Na Centralnoj javnoj raspravi o žičari došlo troje građana

10
izostalo interesovanje građana

Sa Centralne javne rasprave

sa centralne javne rasprave

Građani Kotora ne rijetko komentarišu da se u gradu ništa ne radi.

Nije mali broj onih koji, kada nešto počne da se gradi pričaju  kako je to greška, kako bi oni to ovako ili onako, ali svakako mnogo kvalitetnije od ponuđenog.

A ponuđeno je više puta građanima dato na uvid.

Organizovane su javne rasprave, otvorene za sve građane Kotora.

Objavljene i jasno definisane ove rasprave upravo treba da služe građanima da izraze svoje mišljenje, da daju prijedloge i sugestije.

Jer, među građanima ima ljudi od struke i nauke, meštara i znalaca koji znaju i umiju.

Na žalost, jedna od najvažnijih investicija za Kotor, žičara od Kotora do vrha brda San Đovani, odnosno javna rasprava koja je tretirala ovo pitanje, nije privukla ineresovanje građana.

Bilo ih je, slovom i brojem troje, tako da je više bilo predstavnika Sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje i Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

To je naša svijest i naš odnos prema razvoju grada.

Otvarajući Centralnu javna rasprava povodom Nacrta odluke o utvrđivanju lokacije za izgradnju  vertikalnog transporta – žičare od Kotora do tvrđave Sveti Ivan Slavica Vojinović, sekretarka resornog Sekretarijata je upoznala prisutne da je Nacrt utvrđen na posljednjoj sjednici kotorske Skupštine Opštine i tokom trajanja Javne rasprave bila je samo jedna primjedba.

Ovu odluku, pojasnila je ona, prati i programski zadatak sa elementima urbanističko tehničkih uslova.

Izgradnja žičare će svakako obogatiti turističku ponudu grada i valorizovati kotorske bedeme, kazala je Vojinovićeva.

U tom smislu se pristupilo izradi programskog zadatka za izradu Glavnog projekta.

Jedan od troje prisutnih građana je imao primjedbu na gabaritnost objekta i kazao da će se svim silama boriti protiv prodora lifta na bedeme koji je, kako je kazao direktan atak na zadnju stranu tvrđave.

Riječ je o kosom liftu predviđenom za lica sa smanjenom pokretljivošću koji se nalazi na izlaznoj stanici između crkve u Špiljarima i bedema.

Građanin nije ni sačekao odgovor Bojane Petković iz Sekretarijata za urbanizam koja je objasnila da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara izdala smjernice postupajući po zahtjevu Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za potrebe izrade idejnog rješenja žičare, da bi se mogao raspisati konkurs za izradu idejnog rješenja.

Nakon konkursa, formirana je stručna komisija u sastavu: Branko Nedović, potpredsjednik Opštine Kotor, Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Neđeljko Vukasović, Aleksandra Samaržić i prof. Ilija Lalošević iz Direkcije za izgradnju i iređenje Kotora.

Smjernice su bile da se na terenu vrše što manji građevinski poduhvati kako bi se vrijednovale karakteristike istorijskog nasljeđa Kotora.

Posebna pažnja prilikom gradnje žičare treba da se posveti postojećoj pješačkoj stazi kroz Špiljare i to je odgovor na pitanje zbog čega žičare, a ne uspinjača, jer konfiguracija terena ne omogućava manje građevinske zahvate koje zahtijeva uspinjača, kazala je Petkovićeva.
Javna rasprava upravo služi da se čuju primjedbe i da se isprave svi nedostaci u prijedlozima.

Dakle, ni ovo rješenje još uvijek nije konačno i sigurno je da će pretrpjeti određene izmjene, čulo se na Centralnoj javnoj raspravi.

Podsjećamo, polazna stanica za žičaru je u sjevernom dijelu starog grada, neposredno iza izvorišta Škurda, odnosno objekta vodovoda, a izlazna u selu Špiljari.

nije bilo interesovanja građana
dio prezentacije projekta

10 KOMENTARI

 1. A sta kaze UNESCO na gradnju zicare? Dozvoljava li gradnju blizu starog grada Kotora? Mora li UNESCO dati svoju saglasnost za zicaru?

 2. Čista politika u svemu pa i u ovome. Građani nezainteresovani i skeptični a vlast slabo spremna za ozbiljan posao i to je kortorski način rabote, odnosno nerada i stagnacije.

 3. Ostavite se budalastina sa zicarom.
  Nama je potrebna zaobilaznica,zbog saobracajnog kolapsa,koji je svakim danom sve veci.To je momentalno najvaznija stavka u ovom gradu.

  • Tu investiciju su obustavila gospoda iz SDP i tadašnja direktorica Ružica.
   BIlo je para , završeni su bikli projekti za obilaznicu. Onda su krenula nadmudrivanja iz Zavoda za zaštitu spoemnika i Ekspedicija koji su zaustavili ili oburdali ovu stvar.
   To je istina i to se može provjeriti.

 4. A kakve jadne invesicije u Kotoru ,evo 25 g mi ne znamo što to znači.Da budem precizniji,pošteniji moram navesti i ono što se uradilo i to:promjenjeno 20m vodovodnih cijevi ,16 m elektro kabla,20m međa i još neke sitnije investicije.Narod nije zainteresovan za takve stvari nas više interesuj ove nvo za zaštitu leptira u zalivu,ove institucije koje mjere otkucaje srca na mušljama i tako te naprednije stvari.Sram vas bilo.

 5. Ko će vam dolaziti svake 4 godine na istu raspravu?! Pa svaki put pred izbore aktivira se ova tema, koliko izbora unazad do sada? Kada će rasprava povodom mosta na Verige? Pardon i zaobilaznice…

 6. Niko nema prava ništa reći niti lajati po kafanama ako ne dođe i ne vidi i ne čuje detalje o izgradnji žičare.Takvi smo mi.Samo da pričamo i prtljamo bez ikakvih pravih argumenata,i onda nam je kriv svako samo ne mi građani.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]