“Na veslu priča”

0

 

Sedam godina i osamdeset epizoda TV serije „Na veslu priča”, u kojoj književni autori veslajući pričaju originalne priče o prirodi i mentalitetu, na javni servis je vratilo direktnu komunikaciju sa autorima, duhom i prirodom, i povratak dokumentarističkoj tradiciji direktog beleženja kulturne i prirodne baštine koja nestaje.

U četvrtoj sezoni, koja se upravo emituje, nakon Novog Sada i Budve, autorski tim „Šta hoćeš” vodi nas u Budvu u šest epizoda, koje se na nacionalnom kanalu kulture RTS 3 i satelitskom programu RTS Svet emituju od četvrtka, 1. avgusta 2019.

Po riječima autora koncepta i reditelja serije: „Upoznali smo i zavirili u svaki ćošak grada Kotora pod zaštitom UNESKO-a. Danas on više liči na šetaonicu za radoznale furešte sa gigantskih kruzera koji bacaju sjenku na zidine i palače prastarog gradskog jezgra. Suvenirnice i usluge u prolazu dominiraju u jednom od centara kulture regiona. Uostalom, statistika kaže da 70% kulturnog blaga Crne Gore leži u Kotoru. I taj se duh osjeti, pomalo karnevalski. Radost je bila upoznati se sa činjenicom da tri kulturne organizacije iz 19. vijeka i dalje djeluju. Da je Trg od oružja je bio Pozorišni. Nedostaju oriđinali. Ali, Kotor je još živ. Duhom i kamenom, lukavstvom se brani. Kako se uvijek branio. Snimili smo sjajne ljude, divna mjesta sa kopna, vazduha i iz vode. U političkom trenutku nepotrebnih zategnutosti između Titograda i Beograda, važno je da saradnja na nivou duha ima vitalnost.”

O Kotoru govore stvaraoci Kotorani Dejan Dedović Deda, polovina hiphop dvojca Who See, razmatra legendu o Tri sorele u priči „3 u 1 ljubav” (1. 8.), a kustoskinja i spisateljica Radojka Abramović sudbinu porodice Buća u epizodi „A duše pričaju” (2. 8.), profesor FDU na Cetinju Darko Antović pripoveda o Filipu J. Kovačeviću u „Idealisao” (5. 8.), doktorka filologije i kantautorka Isidora Milivojević pjesmom i poetskom pričom „Izvor svevremenosti” (6. 8.) govori o ljubavi, a Dragan Đurčić, dugogodišnji jugoslovenski vaterpolo poslenik i generalni sekretar Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo”, osnovanog 1839. godine, ispreda legendu „Primorac” (7. 8.) vaterpola u Kotoru. U zajedničkoj epizodi „Kako se može” (8. 8.) svi akteri serije iz Kotora sučeljavaju mišljenja o modernom svetu, stvaralaštvu, ekologiji i mentalitetu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].