Mportal;Prepiska Jovana Vukotića i advokata: Jovanović je moja drugarica iz Vijesti, daj izjavu odmah će je objaviti

0

Kada je 20. februara 2020. godina uhapšen Miloš Đuričković, jedan od učesnika ubistva Novljanina Šćepana Roganovića, u vrhu organizovane kriminalne grupe ”Škaljari” s razlogom je nastala panika.

Nedavno ubijeni Jovan Vukotić, vođa Škaljaraca, bio je zabrinut da će Đuričković prihvatiti status svjedoka saradnika u zamjenu za manju kaznu i odati ostale učesnike ubistva.

Ne zna se tačno ko je bio brži – istražitelji koji su odmah tragali za „Škaljarcima“ Krstom Vujićem, organizatorom ubistva Roganovića, i Milijem Bajramovićem, direktnim izvršiocem, ili ipak Vujić i Bajramović koji su uspjeli da pobjegnu iz Crne Gore i za njima je raspisana međunarodna potjernica. Osim Vujića i Bajramovića, za ovo ubistvo se terete i Miloš Komar, Dino Ibrahimović i Igor Glavaš. Miloš Đuričković u ovom procesu ima status svjedoka saradnika, koji je dobio u junu 2020. godine, nakon što je u istrazi priznao da je pomogao izvršiocu ubistva.

Vukotić je očigledno imao razloga za uznemirenost. U prvim danima nakon Đuričkovićevog hapšenja vođa Škaljaraca intenzivno komunicira sa svojim advokatom i pokušava da nađe način da olakša Đuričkovićev položaj nakon hapšenja. On čak sumnja da je advokat koji u tom trenutku zastupa Đuričkovića – „špijun“.

Vukotić, u jednoj od svojih prepiski sa advokatom, koje su izdvojene iz SKY ECC aplikacije, kaže: „Ti podnesak sastavi o svemu i Branku sad odmah ispiši izjavu za Vijesti o čemu se radi ovdje sad. Jelena Jovanović moja drugarica iz Vijesti će je objaviti odmah. Moramo da reagujemo odmah da uputimo javnost što rade. Znači Branko sad kad se javi odma Jelenu nek pozove i sjednite tu i daj izjavu što rade. Čime se bave da mu uvaljuju advokate špijune. Jelena je drug naš ovo mora da se čuje jer će nam za suđenje poslije valjati“.

Izvor: M portal

Tokom razgovora sa Vukotićem advokat pokušava da insistira na dobijanju punomoćja, vjerovatno kako bi iz procesa eliminisali „advokata špijuna“, ali Vukotić istrajava i na medijskom pritisku.

„Nije džaba brate moraš razumjeti o čemu se radi ovdje. Dan im treba da urade DNK vještačenje i da opet pođu kod malog da priča što mu kažu. Uporedo sa punomoćjem i ovo mora da se uradi i podnesak podnesi neki. Nek Jelena slika to punomoćje što imaš isto i objavi u Vijesti. Mora ovo Jeleni da se kaže sve da napiše tekst molim te što prije. Ona i u Dan isto će da napišu“.

Izvor: M portal

.

Izvor: M portal

Đuričkovićev prvi advokat nakon hapšenja bio je Dejan Dragović i on je 26. februara 2020, nakon što je njegov tadašnji klijent drugi put saslušan u Tužilaštvu, u izjavi sa dnevni list „Dan“ kazao da „njegov branjenik nije saslušan zbog sporazuma o priznanju krivice i da o tome nema govora. On je dodao da ne može ništa više da kaže zbog postupka, pa ni to zbog čega je njegov branjenik saslušavan“.

Đuričković je status svjedoka saradnika formalno dobio tek tri mjeseca kasnije, početkom juna 2020. godine. U istom tekstu u „Danu“ ne pominje se Đuričkovićeva veza sa OKG „Škaljari“, kao ni Roganovićeva sa OKG „Kavač“, već se Roganovićevo ubistvo pokušava povezati sa građevinskim biznisom. Ipak, činjenice govore drugačije, a bile su poznate i javno dostupne krajem februara 2020. godine, kada je tekst u „Danu“ objavljen.

Ubistvo Šćepana Roganovića 13. februara 2020. godine tretira se kao još jedno iz niza u obračunu OKG Škaljari i OKG Kavač.

Sam Šćepan nije važio za bezbjednosno interesantno lice, pa Tužilaštvo i policija smatraju da je ubijen iz bezobzirne osvete, kako je navedeno na njihovoj zajedničkoj konferenciji za novinare. Naime, njegov rođeni brat je Duško Roganović, koji slovi za osobu blisku OKG „Kavač“ i teško je povrijeđen u eksploziji bombe u aprilu 2017. godine. Samo tri mjeseca kasnije njihov otac Niko ubijen je u hercegnovskom naselju Dubrava. Njihov najbliži rođak Vladimir Roganović, visokopozicionirani Kavčanin, ubijen je u Beču 2018. godine. Roganovići slove za bliske rođake Slobodana Kašćelana, jednog od vođa OKG „Kavač“.

Mjesec nakon što je u eksploziji bombe teško ranjen Duško Roganović, u maju 2017. godine u Beogradu je ranjen – Miloš Đuričković, a u oktobru 2016. godine ubijen je njegov rođeni brat Radomir. Za to ubistvo se sudi Mariju Miloševiću, Vukanu Vujačiću i Igoru Mašanoviću. U obračunu dva kriminalna klana 2015. godine ubijen je i Milošev brat od strica, Budvanin Goran Đuričković, a njegov kum Goran Radoman bio je prva žrtva višegodišnjeg krvavog sukoba Škaljaraca i Kavčana.

Da Škaljarci nijesu odustajali od namjere da opstruiraju istragu o ubistvu Roganovića i spriječe Đuričkovića da postigne dogovor sa Tužilaštvom, govori i podatak da je Tužilaštvo u maju 2020. godine sumnjičilo jednog od zatvorskih policajaca u Bijelom Polju da je Đuričkoviću „prenio poruku“ od Škaljaraca. Naime, Đuričković je neposredno prije toga prihvatio da bude svjedok saradnik, pa je iz bezbjednosnih razloga prebačen iz spuškog u bjelopoljski zatvor. Nakon što je u Bijelom Polju preko zatvorskog čuvara primio poruku od Škaljaraca, Đuričković je na kratko odustao od saradnje sa SDT, ali je početkom juna ipak i formalno ozvaničen njegov status svjedoka saradnika. Nakon toga, SDT je odbacilo krivičnu prijavu protiv zatvorskog policajca.

Suđenje za ubistvo Šćepana Roganovića posljednji put je odgođeno drugog novembra ove godine, zbog nepojavljivanja jednog od okrivljenih.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].