Nada Matković: U Kotoru nema dovoljno podrške za lica sa invaliditetom

0
Nada Matković

Nada Matković

Invalidnost je još uvijek tabu tema u našem društvu.

Invalidi su osobe koje imaju ograničenja u svom redovnom funkcionisanju bilo da je riječ o intelektualnim, psihičkim ili fizičkim nedostacima.

Po statistici iz 2016. godine, preko 68.000 osoba je prepoznato kao lica koja imaju problema u funkcionisanju, kazala je za Skala radio Nada Matković, socijalna radnica.

“Ipak ima nekih pomaka. Država radi na unapređenju osoba sa invaliditetom, pa je tako usvojen zakon o visokom obrazovanju po kojem je obaveza Univerziteta da se sudentima sa invaliditetom prilagodi nastava i vrijeme polaganja ispita”, navodi ona.

Matkovićeva nadalje podsjeća i na usvojen Zakon o diskriminaciji.

“Međutim, u Kotoru nema dovoljno podrške prema licima koja imaju poteškoća u svakodnevnom funkcionisanju. Konkretno, nema dovoljno asistenata u nastavi, nema dovoljno ni gestovnih tumača, prevoz takođe nije dovoljno dostupan ovim licima. Studentima sa oštećenjima vida nije dovoljno  prilagođena literatura”, kazala je Matkovićeva.

“U Crnoj Gori još uvijek arhitektonsko prilagođavanje radnim mjestima i zdravstvenim ustanovama nije riješeno na pravi način. Sve u svemu, invalidna lica kod nas su još uvijek na margini”, navela je ona.

Novim zakonom se, kaže Matkovićeva, pokušava riješiti problem zapošljavanja lica sa invaliditetom.

Još uvijek treba djelovati kroz razne vrste podrške, otvaranjem savjetovališta, a posebno je važno otvarati on-line servise za invalidna lica koji bi za njih bili idealni.

Na ovu temu biće više riječi u ponedjeljak 10. decembra u Kotoru na javnoj tribini, čija je tema “Prava i položaj osoba sa invaliditetom” i “Mladi u Crnoj Gori.

Tribina će se održati u 17 sati u multimedijalnoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” u okviru ReLOaD programa koji finansira  Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Kotor, Tivat, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]