Mrdak: Direkcija za desetak dana pokazala da se može kad se hoće

17
Zoran Mrdak

Kapitalnih investicija u Kotoru u protekle dvije i po godine nije bilo. Odbačena je kao nepotrebna izgradnja podhodnika i uspinjače kao najvažnijih infrastrukturnih objekata, pitanje regulisanja saobraćaja, građevinskog otpada, uređenja bedema.

Skala radio je pitao Zorana Mrdaka, direktora Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora da li, nakon promjene vlasti, ozbiljno razmišlja o realizaciji pomenutih projekata .

Direktor kotorske Direkcije je odgovorio da će mu to biti prioritet i da će inicirati razgovor na najvećem političkom nivou, na čelu sa predsjednikom opštine, kako bi se  kapitalna ulaganja uvrstila u Plan i program rada za 2019. godinu.

Na konstataciju da je izgradnju žičare je stopirao UNESCO, uz pomoć domaćih zaštitara, koji ne vide svakodnevne probleme prisutne u gradu,  da  nam je stopirana zaobilaznica, put iznad Mua, Prčanja i Stoliva i sve čega se dohvatimo, Mrdak je odgovorio da je potrebno mnogo više raditi ali i poštovati propise i struku.

On je jasan da se mora ustanoviti ko koči razvoj Kotora ali i da je ovo neko drugo vrijeme koje zahtijeva prevazilaženje stereotipa. Ovo je 21. vijek i mora se intenzivno raditi na valorizaciji onoga što imamo i što predstavlja vrijednost zbog koje nas svake godine posjećuje sve veći broj turista. Kakav je odnos prema Kotoru prethodne vlasti bio, najbolje govori podatak da je za 2019. godinu bilo predviđeno nešto preko 200 hiljada eura za investiciona ulaganja.

Kada je u pitanju priča o uspinjači, Mrdak je kazao da je upoznat sa projektom koji su izradili arhitekte iz Slovenije. On očekuje skori susret sa njihovim predstavnicima kako bi se ustanovilo u čemu je bio problem i zašto je UNESCO tako reagovao. Navodno se radi o lokaciji polazne tačke. Ustanoviće se problemi i definisati što treba raditi po tom pitanju, kako bi Kotor dobio izuzetno vrijedan infrastrukturni objekat.

Pitanje podhodnika će takođe biti aktuelizovano. Kotor je u saobraćajnom haosu koji se mora pod hitno rješavati, smatra Mrdak. Mnogo je problema koje treba riješiti, pa je zbog toga neophodno angažovanje svih u sistemu lokalne uprave jer se samo radom može postići željeni rezultat.

Od 1. avgusta, od kada je postavljen na čelno mjesto Direkcije, do danas, Mrdak je odradio ono što se moglo. Najvećim dijelom su zatvarene rupe na magistralnim i regionalnim  putevima. Direkcija je ovih dana završila popravke i zamjenu polomljenih iskrivljenih stubića duž glavne saobraćajnice u Kotoru.

Saniran je djelimično put prema Pržicama, a u septembru će se uraditi detaljna poprvka dijela koji je očigledno bio loše projektovan i urađen. Izvođač radova je priznao grešku tako da će sanacija biti urađena o njegovom trošku.

Mrdak je kazao da je, u saradnji sa vatrogascima i kotorskim komunalcima očišćen put prema brdu Vrmac, koje predstavlja pluća grada i prema kome se moramo odnositi sa dužnom pažnjom. Ima djelova puta koji su dobro oštećeni, kazao je on i naglasio da će asfaltiratio ko 820 kvadratnih metara puta, što će značajno povećati posjetu ovom atraktivnom izletištu. Intenzivno se radi na košenju i okošavanju i čišćenju bujičnih kanala.

Na pitanje da li će se nešto uraditi na sanaciji magistralnog puta koji prolazi kroz Kotor, a koji je na mnogim mjestima oštećen i liči na krpljavinu, Mrdak je kazao da će razgovarati sa direktorom Direkcije za puteve Paračom i da vjeruje da će se i taj problem u narednom periodu prevazići.

