Na Gurdiću instalacije postavljao kako je ko htio

4
direktor kotorske Direkcije Rato Brajković svakodnevno na gradilištu

Rato Brajković

Uređenje platoa na Gurdiću i popločavanje kamenim pločama počelo je 30. septembra 2018. godine i trebalo je da traje mjesec dana.

Međutim, nakon uklanjanja završnog sloja asfalta, betona i šodera utvrđeno je da su raznorazne instalacije počev od elektro, telekomunikacionih, vodovodnih, kanalizacionih, postavljene isuviše plitko, odmah ispod gornjeg sloja asfalta i betona, što je onemogućilo nastavak radova prema predviđenoj dinamici.

Pristupilo se identifikaciji instalacija i pažljivom iskopavanju kako ne bi došlo došlo do oštećenja i prekida.

Iako je, što se kasnije pokazalo, zemljište omogućavalo da se instalacije ukopavaju na propisane dubine, to nije ispoštovano i sada su nastali problem, kazao je za Skala radio Rato Brajković, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

Stoga je Direkcija, u dogovoru sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, odlučila da sama iskopa kanale za instalaciju po propisima, iako na njihovu štetu, jer je ovo posao onih firmi  koji su tu tako nesavjesno provukli instalacije.

Direkcija je za ovaj posao angažovala Komunalno preduzeće i za par dana će postaviti instalaciju na propisane dubine, saopštio je Brajković.

Nakon toga uradiće se i katastar podzemnih instalacija, koji će kasnije koristiti Direkciji i ostalim službama.

Sljedeći posao će biti da se sve poravna, izlije betonska ploča i krene u popločavanje.

Komplatan posao u zavisnosti od vremenski prilika biće završen do Nove godine, rekao je Brajković.

Ovaj posao obuhvata i zamjenu postojećih i postavlanje novih ivičnjaka od kamena, kao i konzervatorski tretman na postojećem stepeništu prilaza Gurdiću.

Postaviće se nedostajuće kamene ploče, bordure platoa i izraditi armirano betonski pižuli koji sa oblažu kamenim pločama.

Biće restaurirana i obojena ograda mosta od čeličnih profila.

Vrijednost ovog posla je 85.000 eura, a izabrani izvođač na tenderu je firma “Montal DSD” iz Podgorice.

4 KOMENTARI

  1. U cijeloj priči buni me Uprava za zaštitu kulturnih dobara…prvo sve se radi bez njihove saglanosti, ispravak rabote npr. na bedemima (šetnica prema Gosp od Zdravlja ) košta koliko i sama rabota? A pri tome uništeni su originalni podaci …Uprava ćuti. Podbetonirani se bedemi. Uprava ćuti. Da li su stručnjaci prethodno dokumentovali stanje? Da li su uradili neophodna istraživanja? Koji materijali se upotrebljavaju za sanaciju bedema? Da li projekat stigao na saglasnost u Upravu? Uprava ćuti….ali Uprava ne ćuti kada neki jadničak popravlja sebi kuću i uradi nešto kako ne treba. Na nejakog se može.Što radi Uprava za zaštitu kulturnih dobara? Daje političke poene ovom bezobrazluku.
    ps. Ako ta g-đa Milana koja radi u Direkciji ima konzervatorsku licencu ( ovo je pisalo kao uslov u konkursu koji je za nju bio namješten…) treba pokrenuti inicijativu da joj se licenca oduzme i to odmah po kratkom postupku. Mada prije mislim da nema licencu, što nije u redu jer to joj daje slobodu da stoji iza ovakvih poslova.

  2. Bravo Skala,realno i istinito.Svakome po zasluzi.Uzeli pare ovi sto si prethodno isfušetali na Gurdić i sad se mora duplo rabotat.

  3. Ova okolnost zahtijeva “Aneks” prvobitnom ugovoru. A to je dobra prilika da se zaradi neki ekstra novac. Naravno, sve po zakonu.

  4. Interesantno, prvo je bilo oglašeno da će radovi trajati do 8 oktobra, ta objava na ogradi gradilišta stoji vjerovatno još i danas. Po običaju, kad je u Kotoru riječ o pješacima, prilaz Socijalnom je preko nekoliko položenih dasaka po muljevitom prolazu širokom pola metra, dugom 25 metara, pa ko voli neka izvoli. I
    sada odjednom se radovi produžuje do nove godine, a za sve su krivi neki nepoznati izvršioci. E što je mnogo
    mnogo je.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]