Na svadbama i proslavama do 50 osoba, od 9. oktobra sa kovid potvrdom u hipermarkete

0

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da je Vlada Crne Gore usvojila ažurirane mjere protiv koronavirusa koje će važiti od sjutra.

– Nacionalna digitalna COVID potvrda izdaje se odmah poslije druge doze vakcine i od tog trenutka je validna. Više ne mora da se čeka 14 dana od komletne vakcinacije. Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna COVID potvrda je uslov i za ulazak u: poslovne centre; poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta; objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih. Vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere. – saopštio je Galić na konferenciji za medije.

Takođe, broj prisutnih na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje nacionalne digitalne COVID potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

– Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu – istakao je Galić.

On je podsjetio da je nacionalna digitalna kovid potvrda validna samo ukoliko lice ispunjava jedan od propisanih uslova.

– Da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana; da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati – pojasnio je Galić.

Od 9. oktobra potvrda uslov i za mega i hipermarkete

Galić je najavio da će za 14 dana, odnosno od 9. oktobra, nacionalna digitalna kovid potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.

Mjere dale rezultat

Na pitanje da prokomentariše izjavu premijera Zdravka Krivokapića da ćemo tek u septembru naredne godine ostvariti kolektivnin imunitet sa 70 odsto vakcinisanih, Galić nije dao konkretan odgovor.

On je rekao da je u Crnoj Gori bolji obuhvat vakcinacije u odnosu na zemlje EU kao što su Bugarska i Rumunija, a od regiona u odnosu na Albaniju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju…

– Svaki drugi odrasli građanin Crne Gore je vakcinisan. To nisu loši rezultati, ali dok ne dosegnemo nivo koji će nam omogućiti da kao neke zemlje zapadne Evrope mjere relaksiramo, svakako treba se truditi i nadam se da će mediji proaktivno djelovati da javnosti predstavimo značaj vakcinacije jer ona nema alternativu – rekao je Galić.

Na pitanje koliko je vakcinisano građana u protekle dvije sedmice otkad su na snazi strože mjere, a u tržne centre se ne može bez kovid potvrde, Galić je rekao da nema precizne podatke, ali da se po broju datih dnevnih doza može reći da su mjere dale rezultat.

Na pitanje da li će insistirati da će školama doniraju zaštitne maske, Galić je rekao da je izdvojeno njih oko 240 hiljada koje su u Montefarmu i koje su predviđene za obrazovne ustanove.

– Potrebno je samo da Ministarstvo prosvjete i škole zatraže od Montefarma i one će biti distribuirane – poručio je Galić.

Opada broj pacijenata na bolničkom liječenju

Direktorica KCCG-a Ljiljana Radulović kazala je da se u Crnoj Gori na bolničkom liječenju nalazi 377 kovid pacijenata.

Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore – njih 113.

– Ovo je najniži broj hospitalizovanih u najvećoj crnogorskoj bolnici u posljednjih mjesec. Na respiratorima je 13 pacijenata. Njih 11 su nevakcinisani. I ova činjenica odražava opšti presjek koji pokazuje da nevakcinisani pacijenti u oko 90 odsto slučajeva završavaju u bolnicama i imaju teže oblike bolesti. U Baru se liječi 49 pacijenata. U Pljevljima 42. U Bijelom Polju 26. U Beranama 38. U Kotoru 37. U Nikšiću 21. U Brezoviku 51 – kazala je Radulović.

Ona je istakla da na primorju značajno opada broj pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje. U padu je i broj hospitalizovanih i u Podgorici i na sjeveru, pri čemu je u ovim gradovima ta tendencija sporija.

– Pridružujem se apelu Instituta za javno zdravlje i još još jednom molim građane da se u vremenu pred nama uzdrže od masovnog okupljanja na javnim mjestima u mjeri u kojoj je to moguće – poručila je Radulović.

