Na današnji dan, prije 40 godina, umro je drug Tito

15

 

Na današnji dan (4. maja 1980.) prije 40. godina umro je Josip Broz Tito.

Kao da se zaustavilo vrijeme.

Spiker državne televizije, ukočen, praznog pogleda, saopštio je kratko: “Umro je drug Tito”.

Muk i tišina na ulicama, u domovima, fabričkim halama.

Plač  na sportskim i kulturnim manifestacijama.

Tuga se širila diljem Jugoslavije.

Što i kako sad, lebdjelo je u zraku.

Kao da je nestala sigurnost u samo jednom jedinom danu.

Sigurnost koju smo imali i kojom smo se ponosili zamijenio je strah od neizvjesne sjutrašnjosti.

Kroz socijalističke glave prolazile su nam slike života sa Titom.

Cijenjen u svijetu mnogo više od ostalih državnika bio je ponos domovine.

Dočekivali su ga na jedinstven način, u cvijeću i sa pjesmama na našem jeziku.

Promiču slike njegovih boravaka u Indiji, Kini, SSSR-u, Koreji koje su proglašene za jedinstveni spektakl koji niko nikada doživio nije.

Samit nesvrstanih u Havani samo nekoliko mjeseci prije njegovog odlaska u legendu i  on kao neprikosnoveni lider trećeg svijeta čiji su šefovi upijali svaku njego u riječ.

Sjećamo se Titovog rođendana, koji je proglašen Danom mladosti, kada se na stadionu JNA u Beogradu predavala štafeta naroda i narodnosti Jugoslavije vrhovnom komandantu i doživotnom predsjedniku Socijalističke federativne republike Jugoslavije sa porukama koje su trebale da ubijede Tita da stojimo čvrsto na njegovom putu, da bratstvo i jedinstvo nema alternativu i da se za budućnost jugoslovenskih naroda ne treba plašiti.

Slavilo se diljem zemlje.

Kuća cvijeća

A onda je Tito umro.

Suze i nevjerica na licima najvećeg dijela građana, kilometarski redovi da se oda pošta najvećem sinu naše zemlje, da se nekako dođe do značke koja se prodavala u milionskim serijma.

Veličanstvena sahrana a ubrzo potom slijedi raspad Jugoslavije i jedan od najkrvavijih ratova na ovim prostorima.

Napadi na lik i djelo Josipa Broza sa svih strana.

strani drzavnici na Titovoj sahrani

Ne dugo nakon toga, kada je rat izgubio zamahe i pokazao svu svoju besmislenost, priča o drugu Titu ponovo počinje da se prelistava.

Slavi se dan njegovog rođenja i svi značajni jubileji toga vremena u mnogim mjestima jugoslovenskih republika, sada suverenih, međunarodno priznatih država.

Njegov rodni Kumrovec okupi više hiljada obožavatelja gdje se sa crvenim maramama i partizanskim uniformama pleše i pjeva i slušaju Titovi govoru.

U Tivtu predaja štafete na Pinama uz veliki broj posjetilaca, i tako redom.

Priča o Josipu Brozu i tome kako se živjelo, možda ne njabolje ali dobro i u miru, kako je moglo da se putuje bez viza na sve meridijane širom zemaljske kugle, kako se moglo zanoćiti sigurno na svakom pedlju naše domovine, kako smo imali posao, platu i sve što nam život čini dostojnim čovjeka, samo je priča koja govori o nama.

Ne tražimo ponovo Tita radi Tita.

Tražimo ga radi nas kako bi mogli ponovo u soc realizam nadajući se da ćemo imati primanja bez rada, kredite za kuće i stanove čije će rate progutati inflacija pa će nam, poslije par godina vraćanja kredita doći kao poklon, kako u Evropu nećemo kao građani drugoga ili ko zna kojega reda.

Želimo ga zbog sopstvenih interesa a on je ipak otišao u istoriju koja će znati da mu odredi zasluženo mjesto.

Titove pristalice u Kumrovcu

Sigurno je da nijesam bio jedan od onih koji su se tada i godinama prije klanjali njegovom djelu.

Nijesam nakon smrti stajao mirno na zvuk sirene niti u crkvu palio svijeću.

Vrijeme je odmicalo.

