Mr Željko Rutović: Daro je živi vremeplov i istorija jedne sredine

1
Sa svečanog uručenja nagrade Danilu Daru Burzanu

Povodom 150 godina crnogorskog novinarstva nagrada CRNOGORAC za životno djelo u izboru Društva crnogorskih novinara dodijeljena je Danilu Daru Burzanu, novinaru i publicisti.

Predsjednik žirija mr Željko Rutović pozdravio je Danila Dara Burzana nadahnuto, biranim riječima, slikajući njegov veliki doprinos crnogorskom novinarstvu na osoben način, emotivno i ljudski, iskreno i sa poštovanjem kako to, ovom otmenom  otmenom džentlmenu i pripada.

Kroz duge i uspješne godine trajanja Danilo Daro Burzan, doajen crnogorskog novinarstva i profesionalne riječi, odan principima i vrijednostima izvornog zanata čovjek je istine, vječne novinarske riječi i uzusa, stručnog i kulturnog obrasca i nepisanog kodeksa koji je dio njegovog bića od samog početka bavljenja ovim izuzetno važnim poslom za svako društvo. Njegova riječ, iza koje stoje decenije izuzetne posvećenosti novinarskoj profesiji, ima snagu, iako je izgovara tiho i nenametljivo, ali uvijek uvjerljivo i kategorično.

Od njega se učilo, a ko je htio da uči, imao je od koga i šta učiti. Prenosio je znanje poput otvorenog udžbenika, dok je kompetentna javnost čekala da čuje ili pročita ono što je Burzan govorio, znajući da je istinito i objektivno iza svake riječi stajao ovaj novinarski baštinik najviših vrijednosti kojom se unaprjeđuje sloboda izražavanja i kvalitet društvenog dijaloga demokratskog društva. Takav je i danas kao živi vremeplov i istorija jedne sredine koja mu je odavno postala smisao trajanja. Daro je čovjek crnogorskog krša iz kojeg iskra nađe udar kroz njegovu novinarsku i ljudsku riječ.

Nepotkupljiv i svoj, odlučan i hrabar, posvećen Crnoj Gori i njenim tradicionalnim istorijskim vrijednostima, njenoj ljepoti, što s ponosom ističe, Daro danas ne krije rezigniranost što su njegove i lekcije njegovih kolega posvećenika etike novinarske profesije kod ne malog broja ostale nenaučene. Na putu nauma, onih kojima novinarstvo služi samo kao interes, a na štetu javnog društvenog interesa, odlučno i kompetentno stoji Danilo Burzan, profesionalac i čovjek od integriteta koji samo istinom i snagom argumenata upozorava i demaskira sve zloupotrebe javne riječi.

Zaslužio je i zadužio Daro Burzan da mu mediji, referentna javnost i Društvo crnogorskih novinara kažu hvala. Otvoreno i javno jer je svojim radom prepoznat zaslužnikom u afirmaciji temeljnih vrijednosti i Crne Gore i novinarske profesije.

Daro je jedan od najjačih novinarskih profesionalnih mostova izmedju druge polovine minulog i početka ovog vijeka. Sistemi, ideologije, vremena, ljudi i interesi mijenjali su se, ali Danilov odnos i odanost prema profesiji, prema istini i državi Crnoj Gori, ostao je isti, nepokolebljiv, nepotkupljiv, etički jasan i glasan u odbrani civilizacijskih, istorijskih, kulturoloških i državnih interesa Crne Gore. Od početnih novinarskih dana i tema, pa do današnjih pitanja i dilema, Daro informiše, analizira, edukuje i dokumentuje – i sve to otmeno, gospodski sa manirima i riječju, kako to, tom otmenom džentlmenu i pripada.

Njegova bogata arhiva, dokumenta, zapisi, autentični su i biljezi i vjerni hroničarisvjedočanstva istorijsko-kulturološkog, državnog, političkog, duhovnog, umjetničkog, razvoja naše države Crne Gore u koju je kao njen vrli sin ugradio najbolji dio sebe.

Kao što gospodstvu i etičkom maniru dolikuje Daro Burzan je bilježio, tumačio, informisao, život i vremena opisivao i zapisivao, te kao takav jedan je od amblema crnogorskog novinarstva, bez kojeg nema kako govora o modernim stranicama ove profesije, tako i dužne kulture sjećanja na nas i našu prošlost.

Kao takav, intelektualno prkosi postmodernom globalnom novinarskom konfekcionizmu i jeftinom tabloidnom populizmu. U svom radu Daro Burzan nije podilazio aršinima korporativne medijske industrije u okviru koje se sa informacijom ili bolje reći dezinformacijom, a na uštrb kritičke javnosti trguje kao sa svakom drugom robom.

Mijenjao je žanrove, medijske kuće i tehnološke platforme, ali nikada nije promijenio nepromjenljiva i vječna pravila zanata-istinu, objektivnost, odgovornost i profesionalnost. Kao analitičar, komentator i hroničar, ostao je i ostaje zaslužnikom i baštinikom novinarske profesije kojoj je služeći u javnom interesu, posvetio svu svoju ljudsku, životnu, radnu, etičku i stvaralačku energiju. Kao takav obilježio je jedno vrijeme, postavši orjentirom i bastadurom crnogorske javne riječi. Za nju, za veličinu riječi dao je sve, a riječ, koja ga upisuje i uzvisuje crnogorskim novinarskim velikanom ni za šta.

Za svako buduće vrijeme i buduće vjekove crnogorskog novinarstva, koje će iznova tražiti naš trag u vremenu, tragom novinarskog, publicističkog i životnog traga, Danila Dara Burzana, doći ćemo do trajnih i uzvišenih vrijednosti etičke čistote, ljudske i profesionalne, koje ovaj posvećenik riječi ostavlja kao vrijednu svekoliku baštinu kako dostojnicima novinarske profesije tako i državi Crnoj Gori za čije je ideale slobode milenijumskog trajanja Daro bez ostatka ugradio sebe, kazao je predsjednik žirija mr Željko Rutović, iskreno čestitajući Burzanu i zahvaljujući mu na veličini životnog djela.

* * *

Danilo Burzan rođen 1940. godine u Podgorici, više od četiri decenije bio je novinar u kojem periodu je obavljao odgovorne poslove u Radio Titogradu, Radiju Crne Gore, od urednika unutrašnjo-političke redakcije do glavnog i odgovornog urednika. Između ostalog, Burzan je bio glavni urednik, i jedan od osnivača prve crnogorske novinske agencije Montena-fax.
Između ostalih sarađivao je u listovima Pobjeda, Republika, Dnevne novine, u neđeljnicima: Krug, Monitor, NIN, Komunist, Titogradska tribina, Omladinski pokret, bio je dopisnik iz Crne Gore za američku novinsku agenciju Asošijeted pres, te beogradsku novinsku agenciju FoNet, a sarađivao je i sa radio-stanicama: Antena M, Jugoslavija i Radio-brod, kao i sa Portalom Analitika…

Bio je predsjednik Udruženja novinara Crne Gore i predsjednik Udruženja profesionalnih novinara Crne Gore. Danilo Burzan autor je deset knjiga i dobitnik nagrada i priznanja za novinarsko stvaralaštvo.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].