Na obali pored mora

6
ostali samo šarafi

Okom naših reportera zabilježili smo sinoć na rivi dobrotskoj desant na klupe za odmor ovim popularnim kotorskim šetalištem.

Koliko god se komunalci trude da uredno i svakodnevno očiste rivu, ili Direkcija za uređenje i izgradnju grada da obnovi  izvaljene kandelabre i zapuštena igrališta za djecu, vandali po svom i niko im očigledno ništa ne može.

Ovom rivom, podsjećamo su u nizu kafići sa lijepo uređenim terasama od kojih mnogi posjeduju i vedo nadzor, pa prosto čudi kako niko ne uoči destrukciju i nasilna ponašanja onih koji ne znaju što ih je u životu snašlo time što su uopšte nogom stupili na rivu i ostali  moru bliže.

Po pravilu ljepota kraja i tradicija građanske kulture koje je sve manje u Boki Kotorskoj, svakog obavezuje, bez obzira odakle je stigao u ove krajeve.

Nekada je u starom gradu po priči starih, o komunalnom redu brinuo samo jedan tada zvani policiot, danas u prevodu komunalni policajac.

Bio je Bog i batina i ako bi taj uhvatio prekršioca na djelu, nije mu trebao karaklak (zatvor).

Danas su na papiru i na terenu komunalni policajci, komunalni inspektori, ulični čistači – radnici Komunalnog preduzeća, saobraćajna policija, još nam samo ale fale, a vandalizam u punom jeku.

Samo što čistači metlom do svakog lista ometu rivu i  valjano obave ni malo lak posao, nesavjesni građani, šetnjom koja zahtijeva elementarno vaspitanje i pristojnost o građanskoj kulturi da ne govorimo, iza sebe ostavljaju onako kako je najlakše.

Lete papiri i ambalaža brze hrane, obližnjih fast food lokala, a kućni ljubimci plemenitih vlasnika čast izuzecima, svoj posao obavljaju na svakom koraku i raskoraku sa kulturom i ponašanjem uljudnog i vaspitanog svijeta.

Svjedoci smo i nerijetko prevrnutih ni manje ni više nego kandelabara na šetalištu i to pod strujnim naponom.

Nakon apela sa Skale nadležni su reagovali.

I danas smo pozvali najodgovornije i ukazali im na problem opustošenih klupa na kojima osim postolja nema sjedišta.

Rato Brajković, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, sa kojim Skala gotovo svakodnevno sarađuje, nam je kazao da će odmah reagovati nadležni iz Direkcije i što prije riješiti ovaj problem.

Iz dosadašnje prakse, sigurni smo da će tako i biti.

Dobrotskom rivom su i najmlađi, biciklisti, roleri i rokeri, penzioneri i zaljubljeni, konobari sa punim gvantijerama i gosti.

Svi bi svoj komadić mira i ljepote, a svima je umjesto toga rizik svakodnevni.

Kotor nema biciklističke staze, rive su nam nerijetko i staze i šetališta i kafane.

Vapori će brzo, a furešti se i ovom rivom izmile za sunce i plavet sa pogledom na načaroliju zaliva i šoprkecu stanovnika Unesco-vog grada.

Onda je tek konfužion u kome mještanima, starosjediocima lungo mare s ljetom na jade dolazi.

Nekada smo pjevali “Na obali pored mora, sunce, radost, pjesma mladost”.

Danas smeće, buka, vandalizam.

6 KOMENTARI

 1. Ne znam sto bi dodala ovom tuznom a istinitom tekstu… Stevo Dupli (sa simpaticnim nadimkom zbog visine, nikako drugacije) i Mitar sa lampadinom da i u Kino bude red , bili su nam dosta.
  Trebali bi imat malo vise popravnih domova i przuna za ovakve nitkove i destruktivne tipove, a manje mjesta za siroke lumbreline i stolove koji su skoro pa zatrpali Pjacu od sata, kao i ostale Pjace. Ne znam sto bi vise rekla. Tuzno i ruzno!

  • Komunalna policija je zlo Kotora. Oni ne vole nas grad i tu su samo forme radi, da primaju đabe plate, i da se rukuju i ljube sa lokalnim ugostiteljima, cuvenim biznismenima, jer se mora i norma prebaciti. Neka lome, neka bas sve slome, jer to je zasluga Lokalne vlasti. Da je to tako, dovoljno govori i to da nacelnik komunalne policije, ne smije biti gost Skale, dok mu Jokic ne izda odobrenje. Normalno zna covjek odakle mu prjeti opasnost i đe se gube poeni.
   POSTAVLJAM PITANJE: IMA LI KO DA VODI RACUNA, KO RADI I KAKO RADI U KOMUNALNOJ POLICIJI, I DA LI SVOJ POSAO OBAVLJAJU ZAKONITO ILI NEZAKONITO?
   Ajde Gospodine Jokicu, dajte dozvolu nacelniku K.P. da bude gost Slavka Mandica, da se rjesi i ta zagonetka!

   • Naravski da komunalna policija ne radi svoj posao. Nekoga rezu za malo, nekima veliko propustaju u sustini im je to “posa”! To znaci totalno bezvlasce !

 2. Kad već govorimo o redu i neredu, pozabavimo se i magistralom u Dobroti. Pješački trotoatri od Studentskog doma do Zdravstvene, potpuno su zauzeti kolima, s tim što na jednom dijelu vozači parkiraju koji put tako da ostave pješacima pola metra, dok im na suprotnoj strani ne ostavljaju ni centimetra. Kad već komunalci tolerišu ovo parkiranje, onda bi bilo bolje da urade ono što se naveliko radi u velikim gradovima, da na pješačkom trotoaru označe bijelom linijom pola metra ili manje za prolaz pješaka, a na magistrali da postave bijelu liniju na pola metra od trotoara i tako omoguće legalno parkiranje, čime će i pješacima i kolima biti bar donekle udovoljeno da normalnije žive. Na pješačkom trotoaru sa druge strane pak treba potpuno zabraniti parkiranje, stavljanjem prepreka u vidu cijevi, kao što je to urađeno na dijelu puta pored mora. Kad već Skala hvali Brajkovića, neka od njega traži neko drugo rješenje, komunalce ili one što po kolima ostavljaju štampane izvode iz zakona o saobraćaju, očekujući da će sami papiri sve uraditi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]