Na današnji dan prije 31 godinu ubio se admiral Vladimir Barović

0

Admiral Barović, koji je bio komandant ratne mornarice za područje Istre, izvršio je samoubistvo 29. septembra 1991. godine nakon što je odbio naredbu da bombarduje primorske gradove u Hrvatskoj

Na današnji dan prije 31 godinu crnogorski admiral Vladimir Barović na Visu počinio je samoubistvo zbog agresije JNA na Hrvatsku. To je po njemu predstavljalo djelo koje je u potpunoj suprotnosti s crnogorskom časti.

Admiral Barović, koji je bio komandant ratne mornarice za područje Istre, izvršio je samoubistvo 29. septembra 1991. godine nakon što je odbio naredbu da bombarduje primorske gradove u Hrvatskoj. Barović je u svom oproštajnom pismu, koje je napisao na Visu, gdje se tada nalazilo komandno mjesto bivše Jugoslovenske ratne mornarice, naveo i razloge koji su ga naveli na taj čin.

Glavni razlog je nerazumna agresije JNA na Hrvatsku koja, po mišljenju admirala Barovića, predstavlja djelo suprotno tradicionalnom crnogorskom poimanju časti.

“Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje, mene tada više neće biti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio”, smatrao je admiral Barović koji je sebi oduzeo život suočen s vlastitom nemoći u sprečavanju djelovanja JRM-a na razaranju hrvatskih gradova te zbog potpunog neslaganja s odlukama Generalštaba bivše JNA.

Barović se ubio u vrijeme kad je i onim najoptimističnijima bilo jasno da će rat biti nemoguće izbjeći. On je, poput mnogih drugih u to vrijeme, mogao ići lakšim putem i slijepo izvršavati naredbe vrha JNA, koji je u to doba već u potpunosti bio u službi Slobodana Miloševića.

No Barović to nije želio učiniti.

Sahranjen je u Herceg Novom, a u trenutku smrti imao je 52 godine.

“Jedini metak u ovom ratu ispaljen na koji Crna Gora može biti ponosna jest onaj admirala Vladimira Barovića, komandanta JRM-a. Njegovo crnogorsko shvatanje časti nije mu dozvolilo da izda naredbu floti da bombarduje primorske gradove i naselja u Dalmaciji kad mu je to bilo naređeno”, napisao je 1996. godine crnogorski književnik Momir M. Marković.

U maju 2016. godine predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je posthumno Ordenom časti odlikovao admirala bivše JNA Vladimira Barovića.

12. septembra ove godine na Visu je otkrivena spomen-ploča  Vladimiru Baroviću, koju su u znak sjećanja i poštovanja podigli Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova i Ministarstvo odbrane Hrvatske i grad Vis.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore, Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić, ministri odbrane dviju država Mario Banožić i Raško Konjević te gradonačelnik Visa Ivo Radica.

aktuelno

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]