Na mjesto starih, oboljelih palmi stižu nove, zdrave iste veličine

0
tužna sudbina stoljetnjih palmi na kotorskoj rivi

Zoran Mrdak

audio: Zoran Mrdak

Tužna slika sa kotorske rive jutros, gdje su od stoljetnih palmi, ostala samo debla.

Nije im bilo spasa od crvenog surlaša koji hara Mediteranom, ali je utješna vijest od direktora kotorskog Komunalnog preduzeća Zorana Mrdaka za Skala radio, da će na mjesto uklonjenih palmi uskoro biti posađene nove, zdrave palme približno iste veličine koje su zaštićene od surlaša.

U koordinaciji sa Fitosanitarnom upravom CG a na osnovi stručnih nalaza zaključeno je da su i pored tretmana, palme na gradskoj rivi u Kotoru oboljele i nema im povratka, pa se moraju ukloniti.

Srećna okolnost je ta što je Komunalno preduzeće u saradnji sa JP za upravljanje Morskim dobrom i filmskim radnicima koji su u Kotoru nedavno snimali jedan film, došlo  do adekvatnih zaštićenih palmi koje, kako je kazao Mrdak, ne mogu oboljeti od palminog surlaša.

One će biti zasađene umjesto oboljelih i uklonjenih palmi gotovo istog gabarita u skladu sa ambijentom i prepoznatljivošću kotorske rive.

Debla posječenih palmi će se ukloniti, a na njihovom mjestu iskopati rupe za nove palme, objašnjava Mrdak.

Kultivisane palme su u rasadniku Komunalnog preduzeća i već sljedećeg mjeseca će biti postavljene na adekvatna mjesta, kazao je Mrdak.

palme na kotorskoj rivi

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].