Nada Kovačević se perom bori za svoju državu

0
zasluženo priznanje Nadi Kovačević

Nada Kovačević

“Pametno upravljanje otpadom“, tema je nagrađenog rada Nade Kovačević, novinarke “Pobjede“ na regionalnom Simensovom takmičenju koje je okupilo predstavnike medija iz deset zemalja Centralne i istočne Evrope.

“Zadovoljstvo od uspješno obavljenog posla vrjednije je od svih priznanja i nagrada ljudskih“,  kazao je Andrić, a novinarka Kovačević za Skala radio je saopštila da nije konkurisala za nagradu da bi je dobila, iako joj se raduje, ne samo zbog sebe, već i zbog kuće u kojoj dugo godina radi.

Ono što je posebno veseli je što će u Beču 25. septembra, na svečanoj regionalnoj ceremoniji dodjele nagrade, predstavljati Crnu Goru koju jako voli i za koju  svi treba da  se zalažu predstavljajući je na pravi način u svijetu.

Ovo je poručila Kovačevićeva, koja se godinama perom bori za svoju državu i njen prosperitet.

Upravo je ovo važan trenutak za priču o ekologiji, kada se Crna Gora zalaže za otvaranje veoma važnog poglavlja 27. Predstoji još dugo vremena da se ispuni ovo najskuplje poglavlje, upozorava ona.

Najvažnije je da se na pravi način edukuju građani koji definitivno nijesu upoznati sa zaštitom životne okoline. Očuvanje i održivi razvoj  nije samo od važnosti za Crnu Goreu nego i za cijelu planetu, poručuje  naša sagovornica.

Pametno upravljanje otpadom u istraživačkom radu Kovačevićeve donosi i novine koje mi još ne poznajemo, a u svijetu je uklanjanje otpada povezano i umreženo u jednom centaru.

Jedan od primjera je mogućnost da  kontejneri jednim klikom signaliziraju u centrali da su puni i da ih treba isprazniti. Sve je digitalizovano i otpad se na pravi način selektuje. To je ono što i nas u budućnosti očekuje odvajajući papir, plastiku, staklo itd, kako bi se dobila korisna sirovina.

Na žalost naša svijest je mnogo daleko od ovih primjera razvijenih zemalja, kaže Kovačevićeva, navodeći svakodnevne primjere necivilizovanog ponašanja i niske svijesti mnogih građana.

I dalje lete konzerve i opušci na sve strane, i zato je neophodna edukacija, prije svega najmlađih.

Po mišljenju Kovačevićeve, ekologiju i zaštitu životne sredine treba uvesti kao redovan predmet u crnogorskim osnovnim školama već od prvog razreda.

Navike se prije svega stiču u kući i zato treba učiti na koji način se odlaže otapad i kako se čuva i održava čista životna sredina, zaključila je Kovačevićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].