Na kanalizacioni sistem se moraju svi priključiti

3
izlivena kanalizacija u Dobroti

Velemir Dragić

Velemir Dragić

Kanalizacioni sistem u Dobroti odavno je završen, pogotovo onaj dio od ljetnjeg bazena pa do samoposluge.

Pa ipak, novim šetalištem, koji se godinama čekao, često se od neprijatnih mirisa na pojedinim mjestima ne može bez zapušenog nosa.

Fekalije se izlivaju direktno u more i to iz objekata koji se još nijesu priključili na kanalizacioni sistem. A to im je bila zakonska obaveza.

Ispred nekadašnje Sente naočigled svih izliju se fekalije u more.

Zašto je to tako i što će preduzeti da spriječe ovakvo ponašanje pojedinaca Skala radio je pitao Velemira Dragića, tehničkog direktora kotorskog preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Dragić je potvrdio da je taj dio sistema davno završen i pušten u rad ispod i iznad magistrale.

Glavni problem je po njemu što otpadna voda dotiče iz objekata koji se na ovom terenu nalaze uz atmosferski kanal koji počinje da teče iznad magistrale i završava se pored bivšeg odmarališta Senta pa direktno u more.

Na žalost, kaže Dragić tu je mnogo objekata koji su otpadnu vodu, odnosno preliv iz svojih septičkih jama odavno priključili u atmosferski kanal i praktično napravili jedan fekalni otvoreni kanal.

Zbog toga su na otvorenom šetalištu neprijatni mirisi, što predstavlja zaista veliki problem.

Vodovod je prije dvije godine priključio zgradu koja nije bila u njihovom spisku za održavanje, ali priključili su je jer je ona, sa svojih sedam-osam stanova proizvodila skoro pola otpadne vode u odnosu na sve preostale.

Dragić ističe da se sada pojavio problem koji je teško riješiti.

Naime, ispod magistrale nalazi se četiri ili pet objekata koji treba da se priključe jednim cjevovodom preko privatne parcele.

Vlasnici objekata treba taj posao da urade zajedničkim snagama i oni su voljni.

Došli su na razgovor u Vodovod, ali je problem što nemaju novaca za takvu investiciju koja se kreće i do hiljadu eura.

Za taj problem u ovom trenutku vodovod nema rješenje.

Naravno, jasan je Dragić ima objekata koji, iako su više puta dobijali upozorenja da je krajnje vrijeme da se moraju priključiti na sistem, oni to još nijesu uradili.

Kotorsko preduzeće Vodovod i kanalizacija će nastaviti sa apelima, ali i uz asistenciju sa Komunalnom policijom da primora vlasnike objekata da ispoštuju odluku i priključe se na kanalizacioni sistem.

Dragić je kazao da je ove godine pušten u rad i novi dio kanalizacionog sistema na magistralnom putu, tako da će se i objekti koji se nalaze iznad magistralnog puta i gravitiraju atmosferskom kanalu o kome morati da se priključe na sitem.

Što se izlivanja fekalne kanalizacije kod Sente tiče, očigledno je da se radi o prepumpavanju septičke jame i puštanje u atmosferski kanal.

To tako ne može i mora se spriječiti, kategoričan je Dragić.

3 KOMENTARI

 1. A moj dobri, ne kazem da se ne treba prikljucit al nema svako da plati skicu koja nicem ne sluzi 140 vama u Vodovod i da poslije toga da jos 2000 za kopanje i sve sto ide uz to… Pita li ko narod ima li se okle?

 2. Mora se ic zacepljenog nosa i TACKA ! Kupite stipavice za robu vi koji setate i njima zastropajte nos ! Kupite ih i za kucke, ni oni ne vole da im smrdi. Nijesu oni drugorazredni u nasoj sredini !

 3. A naslusali smo se vise ovih prica!
  Zasto ne pocnete sa iskljucenjem sa vodovoda onih koji nece da se prikljuce! Moraa se poceti sa drasticnim ali zakonskim mjerama!
  Ako se ceka na svijest i savjest (malo)gradjana usmrdjet cemo se!
  Pored onih par divnih lokala kod fakulteta za pomorstvo smrdi da se ni rakija nemoze popit a kamoli konzumirati neko jelo.
  Vlasnici se trude , ukrasavaju. ulazu u mobilijar itd., ali sve im pokvari neprijatan smrad. Cudi me da se ne bune vlasnici tih lokala?
  Da li su i oni rijesili prikljucke?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].