Na sastanku sa Markovićem će se tražiti rješenje za zahtjeve ugostitelja

0

Na inicijativu Privredne komore Crne Gore u srijedu, 11. novembra biće organizovan sastanak sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem o mogućnostima iznalaženja rješenja za zahtjeve ugostitelja koji se odnose na rad restorana i kafe barova u uslovima pandemije Covid-19, saopšteno je nakon sastanka predsjednika PKCG Vlastimira Golubovića sa predstavnicima Udruženja ugostitelja Crne Gore.

Kako ističu u PKCG, predstavnici Udruženja Vido Markićević, Momo Sladaković i Nikola Buzdovan izrazili su negodovanje što je mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti onemogućen rad ugostiteljskih objekata u glavnom gradu i još nekoliko opština, čime su dovedeni u izuzetno nezavidnu ekonomsku situaciju. Oni su ponovili da su ugostitelji riješeni da u četvrtak otvore lokale suprotno odluci NKT.

“Zašto su ugostitelji targetirani kao krivci za širenje zaraze, kada nam nijedna kazna nije napisana zbog nepoštovanja mjera distance koje je propisao NKT? Mi smo dovedeni na rub provalije. O ugostiteljstvu niko ne vodi računa, a zapošljavamo 30.000 ljudi. Moraćemo da ih otpuštamo ukoliko ne dođe do rješenja”, istakli su oni.

Naveli su da je neophodno da se treći paket mjera u cjelosti realizuje, te da je njihovo poslovanje izuzetno opterećeno dažbinama sa državnog i opštinskog nivoa koje je neophodno reprogramirati. Prema njihovim riječima, izostala je i podrška bankarskog sektora.

“Učesnici sastanka su saglasni da je zaštita zdravlja građana prioritet, ali da se mora voditi računa o očuvanju ekonomije. Istaknuto je da brojni građani ovih dana posjećuju ugostiteljske objekte u drugim opštinama, čime se dovodi u pitanje efikasnost mjera NKT za suzbijanje širenja zaraze”, navode u PKCG.

Privredna komora, prema riječima Golubovića, podržava zahtjeve ugostitelja, te očekuje razumijevanje nadležnih za poslovanje ovog dijela privrede.

“On je kazao da su uz strogo poštovanje mjera minimalni rizici širenja zaraze u ugostiteljskim objektima, za razliku od organizovanja drugih događaja i manifestacija kojima smo svjedočili u prethodnom periodu. On je predložio predstavnicima Udruženja ugostitelja da se u susret predstojećoj sjednici Vlade organizuje sastanak sa premijerom, na kome bi se definisala rješenja za dalje poslovanje ovog sektora u izazovnim vremenima, što su sagovornici prihvatili. Sastanak će biti prilika da se razgovara i o podršci drugim djelatnostima koje su zatvorene usljed mjera za borbu protiv pandemije Covid-19”, naglašavaju u PKCG.

Ugostitelji traže garancije da će se mjere koje budu dogovorene čvrsto poštovati i u cjelosti primjenjivati.

U radu sastanka učestvovali su i predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović i sekretarka Sanja Marković, te savjetnik predsjednika Mitar Bajčeta.

Ugostitelji: Za nas odluke NKT-a ne važe, u četvrtak otvaramo lokale

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]