Na granici prilikom izlaska iz Crne Gore je potrebno pokazati dokaz o prijavi boravka, ali ne i o plaćanju boravišne takse

0
Mirza Krcić

Mirza Krcić

Mirza Krcić

Skala radio ovih dana često pitaju da li je potrebno da se  na graničnim prijelazima pri izlazu iz Crne Gore pokaže potvrda o plaćenoj boravišnoj taksi.

Mirza Krcić, direktor kotorske Turističke organizacije nam je odgovorio da je prilikom izlaska iz naše države svaki turista dužan da prikaže samo dokaz da je  prijavio boravak u opštini u kojoj je ljetovao.

Dokaz o plaćanju boravišne  takse nije u obavezi da pokaže zato što je Zakonom o boravišnoj taksi predviđeno da stanodavac plaća boravišnu taksu.

To se evidentira na dva mjesta u Turističkoj organizaciji i opštinskom Sekretarijatu za lokalne prihode, budžet i finansije, objašnjava Krcić.

Stanodavac je dužan da prijavi gosta i u cijenu izdavanja smještaja uračunava boravišnu taksu koja iznosi 80 centi dnevno.

Lica od 12 do 18 godina plaćaju 40 centi, a djeca do 12 godina ne plaćaju boravišnu taksu.

“Nema nikakve potrebe da se na graničnom prijelazu dokazuje uplata o boravišnoj taksi, jer to nije nadležnost granične policije osim provjere prijave boravka koja je od ove godine elektronska“, kazao je Krcić.

Prema njegovim  riječima, svi granični prijelazi bi od ove godine trebalo da imaju umrežen sistem prijave boravka i u kompjuteru se odmah vidi da li su evidentirani ili ne.

Turističke organizacije izdaju potvrdu o prijavi boravka i od 1. jula prijave se obavljaju na 11 punktova u kotorskoj opštini.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]