Na pitomoj ponti ispred kafane “Tiha noć” u Dobroti nikla divlja ugostiteljska terasa

14
kupači istjerani sa ponte

Zakupac restorana „Tiha noć“ postavio mimo zakona ugostiteljsku terasu koja nije predviđena planom privremenih objekata za opštinu Kotor.

To je uradio i prošle godine, ali su je inspekcijske službe uklonile.

Da li će i ove, ostaje da se vidi.

***

Na današnji dan prije 13 mjeseci mjesec, tačnije 11. maja 2018. godine objavljen je tekst na portalu Skala radija pod naslovom: “Ugostitelj Ivan Jovanović bi i terasu na ponti mimo zakona“?

Tada smo pisali da je ugostitelj Ivan Jovanović, vlasnik restorana „Tiha noć“ riješio da se proširi, pa je ovoga puta na meti ponta preko puta njegovog objekta, koju je on i prošlih godina, dok su inspekcije žmurile na oba oka, koristio kao nelegalnu terasu. Naučen na tolerantan odnos vlasti, i one ranije a i ove čijoj koaliciji pripada, vlasniku restorana “Tiha noć“nije potrebna dozvola za korišćenje ponte. Smatrao je da je dovoljno da odluči da je njegova i da krene s radovima. Tako je i bilo. Na pontu je postavio 8 crnih lampiona na cijevima veličine oko metar ipo i tako je potpuno obilježio da svakome bude jasno da se radi o njegovoj imovini. Zanimljivo je da to danima  niko nije vidio. Ili nije želio da vidi.

Da bi Jovanović koristio pontu koja je državno vlasništvo, zavedena kao kat. parc. 1555 KO Dobrota, morao je da prođe tendersku proceduru i dobije od JP Morsko dobro dozvolu, odnosno potpiše ugovor o korišćenju.

Kako on ništa od toga nije imao Uroš Filipović iz JP “Morsko dobro“je, izlaskom na lice mjesta 10. maja 2018. godine, konstatovao da se na dijelu kat. par 1555 KO Dobrota, preko puta ugostiteljskog objekta “Tiha Noć”, izvode radovi na rekonstrukciji ponte. Takođe su postavljeni i metalni nosači za rasvjetu, što ukazuje na moguće postavljanje ugostiteljske terase, koja nije predviđena planom privremenih objekata za opštinu Kotor.

U prilogu su dvije fotografije sa lica mjesta.

Službena zabilješka

Dakle, jasno je da Jovanović nije imao dozvolu za rad na ponti niti za njeno pretvaranje u ugostiteljsku terasu, ali ga to nije sprječilo da radi i bespravno gradi.

Nakon intervencije inspektora Morskog dobra, radovi su obustavljeni, nosači za rasvjetu uklonjeni a ponta opet postala dostupma mnogobrojnim domaćim i stranim posjetiocima.

Na ponti nikla divlja ugostiteljska terasa

Prošlo je od tada 13 mjeseci a slika na ponti još gora nego ranije. Istina, jedino za sada nema rasvjete, ali ima romantičnih svijeća, 14 stolova sa preko 40 stolica, oivičenih cvjetnim žardinjerama.  Na ponti niko ko nije došao na piće  i večeru nema što da traži.

Restoran je, kako saznajemo, dat u zakup. Da li vođeni obećanjima da će sigurno dobiti dozvolu za pontu, cijeneći činjenicu da su sinovi vlasnika restorana dio kotorske vlasti, zakupac se odlučio da krene u akciju i postavi divlju terasu. Danas ona egzistira, a to što za nju ne postoji dozvola, još uvijek nikoga ne tangira.

