Nagrađen humani rad dr Snežane Filipović

1
dr Filipović u akciji

dr Snežana Filipović

Doktorica Snežana Filipović dobitnica je nagrade Ministarstva zdravlja i Crvenog krsta Crne Gore za profesionalni doprinos u dobrovoljnom davanju krvi.

Ovu nagradu sa ponosom doživljava jer znači da sa svojim saardnicima radi pravu stvar sa velikim entuzijazmom i voljom, kazala je dr Filipović za Skala radio.

Cilj svih transfuzioloških službi je da se poveća broj dobrovoljnih davalaca krvi.

To se ostvaruje jedino putem akcija dobrovoljnog davanja, koje Odjeljenje za transfutiju krvi kotorske bolnice, na čijem je čelu dr Filipović, organizuje tokom čitave godine.

Masovno i kontinuirano se organizuju akcije.

Najvažnije je što je angažovana najmlađa populacija, tj. srednjoškolska i studentska omladina koja se u velikom broju odaziva akcijama transfuziološke  službe.

Dr Filipović takođe ističe i pohvaljuje saradnju sa dr Danilom Đurovićem, koji organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi na Fakultetu za pomorstvo i inženjerom Nevresom Đerićem iz Boka Guard Security.

“Svi skupa pokušavamo da povećamo populaciju, jer je dokazano da je najveći procenat dobrovoljnih davalaca u uzrastu od 35 do 55 godina života, a mi želimo da to bude uzrast od 18 do 35 godina, kao i da uključimo žene koje su malo zastupljene u dobrovoljnom davanju krvi”, navela je dr Filipović.

Da bi se obezbijedile sedmodnevne, odnosno mjesečne rezerve krvi, da bi krv čekala pacijeneta, a ne pacijenti krv, broj dobrovoljnih, nenamjenskih davalaca mora biti doveden na više od 80% što znači da to bude 4% procenta stanovništva, poručila je dr Filipović.

Neposredna i topla, uvijek spremna za pomoć doktorica Filipović do krvi za spas lakše stiže.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].