Na TV A1 emisija “Neđelja u petak” večeras u 20 sati i 15 minuta

20

Teme emisije u petak 13. decembar 2019:

 1. Zakoni kao uvod u red ili nered?
 2. Gdje prestaje vjera u politiku, a gdje počinje politika vjere ?

Govore: Nevenka Bošković Ćirović (RTCG i Sindikat medija), Slavko Mandić (Skala radio) i Gojko Raičević (in4s).

Gosti emisije poslanici Andrija Popović i Slaven Radunovic.

20 KOMENTARI

 1. VJERA U POLITIKU ILI POLITIKA VJERE ?
  Građanin Kotora pokušava da odgovori na pitanje KO VRŠI PODJELE U CRNOJ GORI i u čije ime.
  Projekat stvaranja Velike Srbije započet je davno a realozacija tog projekta se ubrzavala odmah nakon Titove smrti. Razgradnja Jugoslavije, raspad KPJ i uvođenje višepartijskog sistema, bili su dobra prilika za dotada spavajuće nacionalizme koji postaju najvažnije oruđe u stvaranju novih država na Balkanu. Crkva je u tome imala jednu od najvažnijih uloga koju Miloševićeva ratna politika 90-tih uveliko koristi u odbrani UGROŽENOG SRPSTVA ( od Hrvata-katolika, Muslimana, Kosovara, Albanaca… i velike svjetske zavjere). Kako tada, tako i danas, uvijek je povod za djelovanje izazvan od nekog drugog i uvijek je neko drugi kriv!
  Na žalost i ondašnja vlast u Crnoj Gori ima neslavnu ulogu u istom poduhvatu.
  U Crnoj Gori se tih godina stvaraju nacionalno profilisane prosrpske partije, kao Kilibardina NS koju, kao „suviše blagu“ u realizaciji zadatog projekta, preuzimaju ambiciozniji političari. (Sjećate li se „snova o Dušanovom carstu“ ondašnjeg gospodina Šoća , sada uvaženog pravnog eksperta?)
  Nije slučajno da baš tada, 1990. godine, Amfilohije Radović postaje Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Pored davno raspoređenih „sokolova“ po pomjesnim crkvama, započinje dovođenje svježih snaga u mantijama, uništava, krivotvori i zatire svaki trag autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve. Uveliko gradi i razgrađuje, od Sabornog hrama u Podgorici do „limenke“ na Rumiji i nedavne „krstionice“ na Miholjskoj prevlaci, postavlja krstove na svakoj čuki, što legalno, što nelegalno, poturajući neznavenim a vjerovatno i potkupljivim i bogojažljivim katastarcima kojekakve dokumente. Uz vješto korišćenje naklonosti vlasti, uz uvjerenje da mu „niko ništa ne može“ u uništavanju crnogorske kulturne baštine i duhovnosti, predano sprovodi Svetosavlje, kao jedinu pravoslavnu vjeru u Crnoj Gori. Duhovno je i inače bilo drugorazredna rabota, dok je primarni cilj bogaćenje, uvećanje crkvene imovine i uticaja na zaneseni i „ugroženi srpski živalj“, da bi se stvorila „kritična masa“, popisom iz 1991., srpskim jezikom, vjerom. Sve to u tro- decenijskom trajanju.
  Dovodiće Amfilohije i intelektualne perjanice Nebeskog Srpstva, poput Bećkovića i Karadžića, podržavati srpske radikale, Koštunicu i uskrsle četnike na crnogorskoj političkoj sceni, dovesti naoružanog Arkana u Cetinjski manastir, zloupotrijebiće i Njegoša i Nikolu Petrovića kao zaklete Srbe, proglasiće Muslimane za lažne vjernike i napasti svaki glas za Crnu Goru, od pojave Liberala, formiranja CPC, cnogorskih intelektualaca… da bi ušao u histeriju mržnje prvim sazrijevanjem ideje o samostalnoj, nezavisnoj, građanskoj Crnoj Gori. A od 2006. da ne govorimo!