Oko javne rasvjete na dijelu šetališta u Dobroti, biće upriličen razgovor sa Morskim dobrom, kao i čišćenjem priobalnog dijela zaliva kojim gazduje ovo javno preduzeće.

Za ovako kratko vrijeme nije se moglo više uraditi, kazao je Mrdak i pomenuo lociranje problema na mostu u Šišićima koji će ukoro biti popravljen, polomljenih klupa, pločnika i kablova u starom gradu…

Mrdak se posebno osvrnuo na interesovanje građana na javnim raspravama po pitanju Programa rada i uređenje prostora, Direkcije,  na kojima je prisustvovao i predsjednik opštine Željko Aprcović. U direktnom razgovoru najbolje se ukaže na probleme koje građani imaju ali i na mjeru mogućeg, kada je realizacija zahtjeva u pitanju.

On je pozvao građane da se jave i saopšte njegovim saradnicima i njemu svaku sugestiju i prijedlog. Uvedena je i praksa stalnog izvještavanja sa terena, što će, svakako učiniti da se stanje u kotorskoj opštini značajno popravi, siguran je Mrdak.

17 KOMENTARI

 1. A vidi li ko od Opštinara i funkcionera nasta lici Autobuska stanica na ruglo…izvor zaraze,deponiju…stanicna usluga 1 e…wc 0,50 centi automat koji guts a unutra smrad…otpravnici vam lupaju pecat na stolu napolju kao dasmo u 1941 a ne 2019 g na onlajn kartu i uzimaju po 2 e a grupe putnika presrecu i vracaju salju vozacima kombija jer im isti daju procenat od ugovorene voznje…to niko nevidi ni inspekcija ni opština a nazalost ni nadlezni iz fotelja …A Zoranu svaka cast fok je bio dr komunalnog grad je licio na nesto a sad je najprljaviji grad u zadnjih 40g…

 2. Jedan od rijetkih funkcionera za primjer koji radi posvećeno radi zarad interesa opstine. Samo naprijed!

 3. Planirani podhodik je zahvat koji bi devastirao krhki prostor na kraju rive i oko Lucke kapetanije, unistio bi zelene povsine u parku, remetio bi pjesacku zonu, sklad lokacije i lijepi prilaz Gradu. Projektovani ulaz nalazi se na samoj pjesackoj trasi na rivi i stvario bi usko gralo u sezoni za sve koji dolaze iz pravca Benova. Ulazi sa jedne i druge strane su robusni i potpuno neprilagodjeni u odnosnu na postojece izgradjene strukture.
  Sto se u funcionalnom smislu dobija ?
  Bas nista. Tako skupa i ruzna investicija je zamjena samo za jedan pjesacki prelaz ! Zasto graditi ispod, kada vec imamo glavni pjesacki prelaz, gdje u spicu sezone za 90 sek. na semaforu, moze da predje oko 120 ljudi.
  Zasto, za koga, zbog čega ?
  PUP-om Kotora, na nasu srecu, promjestena je luka za mega kruzere u Lipcima. Puno je razloga da se vlast dobro preispita.
  Ne cinite stetu Gradu, gradjanima, zbog revansizma sa proslom vlascu.
  Dosta nam je politike.

 4. Nemojmo pisati komentare zbog kojih se krivično moze odgovarati! Sve neprovjerene glasine koje se plasiraju javno jesu krivicno djelo..Zoran Mrdak je oličenje poštenja! Zoki samo naprijed! Pravi Kotor je uz zebe!

 5. Gosp.Mrdak,rekli ste da je saobracaj rak rana u Kotoru,a nijeste upoznati da je u planskim dokumentima planirana izgradnja saobracajnice u Skaljarima od zatvorenog bazena do Rakita pored bet.zida stadiona,preko zemljista Cuce.Ovo je prije tri godine kandidovano iz MZ Skaljari,ali je predhodna vlast zamrzla projekat kao i sve drugo u Kotoru.Zainteresujte se i bit cete uspjesni,saobracaj Muo-prcanj-Stoliv i naselja kod bolnice i bazena,koristit ce ovu saobracajnicu i izbjeci kruzni tok koji je saobracajni cep.Uradite projelat i eksproprijaciju,a dogodine u realizaciju i dobit cete opstu podrsku domace javnosti i struke.Srecno !