Izubijani međusobno u primitivnom nagonu da pokažemo i dokažimo ko smo i što smo, u čemu smo na kraju potpuno uspjeli nijesmo ni osjetili da nad našim glavama lebdi duh Josipa Broza Tita.

Lebdi s porukom iz vremena kada smo bili dostojanstveni i kada smo imali kakvu takvu ličnost.

Pogledajmo se danas u ogledalo naše naravi.

Ako hrabrosti imamo, a nje je samo kod rijetkih, kazaćemo što vidimo.

Blijedu sjenku negdanjeg vremena i ništa više.

Zato nam treba vođa, Treba nam Josip Broz Tito.

Slavko Mandić

15 KOMENTARI

  • Ajd ne mlati avetinjo!
   Plebiscitarno svi su bili za Tita, a i danas bi bili da nema potomaka izdajnika i kolaboranata !
   I poslije Tita – TITO !

   • Tako je Grujo. Nego ti nesoji i danas podrzavaju Tita u drustvu dje vide da je pozeljno. A onda bljuju ga po Skali i na nekim drugim mijestima dje smrde izdajnici i Jugoslavije i CRNE GORE.

 1. E moj Slavko… da je danas on među nama (kada bi ikako moglo) ovi današnji bi ga pregazili i lagano pasali preko njega. To su bila neka druga vremena, koje pamtimo mi koji smo disali i tada, a eto još vatamo pomalo vazduha i dan danas. Mladi ne mogu znati, kakav i koliki je veliki vođa bio Tito, ali su ga znali mnogi koji su se kleli u njega, partijsku knjižicu i Petokraku crvene boje.
  E takvi su ga prodali, kao što će se prodati i sjutra, kada osjete da je vjetar dunuo pu neke druge, korisnije bande. I dan danas postoje primjeri iz toga vremena i još uvjek vagaju đe će im biti bolje ili ugrabiti kakvu korist i svadaju ovi nesretni narod. Imamo mi jednoga starca na našem portalu, koji je toliko ljubio Petokraku u to vrijeme kao morska zvjezda svoje dno i na kraju je izdao i zamjenio “Šubarom” sa kojom se danas ponosi.
  Što se Tita tiče, bio je najveći.
  Mora se umirati. Šteta što je sa njim umrla i jedna divna zemlja, koju smo toliko voljeli.
  E danas imamo našu Crnu Goru i cuvajmo je od zlotvora koji je ruše. Ne dozvolimo da ikada više ostanemo bez svoje kuće i po cjenu svojih života.

  • …Ko pažljivo čita-pročita ovo odista toplo iz dubine duše-bliznice pisano pismo…da oprostite-a izvinite tekst-bi se reklo-ste prilagoidli vašim futur željama-za promjenama..da dopunite već krcatu do n o s a i u s t a blizncu…zasnovanu na “posttitovo vrijeme-otimačine..sve što nije za nebesa bilo svezano ?! Pa uzgred-nastavljate sa lekom za pasnim vremenima-1988-2020.godina”.moleći boga-usput da se i ovo premetne..što je preostalo poslije CUNAMIJA -zvani D(E)PODrPiSveto-sve što za nebesa nije svzano….?!na ultimu-samo jEdnu-uz oprost-dopunu iiti prijedlog…zaboRavili ste vaš gornji napis da završite ne pameću nego traženju onoga što vam duša i bliznica ištu.?.

   Što se Slobodana kasapina i grobara sa Dedinja i njegovog Kvarteta 4M..tiče,BLI SU NAJVEĆI.!
   MORA SE UMIRATI….!

   • ŠTO BI JORDANE? KAO DA TE OSA ZAKLALA. ALI TI “ŠUBARA” ČELO STRUŽE, ILI TI “ZUBALO” DESNE ŽULJA?
    BOGU FALA, DA SI SE PREPOZNAO ISTOGA ČASA. DA ZNAJU OVI MLADI SKOJEVCI, MA I OVI DRUGI, DA “NEPRIJATELJ” “(ŠPIJUN) NIKADA NE MIRUJE.
    LJEP POZDRAV, SUNCEM PREKRIVENOM, PJACOM OD KINA!