Zoran Dragović: Komunalna inspekcija u zoni morskog dobra ima isključivo inspekcijski nadzor

Na pitanje što je preduzeo kada je u pitanju restoran „Tiha noć“ u Dobroti koji drugu godinu zaredom postavlja mimo zakona terasu na ponti ispred svog objekta, Zoran Dragović, vd načelnika Komunalne inspekcije je kazao da je dobio prijavu, da je izašao na lice mjesta ali da Komunalna inspekcija opštine Kotor ima u zoni morskog dobra, kada je u pitanju nadležnost, isključivo inspekcijski nadzor. To znači, objasnio je on, da ne mogu da sprovode upravni postupak u tom dijelu, jer Komunalna inspekcija upravni postupak vodi shodno odlukama opštine Kotor. Odluka o komunalnim djelatnostima je trebalo da bude donešena u skladu sa zakonom koji je donešen prije više od 4 godine, a Komunalna inspekcija je tek prošle godine u februaru dobila da u okviru nadležnost ima inspekcijski nadzor, kazao je Dragović. Po njemu to ne znači ništa, jer, kako je objasnio, ako nemate upotrebu ZUP-a, vi praktično ne radite ništa. Jedino uradite službenu zabiljšku, konstatujete činjenično stanje na licu mjesta i proslijedite nadležnoj inspekciji. U ovom slučaju to je opet Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Jeste li to uradili ovoga puta, pitali smo Dragovića, koji je odgovorio da jeste.

„Vi znate da danas ne mora da bude sve u pisanoj formi. Postoji više vrsta komunikacija. Obzirom da lično imam odličnu komunikaciju sa urbanističko građevinskom inspekcijom MORT-a, pozvao sam inspsktora. Ali vjerujte mi da je jedan čovjek koji je trenutno radi na teritoriji Herceg Novog, Tivta i Kotora ne može sve to da postigne. Vi znate da je naša teritorija velika a kamo li još i ove dvije opštine“, objašnjava Dragović, sa kojim smo o ovome razgovarali 27. maja ove godine.

Na pitanje da li se neko ko je prošle godine nelegalno pokušao da postavi ugostiteljsku terasu na ponti ispred kafane, a to čini i ove, igra sa zakonima ove države i ruga joj se, odnosno da li je to poruka svima koji su u zoni nelegalnog rada da slobodno mogu tako da se ponašaju, Dragović je odgovorio da to ne bi trebalo da bude poruka.

A kako nije, kada tamo sjede gosti svakog dana, bilo je sljedeće pitanje.

„Ne znam što da vam kažem? Znam da su moji inspektori, kad god su pošli uklonili terasu. Juče smo bili. Mi uklonimo oni je postave. Igra mačke i miša“, čuli smo vd načelnika.

I ništa nikome.

Ko je tu miš? Država, pitali smo?

Tako je, odgovorio je Dragović, konstatujući da to jedino može da spriječi Urbanističko građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja koju će on pozvati da urgentno reaguje. Nje di do danas nema.

Inspektor Dragan Zejak: Jedan inspektor za Boku Kotorsku a po sistematizacije je predviđeno 10

U petak, 07. maja pozvali smo Direkciju za inspekcijski nadzor, Odsijek za inspekcijski nadzor za južni region i njenu šeficu Anicu Vojvodić. Ona sa ovim problemom nije bila upoznata. Nakon objašnjenja, Vojvodić nam je kazala da će poslati inspektora da vidi o čemu se radi da ćemo se čuti u ponedjeljak, 10. juna. Danas smo se čuli i dobili informaciju da je sa problemom upoznat urbanističko-građevinski inspektor Dragan Zejak.
Pozvali smo inspektora koji nam je kazao da do sada nije bio upoznat sa tim problemom. On je jedini inspektor za tri opštine a sistematizacijom je predviđeno da ih ima 10. Koliko je teško u opštem saobraćajnom haosu obilaziti razuđene bokeljske opštine, jasno je svakome, a ako ste jedan jedini, onda je gotovo neizvodljivo. Možda se zbog toga pojedini ugostitelji ponašaju osiono i bahato, pokušavajući  uporno da se stave iznad zakona.
Zejak nam je kazao da će pokušati sjutra da izađe na lice mjesta i ustanovi činjenično stanje,  o čemu će Skala  obavijestiti  javnost.

