Nadgrobna ploča iz 1480. godine nestala sa gradilišta

5
ploča nestala sa gradilišta

Pavle Ječmenica

Pavle Ječmenica

Nakon informacije Skala radija prije dva dana o pronalasku kamene ploče na kojoj piše da je nadgrobni spomenik iz 1480. godine, na gradilištu, čiju fotografiju  smo postavili na naš sajt i informacije od strane građana da je nakon iskopavanja više nema, pozvali smo Pavla Ječmenicu, u ime nadzora posla na kanalizacionom i vodovodnom sistemu na ovom  području.

On je Skala radiju saopštio tada da je ploča pronađena i zaštićena na gradilišu.

U međuvremenu smo kontaktirali nadležne iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara čija je ekipa obišla teren na kome je otkrivena srednjevjekovna nadgrobna ploča i utvrdila da je nestala.

Uprava je slučaj prijavila policiji, a Pavle Ječmenica nam je danas odgovorio da izvođač radova u trenutku kada je naišao na ploču nije bio svjestan njene arheološke vrijednosti, ali je neko od dobronamjernih građana skrenuo pažnju na to, nakon čega je ona bila osigurana na gradilištu.

Poslije toga, a prije dolaska ekipe iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara neko je, dobronamjeran ili zlonamjeran, prema riječima Ječmenice ploču sa gradilišta sklonio i ne zna joj se trag.

Izvođač ovih radova je takođe informisan da je o ovom slučaju  obaviještena policija koja će sprovesti istragu, kazao je Ječmenica.

Skala radio je iz kotorske policije doznao da se radi o četiri ploče, a ne jednoj i da su tri osigurane i čekaju da ih preuzmu stručnjaci iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Ploča o kojoj  je riječ nije pronađena, a policija obavlja istragu.

Skala radio je takođe danas više puta pokušao da dobije vd direktoricu Uprave Ružicu Ivanović koja se nije javljala.

5 KOMENTARI

  1. gsp. Pavle je kaze zastitio pa ga pitajte kako,a ovi policijoti bi trebali biti i u sluzbi okoline u kojoj zive pa neka traze( sto mislim da rade), strah me da nije zavrsila za rublje oli ti ga eure na berzi.

  2. Gospođa Ružica je trebala na vrijeme osigurati stručni nadzor jer su nalazi na ovom potezu bili očekivani. Da ne pričamo o tome da se radnja odvija na lokaciji koji je dio svjetske kulturne baštine.ali ne. Ona je odabrala drugačiju taktiku. Da bude odsutna i da se ne javlja.

    Svaka čast.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]