Na TV A1 emisija “Neđelja u petak” večeras u 20 sati i 15 minuta

2

Na TV A1 emisija “Neđelja u petak” u petak 26. oktobra u 20 sati i 15 minuta
Urednica i voditeljka emisije je novinarka Milica Minić.

A1 i Standard okupili su ekipu koja će bez dlake na jeziku da se izjasni o udarnim naslovima crnogorskih medija.

To su: Nevenka Bošković Ćirović (RTCG i Sindikat medija), Gojko Raičević (in4s), Slavko Mandić (Skala radio) i Marko Novaković (777).

Zamlaćivanje naroda – Crkva na Rumiji kao Đekna: “… A, kad će ne znamo”

Premijer Duško Marković je u srijedu u Skupštini rekao da Vlada sad neće povećati minimalnu zaradu niti će sad ukinuti krizni porez na plate iznad prosjeka. Ali, naravno, to nikoga u Crnoj Gori ne interesuje jer, zaboga, što ćemo s crkvom na Rumiji? Evo ima 13 godina, svako malo je miču s planine, ali ništa od toga. “Crkvu na Rumiji niko neće uklanjati jer se na to niko neće usuditi”, poručio je mitropolit Amfilohije još 2011. godine i, kako stvari stoje, potpuno je u pravu.
Marković je novinarima u srijedu kazao da zapisnik inspekcije nije vidio, ali da vjeruje da će se “ići u pravcu uklanjanja, prekršajnih i krivičnih prijava”. Na pitanje KAD, on odgovara – “to je isto pitanje kad ćemo da uklonimo svih 40.000 nelegalnih objekata”.

Svi znamo da – nije tako, jer npr. da običan građanin ima bespravno sagrađenu kuću, ne bi mu država 13 godina svako malo prijetila nit’ bi se pričom o njoj zamlaćivao narod.

Da li Markovićev odgovor o tome da su crkva na Rumiji i 40.000 bespravno sagrađenih objekata ista priča podsjeća na Živka Nikolića i na Đeknu koja još nije umrla, a kad će ne znamo – biće jedno od pitanja u večerašnjoj emisiji “Neđelja u petak” koju TV A1 realizuje u saradnji sa Standardom.

O njoj će se izjasniti novinari Nevenka Ćirović, Marko Novaković, Slavko Mandić i Gojko Raičević.

Dio javnosti se iznenadio što je naš premijer, kako je rekao, “začuđen” što je MCP koja, kako on kaže, “propagira zajedništvo, poštovanje zakona, poštovanje države i razumijevanja ljudi” sad primjer “nelegalnog ponašanja”. Isti premijer je u intervjuu Dnevnim novinama 4. avgusta ocijenio da je “izjava poglavara Srpske pravoslavne crkve o položaju Srba u Crnoj Gori podla i netačna, da Srpska pravoslavna crkva ima u Crnoj Gori prije svega političke interese, pa tek zatim vjerske i duhovne, da ta vjerska zajednica u kontinuitetu osporava sve odluke građana o budućnosti Crne Gore kao i da ne poštuje ni ustavno uređenje Crne Gore kao građanske, a ne nacionalne države”. Pa, je li nas SPC poštuje ili ne poštuje? I ko sad čime treba da bude začuđen? Narod premijerovom izjavom ili mi njegovom čuđenju?

U kolumni iz 2013. godine Marko Novaković je napisao da gospodaru Crne Gore i naših života (Milu Đukanoviću) i gospodaru naših duša (Amfilohiju) ne odgovara rješavanje ovog pitanja, s mogućnošću da su nam ga zajednički postavili na nekom od svojih tajnih sastanaka. Ta teza, kako je davno ocijenio, biće demantovana samo u sljedećoj situaciji: “G-din Đukanović poništava odluku o rušenju Crkve na Rumiji, izdvaja novac (može i iz svoga džepa, poželjno) i gradi istih gabarita džamiju i katoličku crkvu odmah do postojeće pravoslavne, mitropolit Amfilohije blagosilja tu odluku i u crkvi na Rumiji održava molitvu za međuvjerski sklad u CG! I zajedno iznose krst”. Hoće li se to ikad desiti, ili nas, održavanjem statusa quo, stvarno samo zamlaćuju?

Mediji u Srbiji su ovaj naš problem najbolje objasnili naslovom “Albanci i Crnogorci se svađaju oko srpske crkve”. Predsjednik Demokratskog saveza Mehmet Bardhi zatražio je od Vlade da, kako kaže, “zaustavi ZLO” i “okupaciju”. U priču se uključio i Nik Đeljošaj iz Albanske alternative koji je pitao institucije mogu li da riješe problem i “zaustave pohod SPC po djelovima gdje zive Albanci vjekovima”. Usuprotnom, moraće da preduzmu mjere zaštite u skladu sa demokratskim i civilizivanim standardima”. Može li da bude sukoba među normalnim narodom koji živi u Baru ili je sve ovo samo političko profiterstvo – sa svih strana?

“Neđelju u petak” gledajte u petak od 20:15 na A1 TV.

2 KOMENTARI

  1. ..pokvarili crkvu..no Vlast vodlja-učitlj demokratonovojeraca…e bo?! Evo primiče nam se jubilej- trideseti januar.od kad “papimo jevropsku kršćansku demokrciju”…? Ja,ja dobro ste pročitali “jevropsku kršćansko krstašku demokraciju”-od tradicije se-od vazde-na Balkan življelo..”Rušeći sve ružno-što vidite u osobena ZRCLA (Njegoš)…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]