Mugoša: Plašim se da smo sa novim mjerama zakasnili

1
dr Aleksandar Mugoša

Predsjednik ljekarske komore Aleksandar Mugoša upozorava da zdravstvenom sistemu prijeti kolaps, a plaši se i da smo sa novim mjerama zakasnili.

„Kolaps zdravstvenog sistema je onaj trenutak kada ne budemo mogli da pomognemo svima, čak i ni onim najugroženijim. Matematika je jasna, ako nastavimo ovakvom dinamikom epilog će biti poznat, a građani moraju da znaju da broj inficiranih direktno povlači veći broj zaraženih ljekara i medicinskog osoblja“, naveo je Mugoša za TVCG.

Građane je zamolio da od ljekara ne traže da se pravdaju za ono što rade na poslu. Navodi i da u svakom trenutku u KCCG dežura 40-ak ljekara, te da kovid kriza ugrožava zdravlje nacije.

„To nije dovoljno da bi mi adekvatno liječili, da bi mi liječili sve naše građana koji boluju od drugih bolesti. Kovid kriza ugrožava javno zdravlje i zdravlja nacije“, navodi Mugoša.

Ističe da je otežan pristup javnom zdravstvu za veliki broj naših građana, pa su oni prinuđeni da odlaze u privatne bolnice.

„Finansijska situacija u mnogim porodicama je takva da ne mogu sebi da priušte liječenje i imamo situacije da veliki ili određeni broj građana nema pristup zdravstvenoj zaštiti“, naveo je Mugoša i dodao da oni koji organizuju skupove treba i to da imaju u vidu.

On navodi i da u Crnoj Gori ima 50.000 pacijenata koji imaju dijabetes, tu su i onkološki pacijenti, koji ne mogu da žive bez terapije, kao kardiovaskularni bolesnici.

„Do sada se 215 inficiranih i oboljelih ljekara obratilo Ljekarskoj komori za pomoć“, kazao je Mugoša i dodao da su nažalost izgubili i nekoliko ljekara.

Uputio je apel Vladi, ministarstvima zdravlja i finansija da nađu neki model da se ljekarima i medicinskom osoblju pomogne u tim trenucima.

Govoreći o novim mjerama, Mugoša je kazao kako se plaši da smo sa njima zakasnili.

„Odgovorno tvrdim da su masovna okupljanja najveći uzrok povećanog broja inficiranih, oboljelih i nažalost umrlih građana Crne Gore“, zaključio je Mugoša.

1 KOMENTAR

  1. Gledam doktore i medicinske sestre kako svakodnevno, potpuno prekriveni zaštitnom odjećom, da im se ni nos ne vidi, primaju i ispituju “Covid” pacijente ispred Doma zdravlja, i u “Covid” ambulanti i razmišljam. Svojeg doktora više ne možeš prepoznati, niti sa njim razgovarati, jer je potpuno okupiran sa kovid pacijentima, stalno strepeći da i on dobije virus. Ako si pacijent koji recimo ima dosta godina, koji još nije obolio od novog virusa, koji se čuva koliko može i nada da ga ta pošast neče snači, onda razmišljaš kako to da tebi virus nije došao a da je tolikim kotoranima ugrozio zdravlje.
    Ali nisu ti, zaraženi ispred Doma zdravlja, neki ostarjeli pacijenti, sve su to uglavnom mladići i djevojke do najviše 30 godina, došli su da vide da li su zaraženi, ili da li im je nakon 14-sto dnevne terapije prestala zaraza. Ujedno gledam svakodnevno, pa čak i sada kad su objavljene nove mjere, ogroman broj mladih i starih kako nonšalantno hodaju ulicama Kotora, Dobrote, Škaljara bez ikakve maske, makar do pola brade. Mene koji stalno, kad god hodam po gradu, ne možete vidjeti bez maske, gledaju kao “nonsens”, kao nekog glupana koji nezna da masku ne treba nositi, oni nonšalantno mogu da se šetaju u društvu, malo ulicama, mnogo više da tavore vrijeme u restoranima, niko im ništa ne može, makar da su donijete i te kako stroge mjere.
    Mislim da će mi biti bolje da stalno ostanem kod kuće, da izlazim jedino onda kada moram da kupim leba, i to rano ujutro, iako i to ne pomaže, jer će me uvijek uspred Doma zdravlja čekati ona gomila od 30-setak ili više koji su došli da se pregledaju u kontejneru, pa trebam uveliko obići Dom zdravlja da i ja ne postanem zaražen.
    A o tome da se zbog zubobolje, dijabetesa, ili neke druge bolesti pregledam kod mojeg doktora, dobijam savjet da sve riješim telefonom, ili da pričekam mjesec dana, jer moja bolest nije nešto opasno, o nekoj operaciji da i ne govorim, prvo da se neozbiljni “koronisti” izliječe, pa da vidimo što će sa nama.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]