Na Solilima mir za ptice, lekcija za učenike

0
Solila

Darko Saveljić

Darko Saveljić

JP Morsko dobro završilo je uređenje posebnog rezervata prirode Solila u Tivtu.

Preduzeće Morsko dobro je u saradnji sa Opštinom Tivat uložilo oko 50 hiljada eura u ovaj posao.

Tim povodom u utorak 13. marta u 11 sati na Solilima će biti organizovan čas u prirodi, namijenjen učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola, kao i svim zainteresovanim građanima.

O značaju ovog jedinstvenog rezervata ptica, za stanovnike, turiste i posebno ljubitelje ptica, na času u prirodi govoriće stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode (ornitolozi i botaničari), predstavnici Opštine Tivat i Morskog dobra.

Solila predstavljaju značajno odmorište i hranilište za ptice, koje je 2008. godine zaštićeno kao ekskluzivni, mali lokalitet za zaštitu močvarnih i ptica selica, kazao je za Skala radio Darko Saveljić, orintolog.

Na Solilima su prokopani i otvoreni kanali čime je omogućen brži protok vode kroz Solila, gdje se stvara prehrambena baza za ptice, jer morske ribe sad nesmetano ulaze u kanale, objašnjava Saveljić.

Zaštićeni prostori i prirodni rezervati moraju da se iskoriste za promociju i razvoj  raznih vidova turizma i da budu u funkciji održivog razvoja, kazao je za Skala radio Zlatko Bulić direktor Zavoda za zaštitu prirode Crne Gore.

Posebno je važno da tivatska Solila budu adekvatno zaštićena, jer su sa ostalim sličnim lokalitetima prepoznata u okviru dugoročne zaštite prirodne sredine u prostornom planu do 2020. godine, podsjeća Bulić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]