Možda opet omoguće posjete zatvorenicima

0
Nebojša Janković
Zatvorenici u poluotvorenom odjeljenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija od početka drugog talasa koronavirusa nijesu u mogućnosti da vide porodice i koriste pogodnosti propisane zakonom, kao što je vikend u krugu porodice.

 

Portparol UIKS-a Nebojša Janković kaže da se razmatra mogućnost ponovnih posjeta.

Janković kaže i da nije tačna informacija da zatvorenicima u poluotvorenom odjeljenju punih sedam mjeseci nijesu dozvoljene posjete najbližih.

On je za TVCG pojasnio da je nakon pojave Covida-19 u našoj zemlji od strane Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) donijeta mjera zabrane posjeta licima lišenih slobode, izuzev posjete advokata i sudskih vještaka.

“Ta mjera je u potpunosti poštovana. Pri kraju prvog talasa Covida-19, kako posjete, tako i druge pogodnosti, bile su omogućene osobama lišenih slobode. Po ponovnoj pojavi virusa, mjere su opet stavljene na snagu i potpuno se primjenjuju”, rekao je Janković, pojašnjavaju da je riječ o nekih tri do četiri mjeseca.

Na pitanje zašto su oni spriječini da u kontrolisanim uslovima vide svoje najbliže, Janković pojašnjava da je osnovni razlog za to “zaštita zdravlja lica lišenih slobode”.

“UIKS je u kontinuiranoj komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje, pa je epidemiolog posjetio UIKS kako bi se razmotrila mogućnost posjeta licima lišenih slobode. Od strane IJZ su date određene preporuke pa će se razmotriti mogućnost ponovnih posjeta licima lišenih slobode”, kazao je on.

Neophodno je, pojašnjava, stvoriti uslove za posjete jer boravak više lica na jendom mjestu dovodi do povećanog epidemiološkog rizika.

U UIKS-u, kaže on, nema niti jednog slučaja Covid-19 infekcije kod lica lišenih slobode, kao ni sumnje na infekciju. Preventivno se sva lica koja se prime odvajaju od ostalih zatvorenika, prolazeći obavezan period samoizolacije od 14 dana.

“Trenutno imamo 16 inficiranih službenih lica, a njih 17 je u samoizolaciji”, rekao je Janković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]