Morska voda na našim kupalištima odličnog kvaliteta

0
kvalitet morske vode odličan

Analizom sanitarnog kvaliteta morske vode za kupanje i rekreaciju na javnim kupalištima, koju je za potrebe Javnog preduzeća uradio Institut za javno zdravlje Crne Gore, na ukupno 40 kupališta duž crnogorskog primorja, konstatovano je da je kvalitet vode na ukupno 35 kupališta bio odličnog kvaliteta tj. kategorije K1.

Na području opštine Kotor kvalitet morske vode na kupalištima Markov rt i Orahovac bio je K1 klase, dok će na kupalištu Žuta plaža biti ponovo urađena analiza zbog nepristupačnosti kupališta usljed vremenskih uslova i nemogućnosti da se uzorci prikupe dovoljno rano u toku dana, s obzirom na to da su neki od analiziranih parametara izuzetno osjetljivi na sunčevu svjetlost i temperaturu što bi moglo uzrokovati nepotpune rezultate analize.

Kada je riječ o izboru institucije koja će vršiti analize, na šestom uzastopnom tenderu za praćenje sanitarnog kvaliteta morske vode izabran je Institut za javno zdravlje.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je prvi tender ove vrste raspisalo početkom novembra prošle godine i na prva četiri uzastopno raspisana tendera niko se nije javio.

Nakon ponovljeng petog tendera koji je poništen zbog nedostatka dokumentacije, na šestom je izabran Institut za javno.

Ovaj Institut je trenutno jedina institucija u Crnoj Gori koja ima akreditaciju za primjenu ISO standarda traženih Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda i Direktivom EU.

Konkretno, radi se o ispunjenju ISO standarda za analizu dva obavezna biološka parametra za e. coli i intestinalne enterokoke.

Uzorkovanje će se, kao i do sada, vršiti na 40 lokacija duž crnogorskog primorja.

U međuvremenu, kako bi turisti i građani bili uredno i na vrijeme informisani, a s obzirom na dugu saradnju JP Morsko dobro i Instituta za biologiju mora iz Kotora, Institut je vršio uzorkovanje na 40 lokacija i rezultate ustupao Javnom preduzeću.

Institut za biologiju mora je u procesu dobijanja akreditacije za ISO standarde.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].