  Zadatak, davno već i jasno definisan, potcijenjen i ignorisan od crnogorske vlasti, tada postaje konkretniji:
  1) NEGIRATI i samo postojanje crnogorske nacije i pominjati je jedino kao Srpsku Spartu,
  2) NEGIRATi posebnost Crnogoraca, njihovu crkvu, crnogorske vladike, kulturu, jezik, zastavu, grb, himnu i sve to, koliko se može, uvesti u „srpsko kolo“,
  3) NEGIRATI svaku istorijsku činjenicu o autokefalnosti Crnogorske crkve,
  4) SLAVITI Podgoričku skupštinu, okupaciju i aneksiju, sve njene krvave i državno-pravne posljedice proglasiti legitimnim, opravdanim iskazom „narodne volje“ za bezuslovno ujedinjenjem sa Srbijom.
  5) Na isti način FALSIFIKOVATI I PROMOVISATI postojanje Srpske crkve u Crnoj Gori u trajanju od (minimum) 800 godina, njenu „državotvornost“ i Svetosavlje kao superiorno pravoslavlje, narodna predanja o Lazaru, …sve što je u funkciji prosrpske politike,
  6) ANATEMISATI sve slobodno misleće zagovornike crnogorske nezavisnosti: liberale, reformiste, SDP-ovce, građanske partije, sve nacionalne partije (sem Srpstvu-služeće), književnike, umjetnike, intelektualce, medije …, sve dakle koji nijesu Amfilohijevo stado, proglasiti Dukljanima, izdajicama tradicionalne Crne Gore, komunjarama, psećim nakotom, razapesti ih na Vezirov most, prodanim političarima…
  7) INSISTIRATI na ugroženosti srpskog naroda u Crnoj Gori i time, između ostalog, obezbijediti političku stabilnost najglasnijim promoterima (veliko) srpskog interesa u Crnoj Gori, (sve do zagarantovane poslaničke penzije),
  8) PODRŽATI sve što nosi predznak srpskog: političare, poput vojvode Mandića, Kneževića i inih sabranih u DF-u, „naše“ novinare i medije, istoričare i kvazi istoričare, u najradikalnijim političkim nastupima, najvulgarnijim uvredama i ponašanju, podržati sve one koji su protiv proevropskog puta Crne Gore, njenog članstva u NATO savezu, pa makar to bilo i očigledno, neskriveno i dirigovano zalaganje za Ruske interese na Balkanu, posebno u Crnoj Gori.
  9) PODGRIJAVATI i stalno zagovarati iluziju da je savremena, nezavisna Crna Gora kratkotrajna tvorevina, koja pada sa svim donesenim odlukama od 2006. godine i koja će se odmah po smjeni vlasti Mila Đukanovića, vratiti u srpsko-ruski zagrljaj.
  10) PRIKAZIVATI SE kao odane patriote Crne Gore, njihovu tradiciju, simbole i svijetle primjere, običaje i izreke ( Za krst časni i slobodu zlatnu) PRISVOJITI KAO SOPSTVENE, pa tako ubijeđivati neznavene da su ti srpski nacionalisti veći i odaniji Crnogorci od svih ostalih,
  11) IZBJEGAVATI nazive Srpska crkva u Crnoj Gori, insistirati na Mitropoliji crnogorsko-primorska (bolje odjekuje, zamagli izvorište i suštinu),
  12) NAJRADIKALNIJE NAPASTI, svim sredstvima, pa i moštima Sv.Vasilija, pokušaj da se donese novi Zakon o slobodi vjeroispovjesti. Jer, tu nije ni sporna sloboda vjeroispovjesti, sporna su samo 3 člana kojima se pokušava urediti vlasništvo nad imovinom koja je nakon 1918. pripojena Srpskoj crkvi a naročito tokom 90-tih moguće nelegalno, raznim malverzacijama, upisana u katastre kao vlasništvo Srpske crkve u Crnoj Gori.
  To izgleda najviše boli!

