Mr Željko Rutović: Dino Tuzović, ime časti!

0

 

U organizaciji Društva crnogorskih novinara i Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića, večeras je u hotelu Onogost održan omaž znamenitom novinaru, publicisti i hroničaru Dinu Tuzoviću.

Sarađivao je sa brojnim časopisima u Jugoslaviji , uređivao emisije za Radio Titograd i Radio Nikšić. U novinarstvu je obrađivao različite teme a poseban pečat ostavio je kao hroničar nikšićkog sporta. Toj oblasti posvetio je vrijedne knjige o fudbalskom klubu Sutjeska, Sportskom Planinarskom Društvu Javorak, Aero klubu, roniocima… Dino je bio dugogodišnji član Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića. Dobitnik je više novinarskih nagrada i priznanja a 2006. i Nagrade Oslobođenja Nikšića.

O prijatelju Dinu govorili su mr Željko Rutović, dr Raco Mijanović i Čedo Vukotić.

Govoreći o nezaboravnom liku Dina Tuzovića, publicista i teoretičar medijske kulture mr Željko Rutović je kazao da sjećanje na Dina budi nostalgiju najljepšeg Nikšića. On, njegov dobri i smjerni duh zivotom i radom svjedočio je o vrijednostima dobra, pravde, tolerancije i kulture.

Njegovo gospodstvo i njegovo dostojanstvo, navodi Rutović, uvrstiše ga u  trajnu bastinu ljudi koji se pamte  i po kojima se vremena prepoznaju.

Dino je, nastavlja on, novinarstvu dao sebe najboljeg za najbolji Nikšić. Bilježio datume, ličnosti i događaje, zbirajući pažljivo i pedantno hroniku grada, njegove  biljege i njegove mijene. Konačno, kao takav upisao je sebe u kulturološki spomenar grada kome je dao sve a od koga nije trazio nista. Zbog toga i zbog mnogo čega što imenom se dobra zove, Dino je zaslužio i zadužio stranicu  kulture sjećanja grada pod Trebjesom, nadahnuto je govorio Rutović.

Sjećati se Dina znači sjećati se sebe, sjećati se grada i svih onih koji  sa gradom žive u njegovom iskonu  i u njegovom razvoju.

Dino ta topla stranica novinarskog i gradskog vremeplova kojoj on vječno podari nezaboravne  zapise sporta , kulture i zivota.

Njegovi alati naštimovsni na objektivnost i tačnost nikada nijesu zakazali, nikada im ne bješe materijalno ispred moralnog . Zato je Dino ime dično i pravično.

Pamteći grad iz Dinovog doba ostaje i ponos i sjeta na slike njegovog gorskog lika i visokog stasa ciji pogled jedino i samo bješe usmjeren ka dobru  Nikšića i dobru multikuturalne i građanske Crne Gore.

Rutović je siguran da je mnogo razloga koji govore da Dina moramo i trebamo sjećanjem  približavati  ovim i nekim generacijama novim. jer samo tako branimo najbolju proslosti za neku novu  bolju budućnost.

Srećan je svaki grad koji ima svog sina. Svog duha dobrog i plemenitog kiji, kao lik našeg Dina Tuzovića hrabri i pomaže da naš lik u kolektivnom ogledalu bude ljepši i bolji. Dino, ime časti , zaključio je na kraju besjede mr Rutović!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.