Morsko dobro nema nadležnost

Postavljanje ugostiteljske terase na ponti koja se vodi kao kat parc.1555 KO Dobrota nije predviđena planom privremenih objekata za opštinu Kotor, kazali su nam iz Morskog dobra. I oni se pozivaju na urbanističko-građevinsku inspekciju Ministarstva održivog razvoja i turizma, koja jedino ima nadležnost  i mehanizme da zaustavi uzurpaciju državne imovine i divlje postavljanje terasa gdje kome na um padne.

14 KOMENTARI

 1. Kako Timurovići sprovode DEMOKRATIJU kad su drugi u pitanju naravno samo ne, ne daj Bože njihovi!
  Neće moći pravični Timure!
  Nego megafon pa iz mozga o uhljebima i pravdi ali prvo.iz svoje štale, kuće i dvorišta.

 2. Odmah ali odmah ukloniti, komunalna policija nalog da u toku istog dana uklone a ako ne urade kazna i odvozenje istog, pa placanje transporta itd, tako treba sa takvim siledzijama, pazi molim te uzecu pontu treba mi

  • Ostale imaju dozvolu gosn Dobrota. To znam sigurno a i Slavko.
   Nego misle da će kako su naučili Jovanovići a posebno od kad su oni, e kuku gradu na vlast .
   Oni i vlast? Zato smo đe smo . Za sreću fertik im je. Sada lude.

  • A čuš ovu dobrotu, udarilo joj sunce u šufit !
   Tada nije bilo ni Morskog dobra, ni Zorana Dragovića, a nije smjelo ni pisnuti. A što bi se i pisnulo, kada je sve bilo potaman, sada su se poražene četničine uskopetile, da dokazuju
   pravicu i revanšizam prema Titovim pobjednicima, iako je onomad oni
   budvanin, potomak destreganih četnika, Niklanović, izjavio da neće biti
   revanšizma. Obećanje ludom radovanje, u tom grmu leži zec.
   Oće/neće , kocka biti bačena?
   Svaka “ugostiteljska ponta” ima svoju “priču”, skoro isključivo pro-četničku,
   inspekcija bi to mogla sakupiti i objaviti!
   Svakakva se čudesa þu mogu sresti,
   čak i među fureštima i investitorima.

  • Tako je to kada se zaklon traži iza stranih investitora, koji se “isturaju” na pontu kontra propisa i zakona, opet uz zaštitu diplomatije i međuveza sa
   vlastima. Kompletno zamršeno klupko, tko će ga odmrsiti.

 3. Eto primjera, da je krava šarena,
  igrice nadležnosti, a da nu de ,čoče,
  oćete li divljane štivati više, ima da se uvede red i zakon.
  Ako treba organizujte, i platite, rendžerske jedinice, 24 sata, ima da budu prisutni, urgent , svuđe, pa naplatite visoke kazne i donesite i
  podzakonska akta o konfiskaciji imovine!
  Zaustavite “male bogove” i krvopije,
  za primjer, ne pravdajte se saobraćajnim gužvama !
  Dovedite sudije i tužioce iz rashlađenih
  kabineta, da vode kako bahatlije
  “posluju” .

 4. Mozda, potla petka 14. budu nadlezni pa gospoda iz inspekcije, zajedno sa njihovim vd, promjene kurs i postanu nadlezni, pa se sjete da postoje i druge mjere, osim uklanjanja terase, i iste primjene u skladu sa zakonom a ne u skladu sa trenutno aktuelnom vlasti, tj. njihovim bahatim uvlakacima, podg.muvama, uvlakodupicima…
  Sada je, kao u fudbalu, prelazni period, prelijece se, zavisno da li su krila zdrava ili trula, vidjecemo oce li nova vlast trulo ili zdravo krilo!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.