Nacionalni Centar za unapređenje mentalnog zdravlja i međunarodnu saradnju do kraja godine u Dobroti

4
bolnica u Dobroti

Dr Aleksandar Tomčuk

dr Aleksandar Tomčuk

U Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti prošlog mjeseca je organizovana prva radionica edukacije kadra u okviru projekta realizovanog u saradnji sa kancelarijom Evropske unije u Podgorici i Ministarstvom zdravlja.

Budući da su stručnjaci iz oblasti menatlnog zdravlja procijenili da je nivo stečenog znanja, a naročito prakse iz oblasti psihijatrije nedovoljan tokom procesa obrazovanja u srednjim medicinskim školama, jedna od aktivnosti u akcionom planu za unapređenje mentalnog zdravlja je dodatna edukacija kadra zaposlenog u postojećim službama.

Ovo je za Skala radio kazao dr Aleksandar Tomčuk, direktor Specijalne psihijatrijske bolnice u Dobroti.

Nakon dogovora sa kancelarijom EU raspisan je javni poziv zemljama članicama EU, a kao najbolja od sedam ponuda je odabrana ponuda Holandije, koja je izabrana za zemlju koja će realizovati edukaciju.

Projekat traje 6 mjeseci, ukupne vrijednosti 250.000 eura i zvanično je počeo u oktobru.

Pored holandskih stručnjaka za partnere sa crnogorske strane odabrano je nekoliko stručnjaka Psihijatrijske bolnice iz Kotora.

U planu je formiranje Centra za unapređenje mentalnog zdravlja i međunarodnu saradnju krajem ove godine, sa sjedištem u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti, što je jedna od najznačajnijih aktivnosti, rekao je dr Tomčuk.

Ovaj Centar biće na nacionalnom nivou, odgovoran za nastavak kontinuirane edukacije kadra zaposlenog u službama mentalnog zdravlja i biće baza podataka za sve službe mentalnog zdravlja u Crnoj Gori.

Centar će planirati aktivnosti za unapređenje mentalnog zdravlja, borbu protiv stigmatizacije, a biće pomoć resornom ministrastvu u kreiranju vizije i politika koje se tiču mentalnog zdravlja.

Takođe je posebno važna i edukacija srednjeg medicinskog osoblja za 17 sestara i tehničara iz naše države za trenere koji će kasnije edukovati ostatak kolega.

Ove radionice će se održati u Psihijatrijskoj bolnici u Kotoru, koja ima i najveći broj srednjeg medicinskog osoblja.

Nadalje, od 17. do 23. novembra planirana je i posjeta psihijatrijskim službama u Holandiji od 18 sestara i tehničara zajedno sa četiri psihijatra iz Crne Gore.

Pored pomenutih aktivnosti planirane su i ostale ne manje važne, kaže dr Tomčuk, a tiču se prijedloga izmjena postojećeg plana i programa srednjoškolskog obrazovanja za oblast psihijatrije, zatim radionice o različitim psiho-terapijskim tehnikama, radionica o izradi smjernica dobre kliničke prakse za pojedine psihijatrijske bolesti, kao i radionica o ulozi civilnog društva u brizi o mentalno oboljelim licima i dr, zaključio je Tomčuk.

4 KOMENTARI

  1. Davno bijaše,kada je jedan “tursita” stigao u Kotor i na pjacu sreo sada pok.Anta Čiču iz Mula i pitao ga đe se nalazi Ludnica (mislio je na bolnicu) ? Šor Anto Čiča,poznati šaljivdžija-ali i, p r o r o k..ogovori ovom “turisti :”..Šor moj,sve ovo što vidite oko sebe vam je ..l u d n i c a ( prorok je reko i vidio ono što mi danas osjećamo-ali ne vidmo?),a …u p r a v a ..e,ona vam je u Dobrotu( mislio je na bolnicu ) ?
    Ko se ogledao u ogledalo.. ja mu nisam kriv nego njegovi autori i koautori?
    Tople pozdrave iz ubave Boke,ako vam je do “turizma”..a ako nije ,onda je pozdrav iz Boke Kotorske..ćao!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].