MZ Perast i Društvo prijatelja Perasta traže da inspekcija hitno provjeri gradnju hotela

0

 

Mjesna zajednica Perast i nevladina organizacija Društvo prijatelja Perasta podnijeli su Ministarstvu održivog razvoja i turizma, odnosno Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje inicijativu kojom se traži inspekcijska kontrola gradnje hotelskog kompleksa Smekja/Jadran na urbanističkim parcelama 84a, 84b i 84c u zahvatu urbanističkog projekta Grad Perast, opština Kotor.

U obrazloženju inicijative dostavljene Pobjedi pojašnjavaju da su kao Mjesna zajednica i NVO Društvo prijatelja grada Perasta – u namjeri da se sačuva autentičan arhitektonski izraz mjesta i spriječi eventualna devastacija kulturne baštine – zatražili hitnu kontrolu izgradnje hotelskog kompleksa.

Za planirani objekat ističu da će zbog svoje veličine u budućnosti vizuelno dominirati panoramom ovog primorskog grada, čija istorijska cjelina ima status kulturnog dobra.S inicijativom, koju su podnijeli u petak, između ostalog će upoznati i UNESCO.

Sumnja

“Članom 91. Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata je propisano da investitor gradi objekat na osnovu prijave građenja i dokumentacije propisane zakonom, a koja, između ostalog, uključuje i glavni projekat ovjeren u skladu sa zakonom i izvještaj o pozitivnoj reviziji glavnog projekta. Građenje ovih objekata je u poodmakloj fazi, a na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma, na spisku objekata za koje je prijavljeno građenje, ne postoji istaknuta prijava investitora”, navodi se u obrazloženju koje potpisuje punomoćnik mjesne zajednice i Društva prijatelja Perasta, advokat Veselin Anđušić.

Ističe se da navedeni podaci izazivaju opravdanu sumnju da investitor nezakonito gradi objekat.

“Zato tražimo da u okviru inspekcijske kontrole prevashodno utvrdite da li je investitor navedenog objekta izvršio prijavu građenja i da li posjeduje svu propisanu dokumentaciju, a posebno glavni projekat i izvještaj o izvršenoj reviziji, shodno vašim ovlašćenjima iz člana 200. stav 1. alineja 1. Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”, navodi se, između ostalog, u inicijativi. Takođe, subjekti koji su tražili inspekcijsku provjeru gradnje traže da se što hitnije postupa i da ih nadležni obavijeste o rezultatu kontrole“na što su obavezni po članu 13. stav 1. alineja 1. Zakona o inspekcijskom nadzoru“.

MORT: Po zakonu

Predstavnik investitora Imobilije je u medijima ranije saopštio da ima sve potrebne dozvole i da gradnju u Perastu na lokaciji nekadašnje fabrike konfekcije sprovodi na osnovu uredne papirologije. Sa druge strane, dva udruženja građana Perasta žalila su se Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama jer ih je Ministarstvo održivog razvoja i turizma uskratilo za tražene informacije o projektnoj dokumentaciji “Glavnom arhitektonskom projektu“ i građevinskoj dozvoli, odnosno odobrenju o gradnji.

Na pitanje Pobjede na osnovu kojih, konkretno, planova i odobrenja ili dozvola se gradi na lokaciji Jadran Perast i na koji način su vizure budućeg objekta uklopljene u barokni ambijent grada, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma je navedeno da se objekat gradi u skladu sa novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata uz izvršenu prijavu početka građenja inspekcijskom organu uz svu potrebnu dokumentaciju.

Za rekonstrukciju i izgradnju investitor je pribavio konzervatorske uslove od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koji su donijeti nakon dodatne analize mogućnosti obnove urbane matrice na ovoj lokaciji, a koju je obavio stručni tim formiran od strane Ministarstva kulture.

Urbanističkim projektom grada Perasta (Sl. List CG 03/12) predviđena je rekonstrukcija objekta „hale“ na UP 84/c. Spratnost objekta je od P+2 do Po+P+2+Pk. Takođe, na mjestu nekadašnjeg parkinga (UP 84/a) planirana je izgradnja dva objekta i to manji objekat spratnosti P+1+Pk i veći objekat spratnosti P+2.

Prema investicionom programu i biznis planu, u izgradnju i rekonstrukciju biće uloženo 10 miliona eura, a hotel kategorije 5 zvjezdica imaće 110 smještanih jedinica, navode iz MORT-a.

I. Perić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]