Jokić: Dom zdravlja radi u punom kapacitetu

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić kazao je da Dom zdravlja radi u punom kapacitetu. Trenutno je, kako je rekao, u stalnom radnom odnosu 78 ljekara.

– Da bi Podgorica funkcionisala u punom kapacitetu treba da ima 91 ljekara. Govorim o timovima izabranih ili ljekara porodične medicine. Taj problem je trenutno premošćen sa ljudima koji su na spacijalizaciji da bi proces rada funkcionisao besprekorno. 12 ljekara polaže državni ispit i oni će biti uključeni u proces rada – naveo je Jokić.

On je istakao da Dom zdravlja nikad nije imao više specijalizanata nego ove godine.

– Faliće ljekara na svim nivoima, ali ćemo učiniti sve da naše kolege nastave da rade i žive u Crnoj Gori i da budu zadovoljni – poručio je direktor DZ.

Jokić je kazao da Dom zdravlja sa posebnom pažnjom prati epidemiološku situaciju; trendove; strukturu oboljelih; kako bi na temelju inputa i informacija iz realnog vremena rekalibrirali model pružanja usluga i zbrinjavali COVID oboljele.

– Kroz institucionalizovane mreže za transfer znanja prikupljamo najnovija naučna znanja i informacije o dobroj praksi i koristimo ih kao temelj smjernica za liječenje COVID oboljelih. U proteklom dvomjesečnom periodu registruje se postepeni rast hospitalizovanih pacijenata, kao i broj pacijenata koji se na dnevnom nivou zbrinjavaju u zajednici – naveo je on.

Prema njegovim riječima, svakog dana generišu se novi dokazi koji potvrđuju da je samo za liječenje pacijenata sa srednjom kliničkom slikom potrebno administriranje terapije koja podrazumijeva antibiotike, kortikosteroide i antikoagulantsku terapiju.

– Budući da u Podgorici imamo skoncentrisano gotovo 30 odsto stanovnika, u konsultacijama unutar COVID Komisije i operativnog tima za klinički menadžment kojim rukovodi direktorica Ljiljana Radulović, dogovorili smo da COVID pacijenti za koje specijalista procijeni da je potrebno ukljuciti antibiotike, kortikosteroide, ova terapija će biti jednokratno ili dvokratno administrirana pod nadzorom specijaliste. Naš cilj je da se kao i do sada, pacijenti sa blagim simptomima i bez osnovnih hroničnih oboljenja – kao što su respiratorne ili kardiovaskularne bolesti, hronične bolesti bubrega ili imunokompromitirajuća stanja koja pacijenta stavljaju u povećan rizik od razvoja komplikacija – mogu liječiti u kućnim uslovima – naveo je Jokić.

Pacijentima s blažim oblikom COVID-19 preporučuje se simptomatsko liječenje, poput antipiretika za povišenu temperaturu i bol, adekvatna ishrana, vitamini i odgovarajuća rehidratacija.

– Pacijentima s blažim oblikom kovid-19 ne preporučuje se antibiotska terapija ili profilaksa. Ne koristiti antibiotike rutinski! Ovi pacijenti od jula ove godine mogu dobiti potrebne savjete i podršku preko dispečerskog centra DZ Podgorica. Dakle, oni su samo na jedan telefonaki poziv udaljeni od kvalitetne zdravstvene usluge. Takođe, pacijentima sa suspektnim ili potvrđenim umjerenim oblikom COVID-19 ne preporučujemo propisivanje antibiotika osim ako postoji klinička sumnja na bakterijsku infekciju – rekao je Jokić.

Kada je po procjeni ljekara potrebno administriranje terapije (jednokratno/dvokratno) za liječenje oboljelog pod nadzorom specijaliste, to će se, kaže Jokić, odvijati u dnevnom covid centru.

– U ovakvim okolnostima, resursi primarne zdravstvene zaštite se mobilišu kao podrška specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti radi optimizacije pružanja zdravstvenih usluga COVID oboljelima i pružanja kvalitetnog i bezbjednog liječenja – zaključio je Jokić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.