Na dan kada se glasa o povjerenju Vladi Dritana Abazovića: Milorad Dodik danas helikopterom ide u tajnu posjetu Crnoj Gori, sastanke sa nepoznatim osobama bi trebao imati na Svetom Stefanu

3

Član Predsjedništva BiH će se u Crnoj Gori zadržati svega čeitri sata. U Budvu dolazi oko 12 sati, a povratak za BiH je planiran u 16 sati

U službenoj najavi događaja za petak, 19. avgusta, nećete pronaći informacije o aktivnostima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Zvanično, on danas neće raditi. No, drugi dokumenti koji su u posjedu Istrage otkrivaju da će Dodik u petak oko podne helikopterom otputovati u Crnu Goru. Destinacija su Budva i Sveti Stefan. Da ovo nije turistička posjeta, dokazuje vrijeme povratka.

“Povratak iz Budve-Sveti Stefan u Trebinje planiran je istog dana, u 16 sati”, navedeno je u dokumentima dostavljenim crnogorskoj policiji.

Dodikova posjeta Crnoj Gori trajat će svega četiri sata. Nije navedeno s kim će se sresti. Medijima u Crnoj Gori nije najavljena njegova posjeta. Među najavljenim događajima za petak, 19. avgusta, nema nijednog značajnijeg događaja na Svetom Stefanu. Najbitniji crnogorski događaj danas je, ipak, u Podgorici.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sazvala je za 19. avgust vanrednu sjednicu parlamenta na kojoj će se glasati o povjerenju 43. Vladi Crne Gore, objavljeno je ove sedmice.

Prijedlog da se glasa o povjerenju Vladi premijera Dritana Abazovića predali su klubovi poslanika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, Socijaldemokratska partija – Liberalna partija, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca.

U obrazloženju inicijative se navodi da Vlada nije ispunila svoje prioritete, a da su takođe izostali konkretni rezultati u ekonomiji, kao i da se epidemiološka situacija dodatno pogoršala.

“Uz to, uprkos nikad snažnijoj podršci naših evropskih partnera i našem širokom društvenom konsenzusu o neophodnosti što skorijeg pridruživanja Evropskoj uniji (EU) dalji nastavak ovog procesa doveden je u pitanje. Istovremeno, predsjednik Vlade Dritan Abazović, ignorišući stavove najznačajnijih naučnih ustanova u državi, u prvi plan stavio je pitanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Ne sporeći potrebu da se ovo pitanje riješi uz uvažavanje najboljih evropskih praksi u ovoj oblasti, smatramo da je, zbog državno neodgovornog ponašanja Abazovića koje za posljedicu ima podizanje tenzija u društvu, aktuelna Vlada izgubila legitimitet. U namjeri da se zaštite vitalni interesi Crne Gore i sačuva šansa da država ubrzano krene putem EU integracija, podnijeta je inicijativa za izglasavanje nepovjerenja”, navedeno je u obrazloženju.

Prema pisanju crnogorskih medija, ishod sjednice je neizvjestan. Stranke koje su potpisale inicijativu za smjenu Vlade Dritana Abazovića imaju 36 poslanika. Za smjenu im je potrebno još pet ruku. Abazovićeva URA i SNP neće glasati protiv izvršne vlasti u kojoj su njihovi premijer, potpredsjednici i ministri. Ukoliko manjine, koje nijesu potpisnice inicijative, Forca i Bošnjačka stranka, budu glasale za pad vlade, dolazi se do broja 40, tako da za većinu i dalje nedostaje jedan glas. Ključnu ulogu će, stoga, imati poslanici proruskog i prosrpog Demkratskog fronta, među kojima je i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić. On je nedavno kazao da je “najpoštenije da se napravi dogovor u okviru parlamentarne većine kojoj je narod dao podršku 30. avgusta”. To je, zapravo, većina koju je okupio, sad već pokojni, vladika Amfilohije. Dritan Abazović je bio ministar u toj Vladi. Nakon toga, Vlada je smijenjena, pa je DPS Mila Đukanovića podržao manjinsku Vladu sa Dritanom Abazovićem na čelu. Međutim, nakon potpisivanja Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore i SPC-a, Abazović je izgubio podršku procrnogorskih partija koje su njegov čin označile – izdajničkim. Upravo su te partije sada pokrenule njegovu smjenu. Sudbina Dritana Abazovića ovisi o prosrpskim partijama, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik godinama održava dobre odnose sa Andrijom Mandićem i njemu bliskim prosrpskim i proruskim političarima u Crnoj Gori.

istraga.ba

3 KOMENTARI

  1. Ma ne vjerujem da se sastao sa Batom I sa srpskim popovima
    Hahahahah
    Možda oće da donira postavljanje spomenika draži mihajloviću kao što su postavili u Bileći u centru mista.
    Samo da se dogovori sa DF dražinim frontom oko lolacije…

  2. Aha stiže i glodar iz tzv.srpskog sviheta da muti slanu baru Bidvansku i Paštrovačku!
    Đe su Petrovački crveni komunci?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].