Morsko dobro će vršiti nasipanja plaža u Boki Kotorskoj

0
počinje nasipanje plaža u Boki Kotorskoj

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je, nakon sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke zaključilo ugovor sa  “Đokić Group” d.o.o. iz Bara za realizaciju  nasipanja plaža pijeskom na području Boke Kotorske.

Radi se o poslu koji je  predviđen “Elaboratom o predsezonskom nasipanju plaža na području opština Herceg Novi, Kotor i Tivat” iz marta 2016. godine.

Ovim Elaboratom predviđeno je da se prihranjivanje vrši mašinskim ili ručnim razastiranjem odgovarajuće vrste pijeska na plažama koje će predhodno biti očišćene od otpada.

Prilikom realizacije posla minimalna količina materijala će se nasipati direktno u more, odnosno  najveća količina pijeska će biti razastrta po postojećoj površini plaže.

Nasipanje će se vršiti pijeskom koji se vadi na separacijama u koritima rijeka, a koji je prirodnim procesom taloženja i abrazivnim dejstvom vode, obrađen do nivoa da se dobije zaobljeni oblik zrna, prečnika 4-8mm.

Elaborat predviđa nasipanje ukupne količine od 422 m3 na 18 lokacija na području opštine Kotor,  ukupne količine od 140 m3 na 7 lokacija na području opštine Tivat, i ukupne količine od 745 m3 na 26 lokacija na području opštine Herceg Novi.

Za izvođenje predmetnih aktivnosti, Javno preduzeće je pribavilo saglasnosti opština Tivat, Herceg Novi i Kotor.

U skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, za obavljanje  predsezonskog nasipanja postojećih plaža u Boki Kotorskoj u cilju održavanja ovih plažnih površina i njihovog stavljanja u funkciju tokom ljetnje turisitčke sezone Agencija za zaštitu životne sredine je Rješenjem broj 02-UPI-412/4 od 04. 04. 2016. godine je  odobrila Javnom preduzeću vršenje predmetnih aktivnosti  u zaštićenom prirodnom dobru “Kotorsko-Risanski zaliv”  i istim propisala obavezu obezbjeđivanja odgovarajuće studijske osnove u kojoj će biti utvrđena opravdanost sprovođenja aktivnosti u odnosu na prirodne i ljudskim aktivnostima uzrokovane obalne procese i obezbjeđivanje odgovarajuće komparativne analize fizičko-hemijskih i bioloških karkteristika.

S tim u vezi, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je angažovalo stručnjake Instituta za biologiju mora za izradu studije “Uticaj nasipanja pijeskom na prirodne karakteristike plaža u zaštićenom prirodnom dobru Kotorsko-Risanski zaliv” kojom će se izvršiti analiza i ocjena uticaja  predmetnih aktivnosti, dati zaključci o opravdanosti nastavka nasipanja ovih plaža, kao i preporuke i kriterijumi za izbor lokacija prilikom izrade budućih elaborata nasipanja plaža.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]