Najviše otpada u moru od plastike

1
otpad od plastike

Dr Milica Mandić

dr Milica Mandić

U okviru zajedničkog projekta DESIŠGIR kotorskog Instituta za biologiju mora, koji se realizuje još u Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Grčkoj, počela je dodjela komunalnih kontejnera komunalnim službama u Kotoru, Tivtu, Budvi i preduzeću AD Marina iz Bara.

Projekat se tiče procjene otpada u moru, što znači da svaki proizveden ili prerađen čvrsti materijal koji je odbačen u more ili na obalnom području, predstavlja jednu od najvećih prijetnji morskom ekosistemu.

Projekat se realizuje u kotorskom Institutu za biologiju mora od novembra 2013. godine.

Cilj dodjele kontejnera je da se profesionalnim ribarima omogući da se sav otpad koji izvuku iz mora odlože na pravo mjesto.

Ovo je za Skala radio kazala dr Milica Mandić, rukovodilac ovog projekta i naučna radnica u kotorskom Institutu.

Kontejneri će u kotorskoj opštini biti postavljeni u blizini ribarskih posti na četiri lokacije sa oznakom za isključivi otpad iz mora.

Tivtu i Budvi su dodijeljena dva kontejnera, a marini u Baru gdje se veže najveći broj profesionalnih ribarskih brodova, koča, dodijeljena su tri kontejnera.

Takođe su svim profesionalnim ribarima koji su prihvatili da učestvuju u projektu  i prikupljaju podatke o sastavu, količini i vrsti otpada koji vuku iz mora tokom ribarenja, dodijeljene plastične kante zapremine od 240 litara.

One su postavljene na ribarskim brodovima i time se zaokružio ciklus od izvlačenje otpada iz mora, kanti i plastičnih kesa gdje će se otpad odlagati, do mjesta iskrcaja, kako bi se more konačno iščistilo, objašnjava Mandićeva.

Pored ove aktivnosti, nastavila se procjena količine, vrste i sastava otpada na plažama Kamenovo i u Igalu, kao i količine plutajućeg otpada na području Bokokotorskog zaliva i otpada na morskom dnu, koje se radi ronjenjem na tri lokacije u zalivu.

Na pitanje Skala radija koji otpad dominira, Mandićeva je odgovorila da je najveća količina otpada iz mora plastika.

Ona je podsjetila da je ovo strateški projekat za cijeli Jadran kojim će se prvi put procijeniti količina otpada u Jadranskom moru.

Na osnovu dosadašnjih podataka, oko 80% sakupljenog otpada je plastični otpad.

Na osnovu sedmodnevnog istraživanja u Bokokotorskom zalivu, na pet lokacija sa profesionalnim ribarima, tražeći napuštene ribarske mreže i alate, najveći broj je bio napuštenih vrša, dok je mreža iznenađujuće bilo vrlo malo.

Pronađene vrše koje su bile u mogućnosti da se prepariraju i ponovo upotrijebe, su donirane zainteresovanim ribarima i time je  neki način izvršena njihova reciklaža, kazala je dr Mandić.

Isto istraživanje biće sprovedeno naredne godine u oktobru, kada će se uporediti koja se količina napuštenih ribarskih alata ponovo našla na morskom dnu.

1 KOMENTAR

  1. Bila sam u Svicarskoj dosta puta i yacudjena kada sam prvi put odila prije cetrdeset godina kako je sve cisto i umiveno i kakva kultura stanovanja i zivljenja tamo vlada.Interesovala sam se kako je to tamo tako uredjeno iraspitivala kod mojih prijatelja oridjinale Svicaraca kako su tako pedantni, cisti i kako vode racuna da ne sporkaju ulice, puteve, parkove, jezera…
    Na to sam dobila odgovor. Draga nasa dano, i mi smo bili velika stoka prije no sto su nam uveli velike kazne i udrili nas po dzepu !!!
    Regulisana drzava sa zakonima istim prema svijema je jedina prava !!! Bio ti politicar, tajkun, pjevac i trla, prla prema svijema jednako. UDARI PO SPAGU !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]