MVP: Tražili smo od EU da pošalje ljekare za borbu protiv pandemije

0
Ministarstvo vanjskih poslova danas je saopštilo da je zatražilo pomoć od evropskih partnera, te im poručilo da bi Crnoj Gori bila značajna podrška u ljudskim resursima – ljekari, tehničari i drugo medicinsko osoblje – koji bi, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije bili odmah dostupni za pružanje podrške crnogorskim medicinarima, koji se već godinu dana hrabro bori sa svim izazovima koje je pandemija koronavirusa donijela.

U tom resoru ističu da od početka pandemije COVID-19, u koordinaciji sa Vladom i Ministarstvom zdravlja, sprovode aktivnosti usmjerene ka očuvanju zdravstvenog sistema države.

“Kontinuiranim diplomatskim aktivnostima ulažemo napore kako bismo, kroz saradnju sa savezničkim i partnerskim zemljama, kao odgovorna Vlada, predvidjeli sve moguće scenarije daljeg razvoja epidemiološke situacije u državi, ali i obezbijedili i ubrzali imunizaciju naših građana”, navode u MVP.

Kako dodaju, svjesni su činjenice da je pred nama još mnogo izazova u suočavanju sa COVID-19 pandemijom i njenim posljedicama.

“Odlučni smo da učinimo sve za zdravlje naših građana koje je na prvom mjestu. U skladu sa tim i imajući u vidu neprevidivost pandemije, obratili smo se našim EU partnerima. Napominjemo da u pismu nije navedeno da je zdravstveni sistem “pred pucanjem”, kako su prenijeli neki mediji, već da Vlada uvodi strože mjere kako bismo izbjegli kolaps sistema. Pismo partnerima je, prije svega, motivisano potrebom da stvorimo pretpostavke za brzo reagovanje zdravstvenog sistema ukoliko situacija to bude zahtijevala”, pojašnjavaju u Ministarstvu.

Obratili su se za pomoć kroz Mehanizam za civilnu zaštitu EU, koji su već koristili za nabavku i distribuciju maski i ostale medicinske opreme u prvom talasu pandemije, a koji redovno koriste i zemlje članice Unije.

“Čvrsto uvjereni da je sada, više nego ikada prije, međunarodna saradnja jedan od ključnih mehanizama za prevazilaženje svih segmenata krize s kojom se suočavamo na globalnom nivou, nastavićemo intenzivno i kontinuirano da koristimo diplomatske kanale”, poručuju iz MVP.

Vjeruju da će podrška partnera i saveznika i ovog puta biti od velikog značaja u cilju optimizacije crnogorskih kapaciteta u suočavanju sa pandemijom.

“U tom pogledu, od krucijalnog je značaja da nastavimo zajedničku borbu i poštujemo mjere, pri čemu će ovo Ministarstvo, ali i cijela Vlada, ostati transparentna za sve građane”, zaključuju u Ministarstvu vanjskih poslova.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]