MUP otvorio email adresu za upite građana o biračkom spisku

0

 

Ekspertski tim za praćenje ažurnosti i tačnosti biračkog spiska od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora, koji je formirao MUP, otvorio je novu mejl adresu kontrolabs@mup.gov.me, na koju građani mogu slati upite, kao i sve ono što zanima javnost vezano za birački spisak, saopštila je generalna direktorica za građanska stanja i lične isprave u MUP-u Milanka Baković, gostujući u Jutarnjem programu RTCG.

“Rad ovog Tima zasniva se na principima inkluzivnosti procesa, s obzirom da su u sastavu ovog tima pored predstavnika MUP-a, Ministarstva javne uprave, i predstavnici nevladinog sektora”, kazala je Baković.

Takođe, ovom prilikom je pozvala građane koji imaju ličnu kartu kojoj je istekao rok važenja da do zaključenja biračkog spiska podnesu zahtjev za zamjenu, kako bi mogli ostvariti biračko pravo na izborima koji će biti održani 30. avgusta.

Generalna direktorica za građanska stanja i lične isprave MUP-a Milanka Baković je, pojasnila da građani zahtjev za zamjenu istekle lične karte mogu podnijeti u područnim jedinicama za građanska stanja i lične isprave u opštini u kojoj imaju prebivalište.

Baković je apelovala na građane koji su napunili 18 godina i koji treba da regulišu prvu ličnu kartu, da, ukoliko već nijesu, predaju zahtjev za dobijanje lične karte, kako bi 30. avgusta ostvarili svoje biračko pravo.

Na pitanje na koji način građanin može imati uvid u birački spisak, odnosno provjeriti da li je upisan u birački spisak i na kom biračkom mjestu glasa, Baković je odgovorila da se to može ostvariti lično, uz važeću ličnu kartu ili pasoš, na šalterima područnih jedinica i filijala za građanska stanja i lične isprave MUP-a, svakim radnim danom od osam do 14 sati.

Ona je napomenula da se u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Podgorica, uvid u birački spisak može ostvariti od osam do 18 sati.

“Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak”, kazala je generalna direktorica Baković.

Birač, kako je dodala, može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

“Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili pasoša može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa”, pojasnila je Baković.

Ona je istakla da je na portalu ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište, jer je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska.

“Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za građanska stanja i lične isprave Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište”, zaključila je Baković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.