Mr Željko Rutović: Mirko Jakovljević je živio uspravno, ostavljajući za sobom impozantno djelo, čuvajući dostojanstvo Crne Gore, njenu nezavisnost i međunarodni ugled

1
Mr Željko Rutović

U mojkovačkom Centru za kulturu danas je održana komemorativna sjednica povodom smrti dugogodišnjeg novinara i osnivača više medija Mirka Jakovljevića.
Komemorativnu sjednicu organizovalo je Društvo crnogorskih novinara, njegovi prijatelji i kolege.
Govoreći o čovjeku eruditi, raznovrsnom kulturnom djelatniku i čovjeku stila i načina, koji je plijenio ljudskošću i plemenitošću, autororu više dokumentarnih filmova, dobitniku brojnih novinarskih i drugih nagrada, vrsnog profesionalca, pored kojeg su stasavale mnoge generacije, mr Željko Rutović, kulturolog i publicista je iumeđu ostalog kazao:

“Djelom i životom Jakovljević se borio za dostojanstvo Crne Gore, njenu nezavisnost i međunarodni ugled. Živio je uspravno, ostavljajući za sobom impozantno djelo, a svojim postojanjem i djelovanjem, utkao je najveće ljudske vrline, nesebično izlazeći u susret svima kojima je trebalo, a u svom profesionalnom radu, kao i životu, ostavio je pečat predanosti, tolerancije, razumijevanja, zajedništva, promovišući ideje vrijednosti i dijaloga”, novode iz Komune.

Sa komemorativne sjednice

„ … Mirko Jakovljević čovjek široke senzibilne stvaralačke kulture ostaće upamćen kako po svojoj plemenitosti i dobrom duhu, srdačnosti i otvorenosti za drugog, tako istovremeno i po svom naučno – publicističkom, medijskom i dokumentarističkom angažmanu.

Iza njega ostaju knjige, djela, radovi i zapisi kao vrijedni kultorološki doprinosi tumačenja fenomena široke medijske zbilje i mjesta čovjeka u okviru takvog poretka, što sa dosljednim pozivom na profesionalno etičke principe novinarskog poziva čini vrijednu zaostavštinu njegovog naučnog i društvenog angažmana.

Posebno polje Mirkovog intelektualnog interesovanja, rada i traga, ostaće izuzetna posvećenost kulturi sjećanja i publicistike iz oblasti književnosti, umjetnosti, nauke i društva, koje u njegovom rukopisu posvećenom značajnim crnogorskim stvaraocima ostaje trajna i značajna baština ukupunog pisanog i dokumentarističkog nasljeđa koje je izuzetno kako za današnje a posebno za buduće istraživače ovih tematskih oblasti u okviru kojih je Jakovljević seriozan i čitač i tumač ljudi, vremena i prostora… “, kazao je Rutović na današnjoj komemorativnoj sjednici.

Dragan Mitov Đurović, predsjednik Udruženja novinara Crne Gore

1 KOMENTAR

  1. Čovjek i drug, gospodin i umjetnik.
    Od dobrote i pameti na koju se moraš ugledati.
    Mirko u vječnom miru slava ti!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].