Najviše lažnih diploma stiglo iz Tutina

1

Uprkos višegodišnjim problemima u vezi sa lažnim diplomama na koje su crnogorska javnost i nevladin sektor upozoravali oni još nisu riješeni.

Tokom prošle godine nadležni su utvrdili da je 99 diploma bilo sporno – 51 o stečenom srednjem obrazovanju, a 48 o fakultetskom. Iz Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta je CdM-u saopšteno da je najviše spornih diploma u Crnu Goru stiglo iz Tutina.

“U 2020. godini Ministarstvo je priznalo ukupno 3618 inostranih obrazovnih isprava, od čega 1163 diploma osnovnih i srednjih škola i 2.455 diploma o stečenom visokom obrazovanju”, kazali su za CdM iz resora Vesne Bratić.

Napominju da ovaj broj obuhvata zahtjeve iz 2020. godine i prenesene neriješene zahtijeve iz 2019. godine.

“Ukupan broj spornih diploma u douniverzitetskom obrazovanju je 51 i sve su stečene u Srednjoj školi “Tutin”, Republika Srbija”, naglašeno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Za te diplome trenutno se čeka odgovor Prosvjetne inspekcije iz Srbije.

“Kada je riječ o visokom obrazovanju, spornih obrazovnih isprava u 2020. godini bilo je 48. Pomenute diplome nijesu stečene u regionu, već u drugim zemljama širom svijeta”, kažu u tom Vladinom resoru, ali nisu saopštili o kojim državama je riječ.

U 2021. godini donijeto je oko 418 rješenja o priznavanju diploma u douniverzitetskom obrazovanju i oko 320 o stečenom visokom obrazovanju.

“Napominjemo da i ovaj broj obuhvata riješene zahtjeve iz 2019. i 2020. za koje je u toku ove godine stigao odgovor iz inostranstva. Dio podnijetih zahtjeva nije riješen, zato što se na odgovor nadležnih institucija u inostranstvu, u određenom broju slučajeva čeka duže, ponekad i više mjeseci”, zaključuju u izjavi za CdM iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Tvrde da se postupak priznavanja inostranih obrazovnih isprava sprovodi redovno i bez zastoja.

U Crnoj Gori se kazne za krivotvorenje diplome kreću od tri mjeseca do pet godina.

A.Obradović, CdM

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].