Na zvaničnom sajtu Opštine Kotor stari grb

14
Naslovna strana portala kotorske opstine sa grbom koji nije u upotrebi

Sajt kotorske opštine www.opstinakotor.com na naslovnoj strani ima stari grb koji se ne koristi od 23. juna 2009. godine.

To stvara zabunu kod onih koji ovaj sajt koriste jer već na sljedećoj strani imate važeći grb.

Zbog toga je vjerovatno i došlo do zabune da na zvaničnom plakatu ovogodišnjeg Kotorskog festivala pozorišta za djecu bude grb koji nije u upotrebi.

Sajt kotorske Opštine je inače jedan od manje posjećenih po google-ovom istraživanju od svih opština u Crnoj Goru.

Nalazi se na 12,916,156 mjestu, dok je opština Tivat na 8,883,463, Hercegnovi 12,553,768, Budva 8,798,473, Bar 6,725,758, Berane  6,208,140, Nikšić 5,871,969, Pljevlja 5,828,685, Cetinje 4,803,096, Podgorica 2,798,665, Mojkovac 11,417,694, Kolašin 19,955,001, i td.

Sve podatke možete naći na www.alexa.com.

Sajt kotorske Opštine, grada Svjetske kulturne i prirodne baštine samo je na crnogorskom jeziku a zbog značaja koji Kotor ima i velikog interesovanja turista ali i gradova koji njeguju istoriju i kulturu, morao bi biti još najmanje na engleskom i italijanskom jeziku.

Dok to ne bude, oni koji o sajtu vode računa moraju da mu poprave rejting, da znaju kako izgleda grb i zastava našeg grada i da u svakom trenutku bude aktuelan i zanimljiv.

Da se podsjetimo kada je usvojen grb i zastava grada Kotora.

Kotorski parlament je 23. juna, na redovnoj sjednici, sa 19 glasova za, 5 uzdržanih i jednim protiv donio odluku o izmjeni i dopuni Statuta Opštine Kotor u dijelu grba i zastave.

Kotor je do tada bio jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji to pitanje nije imao zakonski regulisano.

Koristio se grb koji je vjekovima star, ali nije bio ozvaničen, jer su strukture vlasti, decenijama unazad prosto izbjegavale da riješe pitanja znamenja Kotora.

Predlog grba i zastave uradio je Savjet za kulturu predsjednice Opštine, a njegovu simboliku obrazložio heraldičar Srđan Marlović.

Grb opštine Kotor sastoji se od trouglastog heraldičkog štita podijeljenog u tri polja.

U svakom od tri polja nalazi se po heraldička figura: Sveti Tripun, kula i lav.

U gornjem heraldičkom desnom polju na srebrnoj pozadini nalazi se prikaz Svetog Tripuna koji stoji na zelenoj prečki štita, oko glave ima zlatni oreol, nosi srebrnu haljinu i crveni ogrtač.

U desnoj ruci drži palminu grančicu zelene boje, a u lijevoj maketu Kotora zlatne boje.

U gornjem heraldičkom lijevom polju, na crvenoj podlozi, nalazi se prikaz kamene kule date u srebru koja počiva na zelenoj prečki štita.

Na vrhu kule su tri merlona, kula ima kose ivice, a na njenom gornjem dijelu izražen je korniž.

U donjem dijelu štita na srebrnoj pozadini nalazi se prikaz figure lava crvene boje u borbenom skoku “salient”.

Štit pridržavaju dva zlatna lava u uspravnom položaju, u simetričnoj kompoziciji.

Između njih se nalazi preplet dvije zelene lovorove grane.

U dnu grba se nalazi lenta. Lenta je sa lica zlatne boje, a sa naličja crvene.

Na lenti je slovima ispisan tekst “COMMUNITAS CIVITATIS CATHARI”

Zastava opštine Kotor je dvobojna, sa grbom smještenim na sredini osnovnog polja.

Odnos dužine i širine zastave je dva prema jedan.

Osnovno polje zastave je podijeljeno na dva kvadratna polja jednakih proporcija.

Polje prema jarbolu je bijele, dok je drugo polje crvene boje.

Crvena boja na zastavi odgovara crvenoj boji datoj u grbu.

U geometrijskom centru zastave postavljen je grb opštine Kotor koji je definisan zlatnim svitkom.

Zastava i grb Kotora
Pravi grb na unutrašnjoj strani sajta

14 KOMENTARI

 1. Svaka čast, ti misliš da je lajanje plemenita vještina. Čudi me što tebi i ovima zloćama gospodim Mandić pušta uopšte da lajete i lažotine pišete. Vi sve gledate iz svojeg ugla. Razumijem ja vas. Mali umovi ne mogu šire. Imam prijatelje iz DPS-a i po vama sam plaćenica, bavim se organizovanim kriminalom i svim što ne valja. Ajde jadan bavi se svojom rabotom ako išta znaš. A boga mi sumnjam.

  • Gradonačelnica je obezbijedila sponzore, tako da put i boravak ni cent nijesu koštali kotorsku opštinu. Skala je objektivan medij koji nema nikakvu potrebu da se nekome udvara. Niti ko to od nas traži. Znam da je teško za vjerovati u poplavi šunda, kiča, medijskih laži i senzacija. No to već nije moj problem.

   • Pa opet niste putovali od svojih para, nego od opštinskih, tj. para koje je radonačelnica obezbijedila tj. MAJINIH PARA. A o udvorništvu je sa vama besmisleno polemisat. Tu ste šampioni u Kotoru, a boga mi i šire. To je fakat.

 2. I još nešto, u ovoj opštini, sad sam pregledao, ne poštuje se rodno senzitivan jezik.Nije na čelu PREDSJEDNIK već predsjednica i tako remom. To bi isti bilo kada bi rekli “MARKO JE BILA ………….”
  I to dosta govori o njima, dragi moji……….opštinari…………..

 3. Sramota, šefica nema kad od famelje, a pomoćnik nije rezident nego “Lala” koji bi bez obzira MORAO da zna neke osnovne stvari………
  A to što sajt nije ni na jednom stranom jeziku je sramota i dokaz nesposobnosti….

 4. Kako druge stvari ažurira ta gospoda iz opštine kad osnovno ne čine ? Takva im je svaka rabota ali je važno da ih je ko pašjih repova u opštinu , po troje na jednu rabotu. Zato nam tako ide.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].