Muzika baroka-tematski ram Don Brankovih dana muzike

0
Ratimir Martinović

Ratimir Martinović

U Kotoru na Trgu ispred katedrale Svetog Tripuna u petak 11. jula u 21 sat Don Brankove dane muzike svečano će otvoriti koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra pod nazivom “Muzika za sva doba”.

Kao solista nastupiće violinista Stefan Milenković, a na repertoaru će biti Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”.

Ove godine otvaranje je dva dana prije tradicionalnog datuma 13. jula na Dan Državnosti Crne Gore zbog finala svjetskog prvenstva u fudbalu.

Festival će okupiti značajna imena svjetske muzičke scene, kazao je Ratimir Martinović, direktor Don Brankovih dana muzike.

Koncept koji je bio prisutan još iz 2008. godine zadržan je i danas i podrazumijeva svakojaku raznovrsnost u smislu kvaliteta programa, lokacija i raznih sastava koje prezentujemo publici, ali isto tako i u samom žanrovskom smislu, kazao je Martinović.

Tematski ram za ovu godinu predstavlja muzika baroka kojom će se početi i završiti cijeli festival čija slika ima apsolutno sve nijanse muzike od klasike, romantizma XX vijeka pa do najsavremenijeg stvaralaštva.

Kotor je, prema riječima Martinovića, među rijetkim gradovima u Crnoj Gori, a i širim prostorima, koji je našao razumijevanje i toleranciju, kao i smisla u tome da, kada se dešavaju muzički programi, utihne muzika u okolnim kafićima.

Zato se on posebno zahvalio opštinskim službama, ali i ugostiteljima.

On je  podsjetio da su organizatori ovog muzičkog segmenta Kotora Arta godinama unazad imali problema, da trg ispred katedrale Sv. Tripuna osposobe za slušanje i praćenje visoko kvalitetnih muzičkih projekata.

“To ne znači samo postaviti stolice, gledalište, binu, već napraviti sve akustičke uslove da se koncerti zaista mogu kvalitetno čuti, drugim riječima, da nikakav kontrapunkt bilo koje druge muzike sa bilo kog drugog gradskog trga ne smeta”, rekao je Martinović.

Prema riječima Martinovića Kotor je, ako ne jedini, ono među rijetkim gradovima na crnogorskom primorju, a i šire, koji je našao lijepu komunikaciju i riješio ovaj problem.

“Često puta sam prisustvovao raznim koncertima u Crnoj Gori,  kada to nije bio slučaj i kada sve to što ste pripremili, uradili dobar program, doveli umjetnike, za sat ipo dobijete taj neki turbo folk, kontrapunkt, koji potpuno uništi kompletan ugođaj. Sreća naša je da smo u Kotoru našli fin modalitet, zajednički jezik i sa Opštinom i sa ugostiteljima”, zaključio je Martinović.

Između brojnih programa i recitala, Martinović je izdvojio ove godine i gostovanje muzičke porodice Gabi, Matije i Arsena Dedića i autentične i originalne Josipe Lisac.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].