Na putevima koji nikuda ne vode, sve je veća gužva

0
sa izložbe

Sa izložbe

audio: sa izložbe

Multimedijalna izložba koja se bavi temom Grada, istovremeno imaginarna i konkretna, autora Danijele Mršulje-Vasić i Milenka Vasića, Dim Tim, sinoć je otvorena u kotorskoj Galeriji solidarnosti i priča svoju priču postavkom koja u tri odijeljena prostora donosi tri segmenta: Metafizički grad, Distopija i Otkrivanje.

Crveno platno na kotorskim  skalinaima nit je koja povezuje vjekove njegovog trajanja i koraka koje svjedoče život, na fotografijama  performansa koji je izvela Danijela vođena poštovanjem i ljubavlju za svoj rodni grad, kazala je otvarjući izložbu Marija Mihaliček, istoričarka umjetnosti.

sa izložbe

“Izložba nas zapravo u segmentu Metafizički grad vodi u te urbane fenomene koji definiraju gradove. Geometrizirane cjeline čije je polazište kocka, i monofromatske vrijednosti svedenih na bijelo, crno, sivo i srebro, estetikom Bauhausa, duhom konstruktivizma i minimalizma, donose Idealni red i simetriju na slikama, pročišćenim crtežom  i bojom. Grade se tako metafizičke cjeline GRADOVI – UTOPIJE,  isuviše idealne  da bi postojale i bile realne”, objašnjava Mihaličekova.

Dim Tim se u svojim utopističkim prostorima, izvedenim u tehnici akrilika na platnu, referiraju na avangardne pravce u umjetnosti između dva svjetska rata (futurizam, kubizam,suprematizam), a bliske su metafizičkim vizijama Đorđa de Kirika i Ešera.

Originalnost umjetničke imaginacije i mnogoznačnost poruka je posebno izražena u segmentu izložbe nazvane DISTOPIJA / antiteza UTOPIJI, koja problematizira temu aktuelnih društvenih i kulturoloških procesa kraja XX i XXI vijeka. Pronađeno ishodište u kotorskom najznačajnijem objektu industrijskog nasljeđa, nekada poznate kompanije Jugooceanije. Instalacija sačinjena od stopala koje povezuju i “vode“  kroz ostatke dokumentarne građe, fotografija i  nautičkih karata – svjetskih mora kojima su plovili brodovi nekada moćne kotorske flote. Sve to pod motom uzetog sa grafita ispisanog na zidu upravne zgrade Jugooceanije – najvrijednijeg arhitektonskog zdanja XX vijeka u Kotoru: “Na putevima koji nikuda ne vode, sve je veća gužva“, kazala je Mihaličekova.

U ime ovog umjetničkog dvojca Milenko Vasić je publiku prošetao izložbom obješnjavajući nijiva nadahnuća, poruke i simbole.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]