Na novoj interaktivnoj tabli već su prvi crteži

1
djeca oduševljena interaktivnom tablom

Donacija Resursnom centru u Kotoru Interaktivna tabla

U jednoj od učionica kotorskog Resursnog centra za školovanje i rehabilitaciju lica sa poremećajima sluha i govora, bolje reći igraonici u kojoj je vedrine i boja, uredno složenih igračaka, slikovnica, ali i jesenjih plodova i opuštene atmosfere, Lara, Sara i Matija sa svojom logopedicom crtali su porodicu na novoj interaktivnoj tabli.

Ovo pomagalo, donacija Crnogorskog elektoprenosnog sistema vrijedno 2 hiljade eura je upotpunilo neophodnu elektronsko-tehničku podršku djeci predškolskog uzrasta koja imaju ugrađen kohlearni implant.

Razvoj informaciono komunikacione tehnologije je doveo do inovativnih metoda u nastavi poput interaktivne table, koja će s jedne strane dodatno motivisati djecu za rad, a sa druge i stručno lice, koje će svoj čas obogatiti multimedijalnim sadržajima, interaktivnim vježbanjima i slično.

Ovo je za Skala radio kazala Radmila Čolović, logopedica ne skrivajući zadovoljstvo novom, savremenom tablom na kojoj su već prvi crteži.

Ova tabla će prema njenim riječima pomoći da djeca pored verbalnog i vizuelnog koje dobijaju ispred ogledala, dobiju i jedan vizuelni efekat koji je veoma važan aspekt u radu, a samim tim i jedan lakši način usvajanja znanja.

Ovim pristupom se poboljšava i ubrzava njihov opšti razvoj ličnosti, njihovo govorno jezičko izražavanje koje predstavlja osnovu rehabilitacionog tretmana kao i senzo-motorni i socio-emocionalni razvoj, kazala je logopedica Čolović.

Zahvaljujući vrijednoj donaciji Elektoprenosnog sistema CG, Borislav Kašćelan, direktor kotorskog Resursnog centra je podsjetio da je ovo jedina ustanova u CG koja se bavi problemima sluha i govora kod djece, koja je multidisciplinarnog karaktera i pored vaspitanja i obrazovanja se bavi habilitacijom, rehabilitacijom, sezornom integracijom, zdravstvom i socijalnom zaštitom.

U praksi se u ovoj ustanovi, rekao je Kašćelan, koriste savremene metodologije i tehnike  u nastavi.

“Resursni centar je opremljen specijalizovanom akustičkom tehnikom koja ima selektivni karakter i primjerena je tipu slušnog oštećenja. Ovom donacijom se obogaćuje elektro tehnička podrška djeci predškolskog uzrasta i tabla ima višestruku namjenu. Ona će omogućiti djeci da se  na lakši, brži i efikasniji način  rehabilituju i stiču određena znanja predviđena programom za ovaj uzrast”, poručio je  Kašćelan.

Nada Pavićević, ispred CGES je kazala da njihov izbor u dijelu socijalno odgovornog poslovanja nije bio slučajan.

“Imajući u vidu da ova djeca vizuelno pamte i prate gradivo, kupovinom ove table omogućili smo im savremeno elektronsko tehničko sredstvo koje će im i te kako dobro doći u njihovom nastavnom procesu”, kazala je Pavićevićeva.

Ona je istakla značajnu dozu senziobiliteta prema licima sa invaliditetom i ustanovama koje se brinu o njima.

djeca oduševljena
interaktivna tabla
Nada Pavićecić, Boislav Kašćelan i Radmila Čolović

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]