  Dakle, KO VEĆ 30 GODINA DIJELI CRNU GORU PO SVIM ŠAVOVIMA, NJENO GRAĐANSKO USTROJSTVO, VJERSKO, ETNIČKO I KULTURNO NASTOJANJE ZA NORMALAN SUŽIVOT SVIH NJENIH GRAĐANA?

  Milo? Vlast? Bošnjaci? Albanci? Hrvati ? Crnogorci? Građani? Katolici? Muslimani?
  Ili popovi i njihovo nebesko bratsvo?

  Građanin Kotora

  • Popovi mlatinjaju i zavađaju, a
   ganci popiju sve što im se servira,
   sramotni i kukavni, proživljavaju, svoj
   odpadak života !

 2. Jedini znaven i razuman čovjek u studiju je Slavko Mandić. Nevenka glumata neku intelektualku koja bi da nam prodaje svetosavsku maglu. Kakva je to priča ide u kanonsku crkvu ,a ne u srpsku? Što se ne bori da i Crna Gora ima kanonsku crkvu pa neka ide u nju? Dobro i Popović je naš ,ali nije to njegova tema.

 3. Odlicna emisija, redovno pratim, i mogu reci, da Vama g- dine Mandicu, sve rijeci hvale, jer Vi imate stav, imate moto da budete urednik, smireno, stalozeno, bez panike ne dozvoljavate, ucesnicima ispade, nepristojnost…Svaka Vam cast, uvazavate svakog sagovornika i ne dotvoljavate im ” izlazak” iz domena pristojnosti, bez obzira, sto neko suprotno misli!
  Bravo!
  Na kraju, jedno pitanje, dali mozete u skorije vrijeme postaviti pitanje Izmjena i dopuna Zakona o penzijskom osiguranju, sto je i te kako bitno, jer to je Zakon koji se odavno ” drzi u fioci”
  Veliki pozdrav!

  • Koji si ti ljigavac..u zadnjoj Emisiji radi advokata sa CT gospodja Nevenka i ostali nisu mogli doć do riječi …a Slavko ka da je milo..to je tako bilo 1918 i nema price oko toga…dobro ga je na kraj adv.Bojić iskulirao kao pravi intelektualac.

  • ..VLADA CRNE GORE-NEĆE,NA KRAJU OVE GODINE TROŠITI EURIĆE NA PAPALADE-IĆE I PIČE ZA NOVU -PRESTIŽNU BALKANSKU-2O2O GODINU.KA ŠTO JE MILO -NEMILICE TROŠIO PRIJE DUŠKA..TE SU PARE NAMIJENJENE ZA POVEĆANJE PENZIJA OD 1.JANUARA.2020 GODINE…ZA POROCENAT..OD O,O1 POSTO U ONOSU NA 2019 GODINU(POVEĆANJE OD 1 POSTO..)..MIC,PO MIC PIS…KA JEVROPSKIM PENZIJAMA..KOJE ĆE SE ISPLAĆIVATI NOVIM PENZIONERIMA-NOTA BENE,KOJI NISU /JOŠ/PJANIRANI…DA SE RODE..

 4. I kako to da citira Radunovic Glas Crnogorca, a ne cita ustav Crne Gore, iz toga doba gdje jasno pise da je Crnogorska crkva autokefalna. Uzimaju sto im odgovara, a ignorisu sto im ne odgovara.

