Nadzor koči radove na izgradnji sportske dvorane u Škaljarima

5
Sportska dvorana u izgradnji

Radoman Pavlićević

Radoman Pavlićević

Do 1. septembra je na snazi opštinska odluka o zabrani gradnje za vrijeme trajanje glavne turističke sezone, izuzev u hitnim slučajevima i na onim objektima od važnosti, čiji nastavak bude odobrio predsjednik opštine.

Gradnja sportske dvorane u Škaljarima će se nastaviti i tokom ljeta, a dokle se stiglo u ovom poslu i zašto je evidentan pad dinamike radova,  pitali smo inženjera Radomana Pavlićevića, izvršnog direktora firme “Erlang“.

Radoman Pavlićević

On vjeruje da će dobiti odobrenje za rad tokom ljeta kako bi se planirani posao okončao, a s druge strane potvrdio je za Skala radio da dinamika radova nije u onoj mjeri i onim intenzitetom kako je planirano.

Za to postoji više razloga, a osnovni je, prema riječima Pavlićevića neusaglašenost projekta i neadekvatnog rada nadzorne službe.

Podsjećamo, nadzor nad gradnjom sportske hale obavlja firma IGH Zavoda za građevinarstvo Republike Hrvatske, koji je svoje aktivnosti ugovorom dodijelio Birou za urbanističke projekte iz Herceg Novog.

“Da bi se radovi izvodili onom dinamikom koju ovaj objekat zaslužuje, potrebno je da dokumentacija bude kompletna i uredna i da se po njoj može raditi. Nadzorni organ svojim autoritetom, snagom i zadatkom je dužan da preko projektanta obezbijedi sve nedostajuće elemente kako bi objekat, odnosno radovi koji se izvode, bili kvalitetni i mogli imati sve ono što se traži od izvođača“, objašnjava Pavlićević.

Trenutno se radovi kaže on, izvode nedopustivo sporo, jer ih umnogome koči nadzor.

Posao je veoma složen i zaslužuje veliku pažnju svih učesnika, ne umanjujući značaj izvođača, ali u prvom redu sve tehničke informacije koje su značajne za objakat izvođač dobija od nadzora, kaže naš sagovornik.

Na naše pitanje što se trenutno radi na terenu, Pavlićević je podsjetio da je završena čelična konstrukcija dvorane i u toku su pripreme za montažu krovnog pokrivača.

U dijelu samog objekta radi se na montaži jake i instalacije slabe struje kao i na izradi protivpožarnog sistema.

Razlog koji malo opravdava kašnjenje je taj što je investitor od Telekoma dobio donaciju od 1600 metara optičkog kabla i njegovim dobijanjem prije sedmicu, već je počela montaža slabe struje.

Za maksimum desetak dana počeće malterisanje unutrašnjosti objekta.

Pavlićević takođe u najskorije vrijeme očekuje da se rasplete, kako je kazao, vrzino kolo oko problema na relaciji nadzor-investitor-izvođač.

“U protivnom, svi ćemo imati neprijatnosti i probleme sa rokovima, jer se od projektovanog zadatka ne smije odstupiti. Dinamika radova će vjerovatno da trpi zbog neadekvatnog rada nadzorne službe“, zaključio je Pavlićević.

5 KOMENTARI

  1. …i na njega “vodu pregoniti”? Dakle,Kotor brez tradicije ne bi bio Kotorina? Samo zarad mađih od 40.godina-da znadu kako je tekla obnova i izgradnja Kotora-potla “srećnotresa”(nekome)-1979 godine? U pasanom-statističkom periodu-obnova i izgradnja Kotora-bila je povjerena “HIDROELEKTRI” iz Zagreba-nota bene preko veze-jednoga “starošpiljarskog kotoranina”…Nakon uvođenja HIDROELEKTRE u posao-od bande tzv.”Obonova”-Tabačina(Škaljari)-od koje je na žalost ostao samo “potop” Kotora pri mao jačoj rosi-i jedan jedini živi(bogu fala)funkcioner-brezmalo stogodišnjak-potekao je “med i bevanda”? I kao je to bilo i onda u “modi”-Glavni izvođač(Hdromanimaniusisivač iz Zagreba?)-je počeo sklapati podugovore sa podizvođačima rabota(ni dana se nezan ko su i odakle su-mnogi dopelali u Kotor)! Mora se priznati-da su ovi podugovri i ugovreni-imali “aromu”-kako se to danas “zove korupcja i mito”-koje su današnje vlasti preuzele 1989-pri primopredaji vlasti,a borami i u mnogome “usavršili” i nastavli “četvrt vijeka(25.g.) na pravoj strani povijesti-zastiđa”?!

    Zato nema mjesta panici-dok je tradicije biće i Kotorine-a bora mi biće i “hala izgrađena”-u roku i po mjeri ti”podizvođača-aromatičnije mitomaša i korubara”? U svemu prema “reprint uzancama” utemeljenim još u onome “poštenome pasnome vijeku-iz doba “srćenotresa-obnove i izgradnje Kotrine…

  2. Zamjena teza. Nije problem nadzor. Dobar nadzor je onaj koji prati projekat i kontroliše da se sve radi kako treba. Ovjde je očigledno problem sam projekat, koji po priznanju sagovornika nije usaglašen. E sad, odgovoran je projektant i onaj ko je dao građevinsku dozvolu na nepotpunu dokumentaciju. Tu treba tražiti krivca! Nakon toga ide izvođač i nadzor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]