    • ..telegram vaše sućuti -OD 29.TRAVNJA U 13:OO URA-“(NE)PRIJATELJIMA Crne Gore”-je original(ako ja dobro razumijem vaše pisanje-zasnovano na sjećanjima na vaše najbliže pretke..”prijatelja TITOVE Jugoslavije?)-kako rade ŠPIJUNI-UHODE…PRAĆENJA STANJA NA TERITRIJI KOTORA-U KOJEM NEMA CORONE-ZAHVALJUJUĆI VAŠIM LITANJIMA…Mene samo jedino čudi-da vi i pored svakodnevne posjete osobenom zrcalu-ne primjećujete sebe u istome..kako ono Njegoš reče:”MAJMUN SEBE GLEDA U ZRCALO” ?!

 2. U Tvoje i Nase vrijeme Stari, bila je bonaca poput ove u Boki i blagostanje…
  Danas su strasne bure, ragani juga, levanti i lebicade…
  Nevere sa svake bande.

 3. ..GOSPODINE SLAVKO,DA NEBI BILO DILEME-ŠTO STE MISLILI…JA BI IM PREPORUČIO..”GLEDANJE U SOPSTVENO ZRCALO-SVIMA ONIMA KOJI DO DANA DANJEGA NIJESU NIŠTA IZA SEBE-OSTAVILI(LIŠI ONO ŠTO OSTAVIŠE NJIHOVIM POTOMCIMA….)…VEĆ SAMO BRUKU I SRAMOTU-KOJA SE JEDINO MOŽE NAĆI U ZRCALO..(Njegoševo)….Zato smo danas tu-đe nebismso – ni u stanju LUDILA-poželjeli ni našim zlotvorima..?!

 4. …NA DANAŠNJI DAN PRIJE 4O GODINA UMRLA JE SA TITOM I NJEGOVA I NAŠA JUGOSLAVIJA!!!

  NA VLAST SU DOŠLI GROBARI-ĐORĐINI..KOJI(SA SVOJIM NASLEDNICIMA) TRAJU EVO 31 GODINU-OD VARDARA DO TRIGLAVA! “U NADI I SVJEROM U BOGA”..DAKO PASAJU I ONI ZA 4 GODINE-KOLIKO JE POTREBNO-DA NAM OVAJ OKRAJAK OD TITOVE JUGSLAVIJE ŽIVI-SA OVAKVOM VLAŠĆU ČIJE SU G…CE U CRNOJ GORI-A MNOGIJEMA GLAVE (misli-ideje)U KAMNIKSKOJ BISTRICI -ĐE JE ONAJ “crnogorski ,antifašistički ambasador-veleposlanik-12.lipnja. 2015-godine”-KLEKNUO NA KOLJENA NA SPOMENIK ĐE LEŽE ZAJEDNO PRIPADNICI JUGOSLOVENSKE KRALJEVSKE VOJSKE (USTAŠI I ČETNICI, I OSTALI-BELOGARDEJCI..I NJIHOVE PORODICE-U ZBJEGU) U SLOVENIJI…”ŽRTVE DRUGOG SAVJETSKOG RATA I “POSLERATNOG REVOLUCIONARNOG NARODNOG NASILJA”-kako objasni jednom priikom- sveti sveštenomučenik Risto Eadović!-SA SVETE RUMIJE…zvani Amfilohije!!!

  Sa kraju-bez kraja Slava Ti i Hvalta Ti Druže Tito!!! Bbila je čast življeti sa tobom..u Slobodnoj Jugoslavji!..uz moj ukor..”Kriv si Druže Tito samo za jednu stvar-JEDNA JEDINA TVOJA GREŠKA-koja nas je mnogo i nepovratno koštala -a to je….” što si jednim pokusom-opitom..od SOLIDNIH-PRIUČENIH-ČOBANA VEČERNJAKA-napravio loše činovnike koji su -oni i nihovi potomoci-poslije tebe prosuli nam domovinu i istu pretvorili u ljcku krv i pepeo-u bratoubilačkom ratu 1991-1999 godine!…Finansirani i podržavani od stranih “DOBROČINITELJA” tvoje i naše JUGOSLAVIJE-KOJI SU ZAZIRALI I BJEŽALI OD TEBE-ZA VRIJEME TVOGA ŽIVOTA…”KAO ĐAO OD KRSTA”.?!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]