 5. Razotkrivena je djelimicno magla koju nam prodaje Nevenka Cirovic. Osudjuje govor mrznje koji dolazi samo sa jedne strane, nema nista protiv pokazivanja zuba Slavena Radunovica. Podrzava svetosavski lazni mit o osnivanju eparhije u Crnoj Gori. Mitropoliji je osnovao Ivan Crnojevic i niko drugi.
  To sto je citao Slaven Radunovic Glas Crnogorca pokazuje da je i tada kao i danas drzava uredjivala svojinske odnose. To je akt drzave Crne Gore. Iz njega se vidi da svojina pripada manastiru , a drzava zaduzuje Mitroooliju da bdije nad njom. Nije mitropolija vlasnik. O tim pitanjima odlucuje drzava.
  Struktura ucesnika emisije stvara laznu predstavu da su Crnogorci manjina.
  Nema nikakve potrebe da se mi izvinjavamo za ono za sta njima ne pada na pamet.

  • MCP je osnovao Ivan Crnojevic? E koji si ti naučnik?
   Vlašku Crkvu je Ivan zatekao na Cetinju ili nije….a nju je izgradio Boroje sa Zlatibora…
   Ali se Mitropolija stvara u manje od 10g kolio je Ivan stolovao na Cetinje..je li dosao u Cetinje iz Zete? (Precizno iz Zetskog Huma)
   Zlo 🐃….

   • Druže žao mi je što ti moram reći , ali stvarno si dosadan. Nešto tu pišeš , a nemaš pojma. S kim ti polemišeš? Jeli neko rekao da je Ivan Crnoijević donio hrišćanstvo u ove krajeve i da prije njega nije bilo crkava.Ja to nisam rekao. Ovdje je riječ o osnivanju mitropolije. Šta ti hoćeš da kažeš : da je Sv.sava osnovao episkopiju , donio hrišćanstvo i da prije njega ovdje nije bilo ni jedne crkve. Nemoj pisati gluposti. ne postoji nijedan istorijski dokaz za tu priču o Sv.Savi u Crnoj gori. To je vaš mit. Izmišljotina u funkciji podjarmljivanja Crne Gore.

    • Ti znaveni bi mogao da nas naucis kako je to Ivan osnovao mitropoliju na Cetinju? Možda i ja naučim što i ti ? Za pocetak pitanje
     Je li Ivan bio crnogorac ili srpski plemic iz Zete? Činjenice samo ….

 6. Mi smo jedini narod koji u sopstvenoj državi treba da se izvinjava što je većina, što ima svoju državu i što hoće svoju crkvu. U toj emisiji učestvuju Nevenka Ćirović i Gojko Raičević jahači Amfilohijeve apokalipse. Samo im je stil različit. Nevenka pokušava da nam drži predavanje i proda priču o kompromisu kako bi se ostvarili interesi SPC ,a Gojko je robusniji. Pogledajte mu samo portal IN4S. Ali i jedno i drugo se svodi na isto.

  • …OKOĆENA 12.SRPNJA.1941..”KAPITALNI OBJEKAT” ITALIJJA MADE IN MUSOLINI..POD AMINOM POPA jOANIKIJA LIPOVCA I USTAŠKOG ČETNIKA SEKULA DRLJEVIĆA…”viva vero..j..na-… NEGRO!!!

   • A i Ti si jole iżljego te godine i bio
    il figlio della lupo, po taljanskoj
    okupazionoj administraziji.
    Bila je tamonak učiteljica
    Margarita COMAI !

    • …malo falio godine mog “izljego”-i nije to problem! Ali je poblem..u tebi-“da nećeš-nećete nikako da naučite”(?) da je ovo Crna Gora..Crnogorca i otalih koji je vole…i da niie dobro-ni ljubavno(domobranski-domoljubivo) laprdati iskriivljenim stranim jezikom(bliža ti fanjela od košulje)-bježeći od službenog jezika Crnogorskog tebi “dragog..najdražeg”-ka ti prcima..!!!
     NA TVOJU ŽALOST- JOLU DRINJAKU SE SVE ZNA-ZATO SE I POTPISUJE PUNIM IMENOM I PREZIMENOM-JER NEMA NŠTA TAJNOVITO-NI DO…NI OD 1989/1991-1999 PA DO DANA DANJEGA…!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]