Morska voda na crnogorskim kupalištima veoma dobrog kvaliteta

0

 

Rezultati analize kvaliteta morske vode za period od 7. do 8. septembra 2020. godine pokazali su da je morska voda na crnogorskim kupalištima veoma dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Od ukupno 110 lokacija, na kojima je Institut za biologiju mora iz Kotora sproveo istraživanja, na 87,3% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 4,5% lokacija dobrog, dok je na 8,2% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Od ove godine vrši se nova klasifikacija voda za kupanje i to u 4 klase: “odlične”, “dobre”, “zadovoljavajuće” i “loše”, u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje.

U Kotoru od ukupno 15 uzorkovanih lokacija, na njih 11 voda je bila odličnog, na 1 dobrog kvaliteta, dok je na 3 lokacije voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

U opštini Tivat, na 6 lokacija morska voda je bila odličnog kvaliteta, na 1 lokaciji dobrog kvaliteta, a na 2 zadovoljavajućeg.

U Herceg Novom, voda se uzorkuje na 21 lokaciji, i u ovom mjerenju svi uzorci su bili odličnog kavliteta.

Od ukupno 18 lokacija na kojima se radi analiza kvaliteta vode u opštini Ulcinj, na njih 14 voda je bila odličnog kvaliteta, dok je na po 2 kupališta voda bila dobrog kvaliteta i zadovoljavajućeg kvaliteta. Kada je u pitanju opština Bar, na svih 15 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta. U Budvi od ukupno 32 lokacije voda bila odličnog kvaliteta na njih 29, na 1 dobrog, dok je na 2 lokacije voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.com koja je dostupna na crnogorskom i engleskom jeziku.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]