 6. Nije problem Ljuta što ti nekoga ne voliš i što navijaš za drugu partiju ali nema smisla da lažeš ako za to ne dobijaš dinare ili rublje. Vidi se iz predloga budžeta Direkcije šta je Jokić htio sa Kotorom kad je opredijelio mininamalna sredstva za kapitalne investicije. Nije UNESKO kriv nego lokalni pacovi koji bi da se sve sruši u Kotoru. Taro nijesu htjeli ni jednu investiciju.
  O koncesiji neću da govorim jer je razvoj Kotora na prvom mjestu svakome normalnom osim ovim šizofrenim koji su bili vlast. Otrovan si Ljuta da ćeš sam ot te količine otrova crknut. Ja ti to ne želim mada mislim da ti svima nama koji nismo svetosavci upravo to želiš.

  • Posle ovakvoga komentara, nema potrebe da ništa pričam. Neka mu radi Zomima, hvala Bogu da ima, zaradio je to sam. Vi ste jadnici Iljubomorni, na svakoga ko ima i ko je nesto uradio od zivota, pa su vam zene koje su uspjele obicno k…, a muškarci fukare ili lopovi. Sve dok imaju normalne prihode od privatnog biznisa, neće uzimati od Opštine. Napred Zorane, jer si super čovjek, bio si i ostaces ljudina i veliki menadžer.

  • Srbine…lijepo se ti meni izvini jer ja nikad ne lazem a sto vas boli istina to je druga stvar….kao prvo procitaj ponovo tekst ili čitaš samo komentare….
   Pa cijela CG zna da je PG ukinula sve DUP kotora prvo radi UNESCA a posle radi PUPa i jos stoji zabrana od jan.2017g
   Tacno je dq sam glasac SDP ali od kad je bruna otisla sa biblijskom poharom 🦗🦗🦗🦗🦗ne znam zq kogq cu glasati….jedino je sigurno da za DPS i SD nikad neću.
   Sve sto mislim da je dobro za Kotor uradjeno podrzavam ali do sada nista dobroga nije uradjeno osim sto je Baco uspio da dobije koncesiju za luku….sve drugo fuseraj.
   Pozdravi Jola

 7. Nadam se da će ovo napisano pročitati g-din Mrdak…. Prvo krivi Jokića za zicaru i ….da bi posle priznao da je UNESCO kriv…
  to što je DPS potrošio par miliona eura na nekakve projekte lifta da zaboravimo… Idemo napred ?
  Sve treba zaboraviti jer niko nije kriv za stagnaciju Kotora…
  Baco i Jonica dobise koncesiju za Luku i niko da im kaze BRAVO….?
  zašto koncesiju nije dobio DPS SD potpomognuti sa LP i Vidom?
  Pametnome dosta rekli bi stari Latini…
  Sad ćemo opet plaćati nekim Slovencima stotine hiljada eura za vec odradjeno….

 8. Kotoru je potrebna dvosmijerna ulica od zatvorenog bazena do Arome u Skaljare cime bi se rasteretio kruzni tok za 30 posto.

  • Kotoru trebaju kotorani….previse pridoslica vlada zato smo tu gdje jesmo… Eto i gdin Mrdak kaže da se može ako se hoće…ne znam ko je bio na to mjesto prije pada DPS….ti ocigledno nisu imali volju…

  • Kako kad je “uvazeni” arhitekta Dender skupljao potpise baba iz Rakita i stopirao izgradnju zbog onog potoka tvz Zverinjaka?! Sve sto je dobro i korisno za ovaj grad nadje se neka budala i stopira. Zato smo tu dje smo!

   • Bravo Rogo mili, njegov tajo je najveći živi intrigrant u Kotoru!
    Zajedno sa sorelom bio sluga talijanski, pa ljotićevac, pa u partizane, pa uteko za Bosnu Srebrenu, kod ex handžarovaca, a i sada palaca naokolo.
    A i arhitecto je bio disident u gimnaziji!
    Sad je na dvije stolice i kontroverzama nikad kraja sa ovom famejom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]