjeg opusa i njegovu sintezu.

Ivanovićevi antologijski radovi se čuvaju u mnogim galerijama i muzejima, pa se nadamo, kazala je Mihaliček da će ova “Mala retrospektiva” biti samo uvod u veliku retrospektivu iduće godine, kada se navršava pola vijeka od Ivanovićeve  prve samostalne izložbe u Budvi 1965. godine.

Probuđena strast za slikanjem mora, neba, obala, starih gradova, svjetlosti, učinila je ovog slikara trajnim zatočenikom doživljenih vizuelnih senzacija i izmaštanih, nadrealnih prizora.

Postavkom u kotorskoj Galeriji “Solidarnosti” obuhvaćeno je 30 radova u različitim tehnikama, ulju, kombinovanoj tehnici i crtežu koji pokazuju, između ostalog, da Ivanovićeva boja nosi istu snagu impresije koju su istakli mnogi eminentni likovni kritičari kao glavnu vrijednost njegovog slikarstva.

Otvarajući izložbu u prisustvu brojnih Kotorana i gostiju, Branka Bogavac, novinarka i publicistkinja  je kazala da je čudan slikar Jovo Ivanović, učenik majstora Mila Milunovića i poštovalac takođe velikog i veličanstvenog majstora-slikara Petra Lubarde.

“Ivanović je tiho i nenametljivo, ne gurajući se u prve redove gradio svoju umjetničku karijeru, ostajući već duže vremena na crnogorskoj likovnoj sceni među prvima. U darežljivim namazima boja treperi čarolija Jovovog svijeta između mora i neba, prepliće se i ukršta sve ono što je jednom bilo prosanjano pa naslikano po moru, ali i po našim životima. To su”, kazala je Bogavac, “mali romani raznih sadržaja”.

“Jovo je maštar i pjesnik koji hoće udruži ptice i ribe, koji pripitomljuje bokeške nemani, kome je ljepota na prvom mjestu i koji je daruju gledaocu. Njegove slike”, kazala je Bogavac “se mogu doživjeti kao soneti i epopeja”.

“Njegova stvaralačka energija mu omogućava da uđe u sebe i da izvuče slike kakve su se samo njemu prikazale svojom nužnošću. Ova Mala retrospektiva je apoteoza Ivanovićevog slikarskog opusa i ovo je njegov veličanstveni praznik koji svi mi dijelimo sa njim”, poručila je Bogavac.

Za slikara, kako je kazao Kotoranima i gostima ova izložba je doživljaj onakav kakav publika želi.

Slikar je potencirao njegovu ljubav prema kamenu i moru. Kamenu Kolašina, ali i Lovćena koji se spaja sa čudesnom Bokom Kotorskom i njegovom Budvom.

Boka ga kaže, s jedne strane zatvara a sa druge otvara uz mogućnost nepresušne inspiracije za rad.

More, ribe i prtice kao slikarski motiv uz želju da riba leti, a ptica  da se s ribom poigra, to je slikareva fantazija.

Slikara i goste pozdravio je direktor OJU Muzeji i galerije Andro Radulović a muzičku notu, varijacijama na Paganinijev “Karneval u Veneciji” dala je gitarom talentovana Nađa Janković.

prepuna galerija "Solidarnosti"

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]