MPNKS: SDT protiv Laloševića formirao predmet, Crna Gora pred isključenjem sportista iz svih takmičenja

0
Foto: Pobjeda/D. Mijatović

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) saopštilo je danas da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo predmet protiv doskorašnjeg vršioca dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Vasilija Laloševića.

Iz tog resora su naveli da je Lalošević u obavljanju funkcije prekoračio svoja jasno precizirana i definisana ovlašćenja, te da je svojim činjenjem doveo u nezavidan položaj sport u cijeloj Crnoj Gori, zbog čega Ministarstvo “kao krovna institucija ima veoma kratak rok da odgovori na više veoma značajnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za budućnost i sudbinu sportskih djelatnika u Crnoj Gori”.

Mejl sa informacijom iz Ministarstva stigao je na adrese crnogorskih medija u 9:11 sati, da bi u 9:25 sati stigao mejl “povlačenje saopštenja”, odnosno objašnjenje iz Ministarstva da planiraju dopunu dokumenta. Nešto poslije 12 sati iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta javili su da neće imati nikakvu dopunu saopštenju, već da je prethodno poslati mejl njihov zvaničan stav.

Socijalistička narodna partija (SNP), čiji je Lalošević funkcioner, sinoć je zakazala konferenciju za medije za danas u 11 sati, navodeći da je tema aktuelna politička situacija i pitanje rekonstrukcije Vlade.

Oni su jutros oko deset sati saopštili da se pres konferencija odlaže zbog vanrednog sastanka predsjednika te partije Vladimira Jokovića i premijera Zdravka Krivokapića.

Vlada je sinoć saopštila da Lalošević više nije vršilac dužnosti direktora Uprave i na tu funkciju imenovala Marka Begovića.

– Protiv g. Laloševića su formirani spisi predmeta kod Specijalnog državnog tužioca u odnosu na njegov status i u odnosu na odluku o dodjeli sredstava za sprovođenje programa sportskih organizacija u 2021. godini. Lalošević je suprotno Zakonu o sportu Crne Gore bez saglasnosti i učešća MPNKS donio odluku br. 01-2-105-614/21-1142-4 od 26. avgusta 2021. godine. O postojanju odluke MPNKS je saznalo sa sajta Uprave za sport i mlade. Zbog sumnje da se radi o nezakonitom poslovanju, MPNKS je angažovalo nezavisnu reviziju 1. septembra. Međutim, Lalošević je kontinuirano izbjegavao da se revizija realizijе i do danas revizorka nije uspjela da dobije nijedan dokument kako bi mogla da preduzme bilo koju aktivnost za koju je angažovana. Sada su se stekli uslovi da se nezavisna revizija sprovede i izvještaj ćemo dostaviti SDT-u – navode iz MPNKS.

Kazali su da to nije jedini konkurs koji je Lalošević sproveo bez učešća MPNKS, ali je jedan koji su uspjeli da zaustave.

– Barem bi trebalo da Lalošević taj konkurs nije okončao i novac raspodijelio, što ne bi bilo začuđujuće uzimajući u obzir dosadašnja iskustva sa njim – navodi se u saopštenju.

>>>Vanredni sastanak Krivokapića i Jokovića<<<

Iz MPNKS su, između ostalog, saopštili da je Uprava za sport i mlade ignorisala Svjetsku antidoping agenciju (WADA) jer nije dostavila Upitnik za prošlu godinu, niti su, kako se navodi, imali ikakav kontakt sa WADA, zbog čega je agencija internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori.

– Rezultat navedenog je da smo sada pred isključenjem naših sportista iz svih takmičenja, a u slučaju da nas ne isključe sportisti se mogu takmičiti ali ne pod našom zastavom i himnom. Odmah nakon ovog saznanja, MPNKS je kontaktiralo WADA koja je imala sjednicu u Montrealu sredinom avgusta ove godine. Na toj sjednici trebalo je da se donеse odluka o isključenju Crne Gore, međutim, zbog brze reakcije MPNKS odluka je odložena. Za sve ovo vrijeme od sredine avgusta do danas Lalošević nije ništa preduzimao po ovom pitanju. U septembru, tačnije 15. septembra, dobili smo nalog da u roku od 21 dan promijenimo Zakon o sportu. MPNKS je u saradnji sa Komisijom za antidoping odmah krenulo u ispunjavanje ovog zadatka i narednih dana ćemo imati spreman dokument koji se traži. Komisija već ima spreman veliki broj potrebnih informacija, pa će rok od 21 dan biti dostižan – navodi se u saopštenju.

Koliko je WADA rigorozna i ozbiljna agencija u svom djelovanju, kako dodaju iz MPNKS, primjer su i tek završene Olimpijske igre na kojima Ruskoj federaciji i njihovim sportistima nije bilo dozvoljeno da se takmiče pod ruskom zastavom i himnom.

– Umjesto da djeluje proaktivno, blagovremeno i u koordinaciji sa rukovodećim kadrom, gospodin Lalošević je kršeći sve zadate rokove i predviđene sastanke od vitalnog značaja djelovao samostalno, zanemarujući sva propisana pravila i procedure, ušao u zonu krivične odgovornosti, te se oglušio o dobru poslovnu praksu i jačanje timskog duha i odlučivanja nanoseći tako značajnu štetu MPNKS, Upravi za sport i što je najvažnije – svim sportistima u Crnoj Gori. Gospodin Lalošević supstituisao je pravo i nije poštovao jasno razgraničenje nadležnosti i odgovornosti u sistemu odlučivanja, te je time nanio dodatnu štetu, koja se mora što prije sanirati, kako bi se našim sportskim djelatnicima obezbijedilo ono što im shodno svim važećim, kako domaćim, tako i međunarodnim pravilima pripada. Ovo je samo jedan dio priče, o ostatku koji pripremamo javnost i tužilaštvo će biti blagovremeno obaviješteni – navedeno je u saopštenju.

Shodno načelima pravde i pravičnosti, po zakonu, po moralu, po razumnom rasuđivanju, vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade morao je što hitnije biti razriješen državne funkcije koju je do sada obavljao.

– MPNKS će uraditi sve da učinjene greške i propuste ispravi i sanira u najkraćem mogućem roku, kao i da našim sportistima obezbijedimo optimalne uslove za rad i za postizanje vrhunskih rezultata na svim međunarodnim takmičenjima. MPNKS nije politička partija i kod nas su javni funkcioneri promjenljivi, bez izuzetka. Praksa koja izgleda i dalje postoji u pratijskom sistemu, čast izuzecima, da je mjera kvaliteta rada nekog u Vladi da li se „dira“ u partijsku funkciju ili ne za MPNKS ne postoji. Mjera rada svakog, bio član partije ili ne, su znanje, profesionalnost, moral. Narod je birao slobodu i slobodu će i da dobije, barem dok je prof. dr Vesna Bratić na čelu ovog Ministarstva. Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom prof. dr Zdravkom Krivokapićem ima jedno pravilo: „Nećemo zamjene, hoćemo promjene“. Tako će i ostati – poručili su iz tog resora.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.